News

Prima femeie de culoare, judecător la Curtea Supremă a SUA. Cine este Ketanji Brown Jackson și care va fi rolul său

Ketanji Brown Jackson a depus joi jurământul ca cel mai nou judecător asociat al Curții Supreme, devenind prima femeie de culoare de la cea mai înaltă instanță a națiunii.
01.07.2022 | 16:41
Prima femeie de culoare judecator la Curtea Suprema a SUA Cine este Ketanji Brown Jackson si care va fi rolul sau
Minoritatea liberală de la Curtea Supremă este acum formată doar din femei Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ketanji Brown Jackson, în vârstă de 51 de ani, îl înlocuiește pe judecătorul Stephen Breyer, alăturându-se minorității liberale de trei membri a Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii (SCOTUS).

Prima femeie de culoare, judecător la Curtea Supremă a SUA

Fostul apărător public se alătură instanței într-o perioadă tumultoasă din istoria sa. Curtea cu nouă membri este împărțită în prezent între șase judecători numiți de republicani și trei aleși de democrați.

ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni, SCOTUS a pronunțat mai multe decizii controversate: anularea deciziei Roe vs Wade privind avortul, anularea unei legi din New York care restricționa drepturile de purtare a armelor și limitarea puterii Agenției pentru Protecția Mediului din SUA de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Numirea pe viață o va păstra probabil pe Jackson în banca judecătorilor timp de decenii, dar nu va schimba echilibrul ideologic actual al curții.

ADVERTISEMENT

Învestirea lui Jackson ca membru al instanței înseamnă că minoritatea sa liberală – împreună cu judecătorul Elena Kagan și judecătorul Sonia Sotomayor – va fi formată în întregime din femei.

Jackson a depus jurământul în cadrul unei ceremonii restrânse, la scurt timp după ce pensionarea judecătorului Stephen Breyer a devenit oficială. Președintele SCOTUS John Roberts a oficiat depunerea jurământului constituțional, iar Breyer pe cea a jurământului judiciar.

ADVERTISEMENT

La ceremonie au fost prezenți soțul lui Jackson, dr. Patrick Jackson, cele două fiice ale lor și ceilalți judecători de la Curtea Supremă, precum și judecătorul pensionat Anthony Kennedy, care s-a retras în 2018.

Roberts a spus că o ceremonie oficială de învestitură va avea loc pentru Jackson în toamnă, dar depunerea jurământului ei de joi îi permite să se apuce de treabă la tribunal între timp.

ADVERTISEMENT

Președintele Joe Biden i-a mulțumit lui Breyer pentru serviciul său și l-a felicitat pe candidatul său pentru că a devenit „Judecătorul Jackson”.

„Învestirea ei istorică astăzi reprezintă un pas profund înainte pentru națiunea noastră, pentru toate fetele tinere, de culoare, care acum se văd reflectate în cea mai înaltă instanță a noastră, și pentru noi toți ca americani”, a spus Biden, adăugând că SCOTUS ”tocmai a câștigat un coleg cu un intelect de clasă mondială, temperament demn pe care poporul american îl așteaptă de la o justiție și cele mai puternice acreditări imaginabile”, relatează NBC News.

Ketanji Brown Jackson, nominalizată de Biden în februarie

Președintele american Joe Biden și-a anunțat nominalizarea în februarie. În aprilie, trei republicani s-au alăturat democraților și au votat în Senatul SUA pentru a-i pecetlui nominalizarea.

Vicepreședintele Kamala Harris, prima americancă de culoare și prima persoană de origine sud-asiatică care a fost aleasă în funcția ei, a prezidat votul de confirmare.

Jackson a urmărit votul de la Casa Albă alături de Biden, care a ales-o ca înlocuitoare a lui Breyer în februarie, îndeplinindu-și promisiunea de campanie de a alege o femeie de culoare dacă va avea ocazia.

„De prea mult timp guvernul nostru, instanțele noastre, nu au arătat ca America”, a spus Biden când a nominalizat-o pe Jackson. „Cred că este timpul să avem o curte care să reflecte întregul talent și măreția națiunii noastre.”

