News

Prima decizie a premierului interimar Ciucă. I-a cerut demisia unui apropiat al lui Orban

08.12.2020 | 13:41
Prima decizie a premierului interimar Ciuca Ia cerut demisia unui apropiat al lui Orban
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, cere iertare familiilor victimelor Revoluției. Mesaj emoționant Sursa foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

La doar câteva ore de la instalarea în funcția de premier interimar, Nicolae Ciucă a început curățenia în Guvern și i-a cerut demisia unui apropiat al fostului premier Ludovic Orban.

Primul vizat de noul șef al Cabinetului este chiar secretarul general al Executivului, Antonel Tănase, cel care în cursul zilei de marți și-a depus demisia.

ADVERTISEMENT

Tănase a fost instalat în această funcție pe data de 6 noiembrie 2019, la două zile după ce Ludovic Orban a preluat funcția de prim-ministru.

Nicolae Ciucă i-a cerut demisia unui apropiat al lui Ludovic Orban

Plecarea lui Antonel Tănase din poziția de secretar general al Guvernului este prima decizie luată de Nicolae Ciucă de la preluarea interimară a conducerii guvernului după demisia de luni seară a lui Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Demiterea de marți a fost confirmată chiar de cel în cauză. Antonel Tănase, a declarat pentru G4media.ro că va demisiona din funcție. Acesta este unul dintre cei mai apropiați oameni de fostul premier Ludovic Orban, care a demisionat luni din funcția de premier.

”Îmi depun demisia azi. Mi s-a cerut și m-am conformat. Nu mă cramponez de funcție”, a declarat Antonel Tănase pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Ce rol a avut Tănase în Guvern

În ultimele sale luni de activitate guvernamentală, Antonel Tănase a avut rolul de a asigura derularea operaţiunilor tehnice aferente actelor de guvernare, rezolvarea problemelor organizatorice, juridice, economice şi tehnice ale activităţii Guvernului, precum şi reprezentarea Guvernului în faţa instanţelor judecătoreşti.

Secretariatul General al Guvernului este condus de secretarul general al Guvernului, cu rang de ministru, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, funcția de Secretar General al Guvernului este esențială pentru buna funcționare a Guvernului. Acesta poate bloca trimiterea unor acte normative la publicare în Monitorul Oficial, ceea ce împiedică intrarea lor în vigoare.

Nicolae Ciucă a preluat mandatul de premier interimar marți, după ce Ludovic Orban a demisionat din funcția de prim-ministru.

Antonel Tănase, urmat de Costel Barbu

Antonel Tănase a fost urmat de Costel Barbu pe lista plecărilor de marți din GUvern. Secretarul general adjunct și-a depus demisia tot în cursul zilei de 8 decembrie.

ADVERTISEMENT