News

Noul Parchet european, la prima sa condamnare. Instituția condusă de Laura Codruţa Kovesi a acuzat un primar din Slovacia

Noul Parchet european a făcut prima sa condamnare. Instituția condusă de Laura Codruţa Kovesi a acuzat un primar din Slovacia. Acesta a primit cinci ani de închisoare.
23.11.2021 | 21:25
Noul Parchet european la prima sa condamnare Institutia condusa de Laura Codruta Kovesi a acuzat un primar din Slovacia
ADVERTISEMENT

Noul Parchet european a condamnat prima persoană în cel dintâi dosar al său. Este vorba despre un primar din Slovacia, care a primit o condamnare de trei ani de închisoare.

Mai precis, justiția slovacă a emis prima sentință într-un dosar deschis de EPPO, instituție pe care o conduce românca Laura Codruţa Kovesi.

ADVERTISEMENT

Prima condamnare a EPPO, instituția condusă de Laura Codruţa Kovesi

Cel condamnat este un fost primar dintr-un oraș din estul Slovaciei, care a avut o tentativă de a acționa împotriva interesului financiar al Uniunii Europene.

Bărbatul în cauză a falsificat documente pentru a obține fonduri. Prejudiciul despre care este vorba este de 93.000 de euro, cel puțin.

ADVERTISEMENT

Pentru fapta sa, bărbatul trebuie să stea în spatele gratiilor trei ani și nu mai poate deține o funcție publică vreme de cinci ani.

„Ieri, Curtea Penală Specială din Republica Slovacă a emis primul verdict de condamnare într-o anchetă a EPPO.

ADVERTISEMENT

Fostul primar al unui municipiu din estul Slovaciei pledează vinovat pentru săvârșirea unei tentative contra interesului financiar al UE, pe baza faptului că a falsificat documente pentru a obține în mod ilegal un sprijin financiar de la Fondul Social European pentru cofinanțarea servicii locale.

Prejudiciul total care ar fi putut fi cauzat este mai mare de 93 000 de euro.

Instanța i-a aplicat o pedeapsă cu închisoare condiționată de 3 ani cu termen de încercare și interdicție pentru o funcție publică timp de 5 ani”, a transmis instituția.

ADVERTISEMENT

Ce este, de fapt, noul Parchet al UE

Noul Parchet al UE este un organism independent care investighează fapte împotriva intereselor Uniunii, cum ar fi frauda, corpuția sau spălarea de bani.

„Parchetul European (EPPO) este noul parchet independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Printre acestea se numără mai multe tipuri de fraudă, fraudă TVA cu daune de peste 10 milioane de euro, spălare de bani, corupție etc”, se arată pe site-ul instituției.

Cu ce se ocupă EPPO, de fapt? Conform site-ului web, până acum nu puteau fi investigate asemenea fapte la nivel internațional.

„EPPO desfășoară anchete, desfășoară acte de urmărire penală și exercită funcțiile de procuror în instanțele competente ale statelor membre participante, până la soluționarea definitivă a cazului.

Până acum, doar autoritățile naționale puteau investiga și urmări penal aceste crime, dar puterile lor s-au oprit la granițele țării lor.

Organizații precum Eurojust, OLAF și Europol nu au competențele necesare pentru a efectua astfel de anchete și urmăriri penale”, se mai precizează pe site.

ADVERTISEMENT