News

Prima lună de școală a adus o explozie în rândul copiilor infectați cu Covid-19. Creștere și în cazul minorilor la ATI

După o lună de la începutul școlilor, în România s-a constatat o explozie în rândul copiilor infectați cu Covid-19. Situația a devenit una gravă și la ATI în cazul acestei categorii de vârstă.
12.10.2021 | 15:15
Prima luna de scoala a adus o explozie in randul copiilor infectati cu Covid19 Crestere si in cazul minorilor la ATI
ADVERTISEMENT

Avertismentele lansate de specialiștii în epidemiologie înainte de debutul anului școlar 2021 – 2022 s-au adeverit. În prezent, la o lună distanță de la primul clopoțel, numărul copiilor depistați pozitiv cu Covid-19 este unul considerabil mai mare decât era pe 13 septembrie.

Și mai alarmant decât numărul infectărilor în rândul minorilor este faptul că a crescut de 4 ori totalul copiilor care au ajuns în secțiile de Terapie Intensivă (ATI).

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă la începutul anului școlar aveam 10 pacienți minori în secțiile ATI, astăzi, marți, 12 octombrie, în stare gravă sunt 39 de persoane din această categorie de vârstă.

Explozie în rândul copiilor infectați cu Covid-19 după o lună de școală. Creștere importantă și la ATI

Anul școlar 2021 – 2022 s-a deschis oficial pe 13 septembrie. La acea dată, România raporta 1.849 de cazuri noi în 24 de ore.

ADVERTISEMENT

În aceeași zi, Grupul de Comunicare Strategică raporta 96 de cazuri noi în rândul categoriei de vârstă 0-9 ani, respectiv 125 pentru intervalul de vârstă 10-19 ani. Așadar, 221 de cazuri, conform Datelazi.

Marți, 12 octombrie, la aproximativ o lună de cursuri,  643 de copii sub 9 ani sunt infectați și 1.683 de minori cu vârsta între 10 și 19. Acestea reprezintă un total de 2.326 de infectări, adică de 10 ori mai multe cazuri.

ADVERTISEMENT

Pe data de 13 septembrie, dintr-un total de 5.288 de internați și 633 de cazuri la ATI, 162 de bolnavi erau minori, 152 fiind internați în secții și 10 la ATI.

Azi, 12 octombrie, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu Covid-19 este de 17.141. Dintre acestea, 1.667 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 467 sunt minori, 428 fiind internați în secții și 39 la ATI.

ADVERTISEMENT

Octavian Jurma anticipa situația gravă în cazul copiilor: ”Școlile vor rămâne un catalizator al infecțiilor”

Încă de pe 7 septembrie, cunoscutul epidemiolog Octavian Jurma avertiza în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă deschiderea școlilor în pragul exploziei infecțiilor Covid-19 din valul 4.

Acesta spunea că, din cauza tulpini Delta mult mai contagioase, riscul ca școlile să devină surse de infecție este extrem de ridicat.

”Mai avem o săptămână până la începerea școlilor. În mod normal, școlile ar fi început în multe localități în scenariul galben, adoptat în februarie 2021 pentru o siguranță sporită în fata unei tulpini mai putin infecțioase decât Delta.

Copiii pot fi considerați epidemiologic ca singurul segment captiv al populației pentru ca e singurul segment “profesional” care este obligat prin lege sa fie prezent “la locul de muncă” indiferent de opinia lor, sau a părinților lor, despre riscul la care se expun în clasă”

Renunțarea la scenariile din februarie și ridicarea pragului de al 1 la 6 la mie garantează ca școlile vor rămâne un catalizator al infecțiilor până când pandemia va fi de 6 ori mai intensă decât în valul 3. Chiar și fără criza din guvern școlile nu au fost niciodată monitorizate epidemiologic asa cum ni s-a promis”, spunea Jurma, pe 7 septembrie.

ADVERTISEMENT
Tags: