100 ani de Romania

Prima participare a României la Jocurile Olimpice de iarnă! Sportivii, nevoiţi să-şi închirieze echipamentul

24.08.2018 | 20:00
Prima participare a Romaniei la Jocurile Olimpice de iarna Sportivii nevoiti sasi inchirieze echipamentul

Prima participare a României la Jocurile Olimpice de iarnă. Ediţia din 1928 a JO de iarnă a fost organizată la St. Moritz, în Elveţia, iar ţara noastră a participat cu o delegaţie formată din zece sportivi. Pe lângă aceştia, în Elveţia s-a mai deplasat şi o echipă militară, înscrisă într-o probă demonstrativă.

La finalul anilor ’20, statul român nu era dispus să investească prea mulţi bani în sport, astfel că deplasările erau suportate de sportivi sau de oameni de afaceri. La fel a fost şi situaţia la Jocurile Olimpice de iarnă din 1928.

Prima participare a României la Jocurile Olimpice de iarnă

România a participat cu două echipaje de bob. Alexandru Berlescu, Petre Petrovici, Horia Roman, Eugen Ştefănescu şi Constantin Rădulescu formau echipajul România I, în timp ce Grigore Socolescu, Mircea Socolescu, Iulian Gavăţ, Toma Petre Ghiţulescu şi Traian Niţescu erau echipajul România II. Statul român nu a alocat fonduri pentru participarea la Jocurile Olimpice de iarnă din 1928, iar sportivii şi-au suportat singuri cheltuielile de deplasare şi de participare.

În plus, ajunşi în Elveţia, sportivii şi-au dat seama că nu pot folosi boburile, după ce nu au fost omologate pentru pârtia de la St. Moritz. “La St. Moritz ne-am prezentat într-un mod original, fără boburi. Boburile noastre de lemn nu puteau face față pe pârtia olimpică de gheață. Așa că am fost nevoiți să închiriem boburi la fața locului, cu banii noștri”, avea să povestească peste ani Grigore Socolescu. Echipajul România I s-a clasat pe locul 19 din 23 de echipe, în timp ce România II a obţinut locul şapte.

Militarii au mers la Jocurile Olimpice de iarnă

Pe lângă cele două echipaje de bob, România a avut o echipă şi la proba demonstrativă de patrulă militară (strămoşul biatlonului). Echipajul a fost format din locotenentul Ion Zăgănescu, plutonierul Ioan Rucăreanu, soldatul Constantin Pascu și soldatul Toma Calista. După o cursă pe distanţa de 28,05 kilometri, românii s-au clasat pe locul opt din nouă.

Alexandru Berlescu, primul automobilist român la Cursa de la Monte Carlo

Înainte să participe la Jocurile Olimpice de iarnă din 1928, Alexandru Berlescu şi-a făcut un nume în lumea automobilismului. În 1926, a participat la Turul României şi a reuşit să termine cursa de 2.447 de kilometri în 50 de ore. Opt ani mai târziu, sportivul şi-a construit un bolid, pe un şasiu Ford, şi a participat la Coppa D’oro del Littorio, cursă organizată pe tot cuprinsul Italiei, însă a fost nevoit să abandoneze după 800 de kilometri din cauza unui accident. După acest eveniment, Alexandru Berlescu s-a înscris la Cursa de la Monte Carlo, unde a terminat pe locul 18. La raliul din Principat, pilotul român a mai participat şi la ediţiile din 1935, 1936 şi 1937, la ultima reuşind să se claseze pe locul 14.

Prima participare a României la Jocurile Olimpice de iarnă
Prima participare a României la Jocurile Olimpice de iarnă