News

Prima localitate din România carantinată de Guvernul Orban. Reguli stricte pentru locuitori, timp de 14 zile

22.07.2020 | 19:20
Prima localitate din Romania carantinata de Guvernul Orban Reguli stricte pentru locuitori timp de 14 zile
Prima localitate carantinată din România, în iulie 2020. Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Guvernul Orban a hotărât carantinarea localității Cartojani, din comuna Roata de Jos, județul Giurgiu.

Decizia a venit după ce în localitate s-au confirmat 30 de cazuri de infectare cu coronavirus, la o populație de 3.000 de oameni.

ADVERTISEMENT

Așadar, pentru că rata de infectare a depășit nivelul de alertă, autoritățile au decis să carantineze localitatea.

O comună din Giurgiu este prima localitate carantinată de Guvernul Orban

Potrivit Digi 24, carantinarea va intra în vigoare începând cu ora 17:00, de miercuri 22 iulie 2020. Potrivit dispozițiilor Prefecturii, intrarea și ieșirea din zona carantinată va fi permisă doar pentru transportul de marfă, a materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice, precum şi aprovizionării populaţiei.

ADVERTISEMENT

Cei care vor ieși sau vor intra trebuie să prezinte documente justificative care să indice scopul şi destinaţia transportului. De asemenea, este permisă intrarea și ieșirea din zonă a celor care desfășoară activități economice sau care au legătură cu securitatea naţională, sanitar veterinară sau situaţiile de urgenţă.

În/din zona de carantină este permisă intrarea, respectiv ieşirea persoanelor care locuiesc în zona de carantină, care desfăşoară activităţi în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, sanitar veterinar, situaţiilor de urgenţă, asistenţei şi protecţiei sociale, serviciilor de utilitate publică, energetic, alimentaţiei publice, alimentării cu apă. comunicaţiilor şi transporturilor, gospodăririi apelor, doar pentru situaţii excepţionale care ţin de menţinerea serviciilor publice operaţionale. În/din zona de carantină este permisă intrarea, respectiv ieşirea persoanelor care locuiesc în zona de carantină, dar care activează în domeniul agriculturii, pomiculturii, creşterii animalelor şi apiculturii, pe baza documentelor justificative emise şi certificate de autorităţile competente, care să ateste natura activităţii, doar pentru desfăşurarea acestor activităţi. Persoanele mai-sus menționate vor putea părăsi zona de carantină, fie ca urmare a solicitării angajatorului, fie ca urmare a solicitării persoanelor în cauză cu aprobarea angajatorului, numai după ce obţin aprobarea scrisă a Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Giurgiu”, este precizat în comunicatul oficial.

ADVERTISEMENT

Persoanele din zonă sunt obligate să prezinte legitimaţia de serviciu sau adeverinţa de salariat eliberată de angajator. Cu acceptul Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu, cetățenii se pot deplasa pentru interes medical în intervalul orar 6:00 – 22:00 în fiecare zi.

Cetățenii vor fi obligați să poarte mască de protecție în toate spațiile publice, dar și să aibă asupra lor documente justificative pentru orice activitate ar întreprinde în afara locuinței.

ADVERTISEMENT

De asemenea, primăria din localitate are obligația de a asigura dezinfecția focarelor de infecție, asigurarea aprovizionării cu alimente și bunuri de strică necesitate pentru persoanele fără posibilități, dar și invetarierea tuturor persoanelor cu domiciliu din sat.

Persoanele cu probleme de sănătate, precum cele dializate, pacienți oncologici, femei gravide, vor fi ajutați de către DSP și de către medicii de familie. ISP Giurgiu va stabili rute ocolitoare a zonei carantinate, conform sursei citate.

Măsura carantinării a fost dispusă pentru 14 zile. „Din 13 iulie până în 20 iulie au fost confirmate 32 de persoane la o populație de 3.600 de persoane. Rata de infectare a depășit nivelul de alertă, fiind de 8,8 la mia de locuitori”, a declarat prefectul de Giurgiu, Aneta Matei. Conform femeii, totul ar fi pornit de la o „petrecere de pe litoral”.

ADVERTISEMENT