News

Prima intervenție chirurgicală asupra unui craniu are 2.000 de ani. O plăcuță metalică, folosită pentru a repara o fractură

O placă de metal implantată în capul unui războinic peruan în urmă cu 2.000 de ani este considerată a fi prima intervenție chirurgicală asupra unui craniu din lume în urma căreia pacientul a supraviețuit.
23.01.2022 | 16:31
Prima interventie chirurgicala asupra unui craniu are 2000 de ani O placuta metalica folosita pentru a repara o fractura
Experții spun că bărbatul a supraviețuit operației Foto: Muzeul de osteologie din Oklahoma, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Potrivit Muzeului de Osteologie din Oklahoma, craniul, care se află în colecția sa, ar fi fost al unui bărbat care a fost rănit în timpul luptei și care a suferit una dintre cele mai timpurii forme de intervenție chirurgicală pentru a i se implanta o bucată de metal pentru a-i repara fractura.

Experții au declarat că bărbatul a supraviețuit intervenției chirurgicale, iar craniul este acum o dovadă cheie pentru a demonstra că popoarele antice erau capabile să efectueze astfel de intervenții avansate.

ADVERTISEMENT

Prima intervenție chirurgicală asupra unui craniu are 2.000 de ani. O plăcuță metalică, folosită pentru a repara o fractură

Craniul în cauză este un exemplar alungit peruvian, care este o formă străveche de modificare a corpului în care membrii tribului deformau intenționat craniile copiilor mici legându-le cu pânză sau chiar legând capul între două bucăți de lemn pentru perioade prelungite de timp.

Craniu alungit Peru
Foto: Muzeul de Osteologie din Oklahoma

„Acesta este un craniu peruvian alungit cu metal implantat chirurgical după întoarcerea din luptă, estimat a fi de acum aproximativ 2.000 de ani. Una dintre cele mai interesante și mai vechi piese ale noastre din colecție”, au precizat reprezentanții muzeului citați de Daily Star.

ADVERTISEMENT

„Nu avem o mulțime de informații despre această piesă, dar știm că bărbatul a supraviețuit procedurii. Pe baza osului rupt din jurul reparației, puteți vedea că este strâns îmbinat. A fost o intervenție chirurgicală reușită.”

Craniul fusese păstrat inițial în colecția privată a muzeului, dar a fost expus oficial în 2020, ca urmare a interesului public crescând față de artefact, din cauza știrilor despre descoperirea craniului.

ADVERTISEMENT

Zona din Peru în care a fost descoperit craniul este cunoscută de mult timp pentru chirurgii care au inventat o serie de proceduri complexe pentru a trata un fracturile craniene.

Craniu alungit Peru
Foto: Muzeul de Osteologie din Oklahoma

Astfel de răni erau obișnuite în acea perioadă din cauza folosirii proiectilelor precum praștiile în timpul luptei.

ADVERTISEMENT

Craniile alungite erau comune în Peru la acea vreme. Au fost date mai multe motive pentru alungirea craniului, variind de la a servi ca o modalitate pentru elitele societății de a se autodemarca, la a acționa ca o formă de apărare.

Săpăturile arheologice ulterioare au descoperit că femeile care aveau craniile alungite erau mai puțin predispuse să sufere răni grave la cap decât cele care nu aveau craniul alungit.

Chirurgii din acea perioadă de timp făceau găuri în craniul unui om viu fără utilizarea anesteziei moderne sau a tehnicilor sterile.

„Au aflat devreme că acesta este un tratament care ar putea salva vieți. Avem dovezi copleșitoare că trepanarea nu a fost făcută pentru a crește gradul de conștiință sau ca o activitate pur rituală, ci este legată de pacienții cu leziuni grave ale capului, [în special] fracturi de craniu”, a declarat antropologul fizic John Verano de la Universitatea Tulane pentru National Geographic în 2016.

Abilitățile chirurgilor peruvieni au fost evidențiate în trecut cu o carte pe subiect numită Holes in the Head: The Art and Archaeology of Trepanation in Ancient Peru de Verano și colaboratori.

Craniu alungit Peru
Foto: Muzeul de Osteologie Oklahoma

”Nu cunoaștem metalul. În mod tradițional, argintul și aurul au fost folosite pentru acest tip de procedură”, a declarat un purtător de cuvânt al expoziției SKELETONS: Museum of Osteology.

Într-un studiu din 2018 publicat în Current Anthropology, practica alungirii craniilor a fost găsită în culturi disparate, de la Mayas la Huni, și s-a dovedit a fi un simbol de statut al privilegiului și prestigiului în grupuri din întreaga lume.

ADVERTISEMENT
Tags: