News

Prima femeie care făcuse transplant de plămâni în pandemie a murit. “De la operaţie şi până acum a stat numai în spital”

Prima pacientă supusă unui transplant de plămân în pandemie a murit, însă medicii spun că aceasta s-a externat la cerere. Mai mult, femeia a încetat să mai ia tratament.
21.07.2022 | 12:36
Prima femeie care facuse transplant de plamani in pandemie a murit De la operatie si pana acum a stat numai in spital
O femeie a murit după un transplant de plămân. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Asta, în timp ce o prietenă a femeii are mari semne de întrebare referitoare la reușita operației. Femeia a murit joi, la Spitalul Clinic ”Sfânta Maria” din București. O prietenă apropiată a decedatei a scris pe Facebook că aceasta a stat ”numai în spital” și că ”nu se ridica din pat, era umflată toată și pierdea sânge”.

O femeie a murit după un transplant la plămân

News.ro a obținut și mărturia medicilor implicați în acest caz. Aceștia susțin că femeia s-a externat la cerere, pe proprie semnătură, și a încetat să mai ia tratamentul pentru boala autoimună de care suferea. Femeia a murit în urma unei infecții multiorgan , nu ca urmare a transplantului, potrivit medicilor.

ADVERTISEMENT

Femeia, care avea 51 de ani în momentul intervenției chirurgicale, aștepta plămâni noi din 2019. În 2 octombrie 2021 a fost supusă unui transplant, după ce o fată de 28 de ani suferise un accident vascular cerebral și își donase plămânii.

Pacienta declara, înainte de operație, că este mama unui băiat și suferă de fibroză chistică. Operația era numită drept ”o nouă naștere” de femeia care se afla pe lista de așteptare pentru transplant pulmonar alături de alți șase pacienți.

ADVERTISEMENT

Anunțul decesului a fost făcut de Adela Adriana Simion, prietenă a femeii. ”Este foarte dureros când auzi că îţi mai moare câte o colegă de suferinţă. Doamne, cât de optimistă era această femeie, cât de mult a luptat şi cât de mult a sperat că va fi bine! A făcut transplantul la Sfânta Maria în octombrie şi de atunci până acum, adică azi când a murit, a stat numai în spital, doar o săptămână acasă. Cică transplantul a fost reușit zic medicii.

Cum a fost reuşit dacă în tot acest timp a luat Covid de la o asistenţă pe terapie intensivă, a luat o bacterie rezistentă, din cauza tratamentului prea mult probabil pentru perioada de după transplant, au adus-o la dializă permanentă, dacă cineva nu ştie să facă dozajul bine la tratament, adică la cel după transplant, îi afectează alte organe. Cum a fost reuşit dacă femeia asta, din octombrie până în prezent, nu se ridica din pat că era umflată toată, aha şi mai pierdea şi sânge! Şi ei în atâtea luni nu au depistat pe unde”, a scris Adela Adriana Simion pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Medicii au confirmat că, înainte de operație, femeia avea o fibroză pulmonară extrem de avansată, precum și alte boli complicate. Aceasta ar fi fost refuzată de mai multe clinici din străinătate, care au considerat că acest caz e mult prea grav pentru a fi rezolvat.

”La noi s-a decis că merită o şansă şi a fost transplantată pentru că a avut potrivirea cu un organ cu care nu a avut niciun alt pacient. Pe parcursul internării, boala autoimună a avut mai multe recurenţe şi s-a agravat. La un moment dat, dânsa a refuzat să mai fie tratată şi a spus că vrea să se externeze la cerere”, au declarat pentru sursa citată medicii implicați în acest caz.

ADVERTISEMENT

Femeia a fost infectată cu Covid, însă a depășit boala, fără sechele, potrivit medicilor. Problema e că nu a mai respectat tratamentul prescris.

”După externare, nu a mai continuat tratamentul prescris şi a înțeles că își pune viața în pericol, dar nu a mai dorit. Cadre medicale de la clinică au avut multiple discuții cu dânsa pentru a o face să înțeleagă că nu poate abandona tratamentul anti-imunologic pe care îl ia pentru artrita reumatoidă. A înțeles și a semnat, a mers acasă şi după o perioadă de timp s-a întors în terapie cu recurență a bolii autoimune de bază”, au adăugat reprezentanții spitalului.

În cele din urmă, femeia s-a stins la secția ATI. Cauza nu a fost transplantul pulmonar, ci boala autoimună de care suferea femeia. Potrivit datelor oficiale, în România sunt nouă persoane care au suferit un transplant de plămân și două persoane sunt pe lista de așteptare pentru această procedură. Șapte persoane au murit în țara noastră, fie după ce au făcut transplantul, fie când așteptau un plămân sănătos.

Ionuț Anghel este, probabil, cel mai cunoscut caz de acest gen, însă și în Statele Unite ale Americii au fost identificare astfel de cazuri, de deces după transplantul de plămâni.

ADVERTISEMENT
Tags: