News

Prima ploaie de stele din 2021 are loc în această noapte, pe 3 ianuarie. Cum poți să vezi Quadrantidele

02.01.2021 | 08:45
Prima ploaie de stele din 2021 are loc in aceasta noapte pe 3 ianuarie Cum poti sa vezi Quadrantidele
ADVERTISEMENT

Începutul de an 2021 vine cu un spectacol celest de excepție. Iubitorii de astronomie au șansa de a vedea, în noaptea de 2 spre 3 ianuarie, Quadrantidele, o ploaie de stele extrem de spectaculoasă.

Pentru ca oamenii să vadă acest deosebit show stelar, este nevoie ca cerul să fie degajat de nori în această noapte. Spectacolul este așteptat să dureze până în zorii zilei de 3 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Înainte de această ploaie meteorică, specialiștii anunță un alt eveniment major: sâmbătă, 2 ianuarie 2021, Pământul se va afla la cea mai mică distanță de Soare. Evenimentul va avea loc la ora 15:51, când Tera va fi la 147.093.166 km depărtare de Soare.

Prima ploaie de stele din 2021. Cum poți să vezi Quadrantidele

După ce anul 2020 a adus în prim-plan o serie de fenomene importante din punct de vedere astronomic, precum întâlnirea epică dintre Jupiter şi Saturn şi apariţia cometei Neowise, anul 2021 începe puternic: cu ploaia de meteoriţi Quadrantide, despre care NASA spune că este una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriţi.

ADVERTISEMENT

O ploaie de stele va lumina cerul în această noapte. Fenomenul poartă numele de Quadrantide, iar curentul de meteori se va putea observa în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Dar cum putem vedea acest fenomen? Răspunsul e foarte simplu și de bun augur pentru pasionați: aceste stele căzătoare se văd cu ochiul liber și nu este nevoie de instrumente astronomice pentru a le observa.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință mai precizează că, pentru Quadrantide, vă trebuie totuşi puţină răbdare. Meteorii acestui curent sunt destul de slabi ca strălucire, fiind nevoie de un cer curat, fără lumini, pentru a-i putea observa. Trebuie să priviți cerul și să aşteptaţi 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul.

Locul de unde observaţi trebuie să fie cât mai întunecat, adică nu aveţi lumini împrejur (cel mai bine, în afara orașelor), cu atât veţi vedea mai mulţi meteori. Dacă nici Luna nu se află pe cer, puteţi observa în condiţii ideale meteorii.

ADVERTISEMENT

Ce sunt Quadrantidele

Anul 2021 începe cu o spectaculoasă ploaie de meteori. Este vorba de Quadrantidele al căror maxim va fi în noaptea de 2 spre 3 ianuarie.

Quadrantidele sunt un curent de meteori ce au radiantul în constelaţia Bootes, lângă Carul Mare. De obicei, maximul curentului se produce în ziua de 3 sau 4 ianuarie, scrie revista Descoperă.

Fenomenul este unul din cei mai puternici curenţi de meteori, producând, în timpul maximului între 100 şi 140 de meteori pe oră. Meteorii acestui curent sunt slabi ca strălucire, fiind nevoie de un cer curat, fără lumini, pentru a îi putea observa.

ADVERTISEMENT