News

Prima explicație pentru nivelul crescut al radiațiilor de la Cernobîl. Totul are legătură cu mișcările de trupe

Nivelul de radiații de la Cernobîl a crescut semnificativ în zonă după ce rușii au preluat controlul. Experții în domeniu au venit cu prima explicație. Ar avea legătură cu mișcările de trupe
27.02.2022 | 12:22
Prima explicatie pentru nivelul crescut al radiatiilor de la Cernobil Totul are legatura cu miscarile de trupe
Experții în domeniu au venit cu prima explicație în ceea ce privește creșterea nivelului de radiații la Cernobîl. sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După câteva zile de la preluarea controlului asupra centralei de la Cernobîl și creșterea nivelului de radiații, experții în domeniu au venit cu prima explicație. Potrivit acestora, ar avea legătură cu mișcările de trupe.

Prima explicație pentru nivelul crescut al radiațiilor de la Cernobîl

Nivelul de radiații la Cernobîl a crescut semnificativ în zonă după ce rușii au preluat controlul, a transmis Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară în urmă cu două zile.

ADVERTISEMENT

“Datele sistemului automat de monitorizare a radiațiilor din zona de excludere, care sunt disponibile online, indică faptul că nivelurile de control ale dozei de radiații gamma (puncte roșii) au fost depășite cu o cantitate semnificativă”, a fost precizat în raportul acestora, postat chiar pe pagina oficială.

Deși creșterile emisiilor de unde au fost unele semnificative, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a precizat că valorile măsurate nu prezentau “niciun pericol pentru populaţie'”.

ADVERTISEMENT

Ce nu au spus autoritățile, până în acest moment, este motivul pentru care a crescut nivelul de radiații.

Experții în domeniu au venit, însă, cu prima explicație, după câteva zile.

Aceștia au precizat, potrivit Agerpres, că nivelul ridicat al radioactivității ar fi fost cauzat de mișcările de trupe, care ar fi împrăștiat de pe sol praful contaminat.

ADVERTISEMENT

Rusia a ocupat centrala nucleară din Ucraina

Soldații ruși au preluat controlul asupra centralei termo-nucleare de la Cernobîl, joi, 24 februarie, în prima zi a invaziei în Ucraina.

Rusia a publicat sâmbătă, 26 februarie, imagini din zona de excludere a fostei centrale nucleare de la Cernobîl.

ADVERTISEMENT

Imaginile arată soldați ruși care patrulează în apropierea centralei, cu un tanc staționat în apropiere.

Unul dintre militarii mascați a declarat că nivelul radiațiilor este ținut sub control și a precizat că ”protecţia zonei este efectuată (în comun) cu garda naţională ucraineană şi cu personalul civil care lucrează aici”, deși guvernul de la Kiev spusese anterior că personalul centralei a fost evacuat, potrivit sursei menționate mai sus.

Directorul Agenției Europene pentru Energie Atomică a avertizat că este extrem de important ca facilitățile nucleare din zonă să nu fie afectate în niciun fel sau întrerupte.

“Directorul general Grossi a spus că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel”, a transmis AIEA.

ADVERTISEMENT