News

Prima expoziție de artă semnată de Kira Hagi, fiica “Regelui”: „Geniul s-a transmis către palierul artistic”

24.09.2019 | 23:52
Kira Hagi, în timpul vernisajului primei sale expoziții de artă *foto: facebook Alexandra's Gallery

Un nou moment fericit pentru familia lui Gică Hagi, prilejuit de copiii săi, după ce în această vară Ianis Hagi a prins un transfer în Belgia. Fiica „Regelui”, Kira, a reușit încă un pas important în cariera ei de artist, după ce a apărut în pelicula „Între chin și amin”, unde se vorbește pentru prima dată despre experimentul Pitești. Astfel, în mijlocul Bucureștiului, Kira Hagi și-a lansat sâmbătă prima sa expoziție de pictură. Evenimentul a avut loc la Galeriile Alexandra’s, foarte aproape de Piața Amzei, într-o clădire de patrimoniu care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Reporterii FANATIK au mers la expoziția dedicată lucrărilor Kirei și au stat de vorbă cu cei care au ajutat-o pe Kira să facă primii pași în lumea artei.

Kira Hagi, expoziția de debut în pictură

Expoziția Kirei a avut vernisajul în acest weekend. Tablourile sale sunt împărțite în două teme numite „Dezrădăcinare” și „Experiment”. În prima colecție intră picturile semnate de artistă în perioada în care a studiat peste ocean. În 2014, fata lui Gheorghe Hagi a absolvit CIE Adanced Level Art&Design și a primit o bursă la New York Film Academy, din Los Angeles. A doua colecție are ca inspirație filmările din cadrul peliculei „Între Chin și Amin”.  VEZI GALERIE FOTO

„Când am început să pictez, am crezut că niciuna dintre lucrări nu va depăși spațiul camerei mele. De câțiva ani însă, unele lucrări de grafică sau în ulei se află prin casele amenajate de prieteni buni arhitecți sau designeri, care au avut nevoie să pună arta pe pereți… Acum, iată că am ajuns să am propria expoziție, cu vreo 30% din ce am lucrat în ultimii 5 ani. Adică în jur de 40 de lucrări, în diferite tehnici”, a scris Kira, pe contul său de Instagram.

Un tablou din colecția „Dezrădăcinare”, pictat de Kira Hagi *foto: facebook Alexandra’s Gallery

Picturile din expoziția Kirei Hagi au avut parte de un feedback bun din partea specialiștilor

Kira Hagi a ajuns să fie expusă la Galeria Alexandra’s după ce colecționarii de artă au avut un proiect în comun cu cei de la hotelul Iaki din Constanța și au văzut expuse mai multe tablouri semnate de artistă: „Kira nu a avut parte de niciun privilegiu în plus. I-am văzut câteva dintre lucrări în Iaki și am încurajat-o  să vină, să facem expoziție. A fost foarte reticientă, că nu este pregătită, mai ales că este prima ei expoziție oficială. A avut o critică bună, au fost experți de artă care susțin că are potential. Ea încă se caută ca artistă, este tânără. Pictura va fi cel mai probabil un hobby complementar actoriei.”

Un tablou din colecția „Experiment”, semnat de Kira Hagi *foto: facebook Alexandra’s Gallery

„Picturile nu sunt toate de vânzare, decât cu acordul ei. Este mai mult o expoziție – pilot. Lumea vine, se programează, discutăm cu artistul și vindem doar dacă își dă acordul. Kira încă nu are încrederea necesară de a cere bani, mai mult noi am consultat-o pe acest palier. Noi am încurajat-o să ceară mai mult pe operele sale, că o dată ce îți stabilești o cotă, este greu să crești sau să cobori. Plus că să ai un tablou de Hagi sună bine. Dar v-am zis, feedback-ul a fost unul pozitiv. Ea a vrut să își vadă potențialul artistic, dincolo de numele pe care îl poartă. Este un copil talentat, are perspectivă și este clar că geniul s-a transmis către palierul artistic”, ne-a explicat Ovidiu Obreja, unul dintre coordonatorii Galeriei.

Gică Popescu, la vernisajul expoziției de artă semnată de Kira Hagi *foto: facebook Alexandra’s Gallery

Expoziția Kirei Hagi face parte dintr-un proiect mai amplu dedicat Centenarului

Interesant este că expoziția Kirei Hagi face parte dintr-un proiect mai amplu al organizatorilor, denumit Romanian Century Art Tour by Alexandra’s (ROCAT), dedicat Centenarului statului modern român. Astfel, prin intermediul acestui proiect Galeria Alexandra’s a decis să promoveze mai mulți artiști români consacrați sau de perspectivă.

Galeria Alexandra’s a apărut în 2015 și este organizată într-o clădire din Piața Amzei care datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Clădirea a fost construită de Universitatea din București, pentru ca mai apoi să fie donată unuia dintre marii colecționari de artă și filantropi ai României interbelice, Constantin N. Vasiliu „Bolnavu”. Mare proprietar funciar, Vasiliu Bolnavu a pus bazele Fundației Universitare care i-a purtat numele și prin care în perioada interbelică a ajutat tinerii artiști români să își facă un nume în Capitală. Spiritul antreprenorului s-a transmis, iată, peste generații și acum tinerii artiști români sunt invitați să își expună lucrările la Galeria din Piața Amzei.

Prima expoziție de artă a Kirei Hagi *foto: facebook Alexandra’s Gallery

Astfel, cei care vor să admire lucrările expoziției Kirei Hagi o pot face la Galeria Alexandra’s până pe 5 octombrie, între orele 10 – 16, dar numai cu o programare prealabilă. Mai multe detalii pe site-ul galeriei.