News

Invenție ingenioasă în Japonia. A fost creată prima mască care strălucește când detectează COVID-19

Invenția din Japonia a fost creată de către o echipă de oameni de știință a unei universități. Masca respectivă strălucește atunci când este expusă la COVID-19
08.12.2021 | 15:01
Inventie ingenioasa in Japonia A fost creata prima masca care straluceste cand detecteaza COVID19
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință ai unei universități din Japonia spun că această mască strălucește datorită unor anticorpi care sunt extrași de la o anumită pasăre.

Masca care strălucește când detectează COVID-19

Cercetătorii din Japonia au explicat că în momentul în care masca de protecție este expusă la lumina ultravioletă poate străluci, numai dacă aceasta are urme de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Lucrul respectiv are loc datorită unor anticorpi extrași din ouă de struț, precizează mainichi.jp.

Membrii echipei de la Universitatea din Kyoto au fost coordonați de președintele instituției Yasuhiro Tsukamoto, care are 52 de ani.

ADVERTISEMENT

Un mod mai ușor de a detecta infecțiile cu virusul

Aceștia au speranța că măștile de protecție care strălucesc le vor putea oferi oamenilor un mod mai simplu de a verifica în ce măsură au fost infectați cu SARS-CoV-2.

Studiile sunt în curs de desfășurare, urmând ca anul viitor echipa de cercetători să primească din partea guvernului autorizația de a comercializa aceste măști.

ADVERTISEMENT

Animalele precum struțul au abilitatea necesară de a produce mai multe tipuri diverse de anticorpi sau de proteine capabile să elimine prezența unor viruși sau infecții din organism.

Cum au procedat cercetătorii

Echipa a reușit să injecteze, în februarie anul trecut, o forma inactivă și inofensivă a coronavirusului în femelele de struț.

ADVERTISEMENT

Mai apoi, savanții au extras cu succes o mare cantitate de anticorpi din ouăle pe care acestea le-au depus.

Apoi, grupul de cercetare a creat un filtru special plasat în interiorul măștii. Acest filtru poate fi scos și poate fi stropit cu un colorant fluorescent cu anticorpi de coronavirus din ouă de struț.

În cazul în care virusul se află acolo, filtrul va străluci când va fi pus sub lumină ultravioletă.

Pentru o perioadă de 10 zile savanții au făcut mai multe teste la care au participat 32 de oameni care erau deja infectați cu COVID-19.

Aceștia au descoperit după că exact toate măștile pe care le-au purtat oamenii infectați au strălucit când au fost expuse la lumina UV.

Grupul condus de Tsukamoto plănuiește să mărească numărul de persoane care participă la acest studiu la 150.

„Putem produce în masă anticorpi de la struți la un cost redus. În viitor, vreau să transform această descoperire într-un kit de testare ușor pe care oricine îl poate folosi”, a spus Tsukamoto, potrivit asahi.com.

Chiar președintele universității a aflat că era infectat când a folosit masca

Președintele universității a aflat chiar el că era pozitiv la COVID-19 abia după ce a folosit una dintre măștile experimentale și a observat că strălucea în momentul în care a fost verificată.

„Dacă virușii de pe măștile de unică folosință sunt făcuți vizibili cu ochiul liber, răspândirea infecției poate fi oprită într-un stadiu incipient, oferind oamenilor un sentiment de siguranță. Am putut verifica dacă masca mea funcționează pentru că eu însumi am fost infectat, iar rezultatul a fost, deși oarecum ironic, satisfăcător pentru mine ca cercetător”, a declarat Tsukamoto.

ADVERTISEMENT
Tags: