News

Prima neînțelegere majoră PNL – PSD. La ce minister s-ar putea bloca negocierile

Începutul de săptămână vine cu noi runde în negocierile dintre PNL și PSD pentru un posibil viitor Guvern. Luni a apărut și o primă neînțelegere majoră între cele două formațiuni, mărul discordiei fiind un minister de forță.
08.11.2021 | 15:34
Prima neintelegere majora PNL  PSD La ce minister sar putea bloca negocierile
ADVERTISEMENT

Încă dinainte să bată palma pentru un Guvern care să obțină majoritatea confortabilă în Parlament, PNL și PSD duc o luptă dură în culise în ceea ce privește atribuirea ministerelor de forță.

Luni, într-o conferință de presă, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat că o condiţie care nu poate fi negociată în alcătuirea unui eventual guvern cu PNL este aceea că partidul care are premierul nu poate avea atât Ministerul de Finanţe, cât şi secretarul general al guvernului.

ADVERTISEMENT

În aceeași zi, cu doar câteva minute mai devreme, premierul interimar Florin Cîțu insista asupra faptului că premierul viitorului Guvern trebuie dat de PNL, iar liberalii nu trebuie să renunțe la Ministerul de Finanțe.

La ce minister s-ar putea bloca negocierile într-o PNL și PSD

Florin Cîţu a declarat că liberalii vor face propria propunere de premier şi că Ministerul de Finanţe este ”crucial”. Liderul liberalilor a spus că el și colegii săi din partid au făcut ”minuni” în acest portofoliu.

ADVERTISEMENT

”PNL a arătat că Ministerul Finanţelor condus de PNL în ultimii doi ani de zile a făcut, ca să zic aşa, minuni.

Am reuşit să convingem agenţiile de rating să schimbe perspectiva, chiar în această perioadă dificilă în care avem o criză politică, de la negativ la stabil a acestei economii, am reuşit să reducem deficitul bugetar, să avem încasări mai mari la buget fără să creştem taxele.

ADVERTISEMENT

Este clar că noi am demonstrat că se poate face”, a spus premierul interimar Florin Cîţu.

Sorin Grindeanu, replică pentru Florin Cîțu

Pe de altă parte, fostul premier Sorin Grindeanu, în prezent o voce puternică în PSD, a declarat că o condiţie care nu poate fi negociată în alcătuirea unui eventual guvern cu PNL este aceea că partidul care are premierul nu poate avea atât Ministerul de Finanţe, cât şi secretarul general al guvernului.

Întrebat într-o conferinţă dacă PSD va renunța la această idee, Grindeanu a fost ferm: ”PSD nu va abdica (de la acest principiu în privința Ministerului Justiției)”.

ADVERTISEMENT

Grindeanu a fost ironic când a vorbit despre dorința PNL de a primi Ministerul de Finanțe, cum vrea Florin Cîțu, dar și Ministerul Justiţiei, cum vrea Rareș Bogdan.

”Văzusem înainte de a coborî la conferinţă că cei de la PNL vor şi Finanţele, şi prim-ministrul, şi Justiţia, am văzut o declaraţie a unui prim-vicepreşedinte şi, eventual, PSD să vină cu cel mai mare număr de voturi din Parlament, 157, şi să luăm, dacă ne îngăduie, Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul, nu?”, a mai spus prim-vicepreședintele PSD.

ADVERTISEMENT