News

Prima filmare cu racheta care a distrus mallul din Kremenciuk. Ucrainenii au publicat imaginile groazei. Video

La două zile după ce o rachetă rusească X-22 a distrus mallul mallul din Kremenciuk a apărut o filmare în care a fost surprins chiar momentul impactului devastator.
29.06.2022 | 15:35
Prima imagine cu momentul în care racheta lovește mallul. Foto: Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Amintim că în urma atacului de luni, criticat în termeni foarte duri de președintele Volodimir Zelenski, cel puțin 18 persoane și-au pierdut viața.

Volodimir Zelenski acuză Rusia de ”terorism de stat”

Despre imaginile șocante de la Kremenciuk, liderul Ucrainei a spus că reprezintă un ”act de terorism de stat”: ”Racheta rusească a lovit acest obiectiv intenționat. Este clar că așa au fost ordinele.

ADVERTISEMENT

Este clar că ucigașii ruși au primit coordonatele exacte pentru această lovitură de rachetă.  Au vrut să omoare cât mai mulți oameni într-un oraș liniștit, într-un mall obișnuit. Iată ce s-a întâmplat în Kremenciuk!

Iar pentru acest act de terorism de stat, la fel ca pentru toate celelalte, Rusia va fi trasă la răspundere. Pe câmpul de luptă din Ucraina, prin înăsprirea sancțiunilor și, cu siguranță, la tribunal”. De cealată parte, reprezentanții armatei ruse au negat că ar fi vizat un obiectiv civil.

ADVERTISEMENT

Rușii au declarat că altul a fost obiectivul atacului care a distrus mallul

Forțele ruse au comunicat că singura lor intenție a fost să lovească un depozit de arme. Totuși, în sprijinul acestor declarații nu a fost oferită nicio dovadă.

Ulterior, Zelenski a sugerat Organizației Națiunilor Unite (ONU) să trimită o comisie de anchetă la Kremenciuk. Șeful statului a reiterat că lovirea mallului reprezintă ”un act de terorism de stat”.

ADVERTISEMENT

Mai mult, el a insistat ca Rusia să fie exclusă din Consiliul de Securitate. În același context a solicitat crearea unui tribunal care să judece ”actele teroriste zilnice ale Moscovei”.

Rachetele X-22 sunt lipsite de precizie

Conform defenseromania.ro, folosirea rachetelor de croazieră aer-suprafață X-22, produse în perioada sovietică, arată că Rusia nu mai are multe rachete Iskander și Kalibr.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de rachetele Iskander și Kalibr, rachetele X-22 au fost fabricate între anii 1960 și 1970, dar din cauza uzurii, folosirea lor este periculoasă și lipsită de precizie.

Totuși, forțele armate ruse le-au păstrat în depozite, iar în prezent le folosesc pe frontul din Ucraina, ignorând riscurile amintite anterior. Un bombardier Tu-22M3 poate transporta până la trei rachete X-22 (Kh-22). Fiecare are un focos de până la o tonă. Vorbim despre o capacitate de distrugere de două ori mai mare decât cea a rachetelor Iskander sau Kalibr.

ADVERTISEMENT