News

Prima hartă a bacșișului din România! Cine sunt cei mai generoși, dar și cei mai zgârciți români

Românii sunt destul de generoși când vine vorba de bacșiș, însă un studiu arată că există o mulțime de nuanțe asupra acestui subiect.
12.10.2021 | 12:47
Prima harta a bacsisului din Romania Cine sunt cei mai generosi dar si cei mai zgarciti romani
Prima hartă a bacșișului din România! Cine sunt cei mai generoși, dar și cei mai zgârciți dintre români. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Fie că lași bacșiș sau nu atunci când achiți consumația la restaurant, sigur te-ai întrebat, mai devreme sau mai târziu, cum procedează și alții la acest capitol.

În general, pare că românii nu se dezmint și sunt generoși, însă generozitatea ține și de regiunea istorică unde se face consumație și unde se lasă bacșiș.

ADVERTISEMENT

Un studiu desfășurat recent arată că o bună parte dintre români sunt dornici să lase bacșiș la finalul consumației. 55% dintre aceștia lasă clasicul 10% din valoarea notei de plată.

Ceva mai puțin de o treime dintre participanții la studiu, 30% mai exact, sunt ceva mai cumpătați și lasă un bacșiș de cel mult 5%.

ADVERTISEMENT

Alți 9% dintre români sunt mai cu care de mână și lasă 15% sau mai mult, în vreme ce 6% țin la banii lor și nu lasă bani în plus peste nota de plată.

Așa cum era de așteptat, bacșișul lăsat la restaurant ține nu doar de calitatea serviciilor, ci și de veniturile persoanei care face consumație. În cazul celor care câștigă peste 5.000 de lei lunar, 60% dintre români lasă bacșiș la fiecare vizită la restaurant. Cei care câștigă sub 1.500 de lei sunt mai cumpătați, doar unul din patru lasă bacșiș la fiecare vizită.

ADVERTISEMENT

Cine sunt cei mai darnici români

Studiul efectuat de către Bookingham și SRD Media arată că Muntenia, Dobrogea, Moldova și Bucovina sunt regiunile cele mai profitabile la capitolul bacșișuri.

În Muntenia, 61% dintre români lasă bacșiș de fiecare dată când merg la restaurant, iar în Dobrogea, 60%. Bucovinenii și moldovenii au un procentaj de 59% pentru varianta ”de fiecare dată”, fiind urmați de maramureșeni, cu 52%.

ADVERTISEMENT

Doar jumătate din transilvăneni lasă bacșiș la fiecare vizită la restaurant, în vreme ce românii din Banat și Crișana au un procentaj de doar 47% la acest capitol. Cei mai zgârciți par să fie oltenii – doar 36% lasă bacșiș de fiecare dată.

Maramureșenii sunt lideri și la capitolul vizite în oraș – 42% dintre aceștia ies de cel puțin 8 ori în fiecare lună, în vreme ce 30% din dobrogeni ies la restaurant o dată pe lună sau nici măcar atât.

Cum arată harta bacșișului din România. Sursa foto: bookingham.ro.
Cum arată harta bacșișului din România. Sursa foto: bookingham.ro.

Cât lasă românii bacșiș la restaurant

În ceea ce privește sumele lăsate pe lângă notă, dobrogenii par să fie cei mai ancorați în ”regulile nescrise” ale bacșișului. 70% dintre respondenți lasă clasicul 10 la sută.

Aproape de ei se află muntenii, 59% respectând regula de 10%, în vreme ce oltenii care lasă această sumă sunt 60%.

Aproape 7 din 10 maramureșeni lasă 10% din consumație. În Bucovina și Moldova, procentajul e de 55%, în Transilvania este de 53%, iar în Banat și Crișana, de doar 46%.

Ce influențează bacșișul lăsat de români

Bacșișul este influențat nu doar de ”tradiția” de a lăsa ceva bani în plus pe lângă notă. Românii consideră că acest bonus trebuie câștigat, trebuie meritat și nu trebuie doar să pice din cer.

Astfel, 94% dintre respondenții studiului sunt influențați de atitudinea chelnerilor, în vreme ce 57% apreciază rapiditatea serviciilor. Cam unul din doi români ia în calcul și calitatea mâncării și a băuturilor.

Există și variante la polul opus – sunt români care nu lasă bacșiș, iar aceștia au și ei motivele lor.

În 6 din 10 cazuri, problema sunt serviciile, a căror calitate lasă de dorit. În 48% dintre situații, oamenii ar lăsa bacșiș, dar nu au cash, iar localul nu acceptă plata acestui bonus cu cardul. În 33% dintre situații, românii ”consideră că nu este nevoie” de bacșiș.

Un aspect interesant al bacșișului este că oamenii preferă să nu lase deloc, decât să lase o sumă prea mică, de exemplu 1-2 lei. 17% dintre respondenți sunt în această situație.

Iar, referitor la cei ce nu lasă bacșiș deoarece nu au cash, există și vești bune. În ceea ce privește posibilitatea de a lăsa bani în plus cu cardul, 60% ar dori această opțiune, iar 42% ar lăsa bacșiș mai des dacă ar exista această variantă.

Studiul a fost desfășurat în baza unui chestionar la care au răspuns aproximativ 400 de persoane, iar datele obținute au fost analizate în raport cu regiunea, vârsta și venitul lunar al fiecărui participant la studiu.

ADVERTISEMENT