La acea vreme, Jackson a declarat: „Dacă sunt suficient de norocoasă să fiu confirmată ca următorul judecător asociat al Curții Supreme a Statelor Unite, nu pot decât să sper că viața și cariera mea, dragostea mea pentru această țară și Constituție și angajamentul meu de a susține statul de drept și principiile sacre pe care a fost fondată această mare națiune, va inspira generațiile viitoare de americani.”

Ketanji Brown Jackson va fi primul judecător de la Curtea Supremă, de la Thurgood Marshall – primul bărbat de culoare numit în cel mai înalt organ judiciar -, care are experiență în carieră în reprezentarea inculpaților penali.

Cine este Ketanji Brown Jackson

Jackson are două diplome de la Universitatea Harvard și a fost editor al Harvard Law Review. Ea a lucrat ca apărător public la Washington înainte de a se alătura unui cabinet privat înainte de numirea sa ca judecător.

Născută în Washington, D.C., Jackson a crescut în Miami. Tatăl ei a fost avocat pentru Consiliul școlar din Miami-Dade, iar mama ei a fost administrator de școală. Se spune că tatăl ei, un fost profesor de istorie, a inspirat-o să meargă la drept. Jackson a absolvit cum laude la Facultatea de Drept de la Harvard în 1996, înainte de a fi lucra pentru Breyer trei ani mai târziu.

După ce a petrecut ani de zile lucrând pentru firme private, Jackson a lucrat ca avocat la Comisia de pedepse din SUA din 2003 până în 2005, potrivit biografiei sale la Curtea Supremă.

Ea a servit apoi ca apărător public federal asistent la Washington, înainte de a reveni la practica privată în 2007. În 2012, președintele de atunci Barack Obama a nominalizat-o pe Jackson la Tribunalul Districtual al SUA din D.C., unde a funcționat din 2013 până în 2021.

Numirea ei la Înalta Curte a fost susținută de grupuri progresiste, dar și de fostul președinte al Camerei Paul Ryan, un republican și o rudă a lui Jackson. Fratele geamăn al soțului ei este căsătorit cu cumnata lui Ryan.

„Politica noastră poate diferi, dar laudele mele pentru intelectul lui Ketanji, pentru caracterul ei și pentru integritatea ei, sunt fără echivoc”, a scris Ryan pe Twitter după nominalizarea ei.

Rolul unui judecător asociat al SCOTUS

Judecător asociat al Curții Supreme a Statelor Unite este orice membru al SCOTUS, altul decât judecătorul șef al Statelor Unite. Numărul de judecători asociați este de opt, așa cum este stabilit de Legea judiciară din 1869.

Articolul II, Secțiunea 2, Clauza 2 din Constituția Statelor Unite acordă președintelui puterea plenară de a numi, cu sfatul și acordul (confirmarea) Senatului, judecători la Curtea Supremă.

Articolul III, Secțiunea 1 din Constituție acordă efectiv mandat pe viață judecătorilor asociați și tuturor celorlalți judecători federali, care se încheie numai atunci când un judecător moare, se retrage, demisionează sau este revocat din funcție prin demitere.

Fiecare judecător de la Curtea Supremă are un singur vot în hotărârea cauzelor discutate în fața sa, iar votul șefului judecătorului nu are mai multă greutate decât cel al oricărui alt judecător; totuși, judecătorul șef conduce discuția asupra cazului între judecători.

Mai mult, judecătorul șef – când este majoritar – decide cine scrie opinia instanței; în caz contrar, judecătorul superior în majoritate atribuie redactarea unei hotărâri.

De asemenea, judecătorul-șef are anumite responsabilități administrative pe care ceilalți judecători nu le au și este plătit puțin mai mult (286.700 USD pe an începând cu 2022, comparativ cu 274.200 USD pe an pentru un judecător asociat).

În Statele Unite, completurile judiciare nu sunt ierarhice, astfel încât un judecător asociat are aceleași responsabilități în ceea ce privește cauzele ca și judecătorul-șef, dar de obicei are responsabilități administrative mai puține sau diferite decât șeful.

Cel mai nou judecător asociat are responsabilități suplimentare față de ceilalți judecători asociați: să ia notițe în procesul de stabilire deciziilor, să răspundă la ușă în timpul ședințelor private și să participe la comitetul pentru cantină al Curții Supreme.

ADVERTISEMENT
Tags: