News

Prima moarte provocată de poluarea aerului, recunoscută oficial în Marea Britanie

16.12.2020 | 23:17
Prima moarte provocata de poluarea aerului recunoscuta oficial in Marea Britanie
ADVERTISEMENT

Autoritățile britanice au recunoscut oficial, pentru prima dată, că poluarea atmosferică a contribuit la moartea unei copile de 9 ani, notând că a adus o „contribuţie materială” la condiția fetei, bolnavă de astm de multă vreme.

Ella Adoo-Kissi-Debrah a decedat în data de 15 februarie 2013, după o criză gravă de astm. Fata avusese aproape trei ani de crize repetate cauzate de această boală și mai mult de 30 de spitalizări din acest motiv.

ADVERTISEMENT

Copila locuia în cartierul londonez Lewisham și în imediata vecinătate a „South Circular Road”, o autostradă intens circulată din sudul capitalei britanice, scrie Agerpres, citând AFP.

Primul deces cauzat de poluarea atmosferică, recunoscut oficial în Marea Britanie

„Concluzia mea este că poluarea aerului a reprezentat o contribuţie materială la moartea Ellei Adoo-Kissi-Debrah în 2013” a spus unul dintre medicii legiști londonezi, la finalul a două săptămâni de audieri cu privire la moartea copilei.

ADVERTISEMENT

Inițial, în anul 2014, autoritățile stabiliseră că moartea fetei s-a datorat insuficienței respiratorii, provocată de boala severă de care suferea, nu din cauza poluării.

În 2019, apariția unor noi informații constând în elemente științifice dar și a unui raport întocmit de un specialist britanic în poluarea aerului Stephen Holgate, în 2018, au dus la anularea concluziilor inițiale în cazul acestui deces și demararea unei noi anchete.

ADVERTISEMENT

Holgate a observat că exista o „legătură frapantă”  între spitalizările copilei de 9 ani și vârfurile de poluare cu dioxid de azot (NO2) şi particule în suspensie, cei mai nocivi poluanți, din apropierea locului în care trăia.

În plus, profesorul de imunofarmacologie al universităţii din Southampton a explicat, în cadrul unei audieri din acest dosar, că „ea trăia pe muchie de cuţit. Asta înseamnă că o schimbare foarte mică poate avea consecinţe dramatice.”

ADVERTISEMENT

Se estimează că între 28.000 şi 36.000 de decese produse anual în Marea Britanie sunt legate de poluarea aerului atmosferic, iar numărul acestora ajunge la 400.000 la nivelul Uniunii Europene. Un raport prezentat de Agenția Europeană de Mediu arată că un de deces din opt ar avea drept cauza poluarea în UE. Cea mai gravă situație este în România, unde, conform publicației Deutsche Welle, citată de Libertatea, unul din cinci decese ar fi cauzat de factorii de mediu.

ADVERTISEMENT