News

Foto. Premieră în medicină. Un bărbat a primit prima proteză oculară imprimată 3D. Ce avantaje are față de cele clasice

Un britanic a devenit primul pacient din lume care a primit o proteză oculară imprimată 3D la Moorfields Eye Hospital din Londra. Proteza este primul ochi protetic complet digital creat pentru un pacient.
26.11.2021 | 17:53
Foto Premiera in medicina Un barbat a primit prima proteza oculara imprimata 3D Ce avantaje are fata de cele clasice
Steve Verze beneficiază de primul ochi protetic imprimat 3D Foto: Moorfields Eye Hospital, Scar Free Foundation, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Steve Verze, care are 47 de ani și este un inginer din Hackney, estul Londrei, a primit joi varianta definitivă a ochiului stâng pe care l-a probat prima dată la începutul acestei luni.

Un bărbat a primit prima proteză oculară imprimată 3D

Ochiul este mai realist decât alte alternative și este conceput pentru a avea „definire mai clară și profunzime reală a pupilei”, a precizat Moorfields Eye Hospital într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Alți ochi protetici constau dintr-un iris pictat manual pe un disc care este apoi încorporat în orbită. Cu toate acestea, designul lor împiedică trecerea luminii în „profunzimea completă” a ochiului.

Pe lângă faptul că pare mai realistă, procedura este considerată mai puțin invazivă.

Montarea protezelor tradiționale necesită luarea unei matrițe după orbită, în timp ce în dezvoltarea ochiului protetic 3D, orbita este scanată digital pentru a crea o imagine detaliată.

ADVERTISEMENT

Ochiul funcțional al lui Verze a fost, de asemenea, scanat pentru a se asigura că ambii ochi arată la fel.

Proteza are potențialul de a reduce timpii de așteptare la jumătate

Imaginea 3D a fost apoi trimisă în Germania pentru a fi imprimată înainte de a fi expediată înapoi în Marea Britanie, unde a fost finisată și lustruită de un protezist ocular din Moorfields Eye Hospital.

ADVERTISEMENT

„Am nevoie de o proteză de la 20 de ani și întotdeauna m-am simțit afectat de asta”, a declarat Verze.

„Când plec de acasă, arunc o a doua privire în oglindă și îmi plăcea ceea ce vedeam. Acest nou ochi arată fantastic și, fiind bazat pe tehnologia de imprimare digitală 3D, va fi din ce în ce mai bine”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT
Steve Verze
Steve Verze poartă proteză oculară de la vârsta de 20 de ani Foto: Moorfields Eye Hospital

Moorfields Eye Hospital a spus că imprimarea 3D are potențialul de a „reduce la jumătate” timpul necesar dezvoltării unui ochi protetic, de la șase săptămâni la aproximativ două sau trei.

Un purtător de cuvânt a precizat pentru CNN că unitatea medicală va începe în curând un studiu clinic care implică mai mulți pacienți.

Profesorul Mandeep Sagoo, conducătorul clinic al proiectului la Moorfields Eye Hospital și profesor de oftalmologie și oncologie oculară la University College London, a declarat că este „emotionat” de potențialul noii metode de dezvoltare.

Vorbind înainte ca ochiul să fie montat, Sagoo a spus: „Sperăm că viitorul studiu clinic ne va oferi dovezi solide despre valoarea acestei noi tehnologii, arătând ce diferență face pentru pacienți”.

Marea Britanie, campioană la cercetarea privind protezele 3D

După mai bine de două decenii de cercetări medicale care au schimbat viața persoanelor desfigurate din cauza unor traume majore și arsuri, organizația caritabilă din Marea Britanie Scar Free Foundation a anunțat un program de cercetare inovator de 2,5 milioane de lire sterline, care își propune să revoluționeze reconstrucția cartilajului urechii și nasului, folosind bioprintingul și celulele pacienților.

Programul de trei ani de la Universitatea Swansea din Țara Galilor ar putea avansa bioprintarea 3D a cartilajului pentru reconstrucția facială, examinând în același timp modul în care cicatricile faciale afectează sănătatea mintală, analizând datele de la cea mai mare cohortă de oameni din lume care trăiesc cu această dizabilitate vizibilă.

Împreună cu organizația guvernamentală galeză Health and Care Research Wales, Scar Free a dezvăluit că „Programul de cercetare pentru reconstrucția și regenerarea feței” de la Universitatea Swansea va promova dezvoltarea cartilajului facial bioimprimat 3D folosind celule umane și materiale pe bază de plante pentru tratarea viitoare a oamenilor din Marea Britanie și din întreaga lume care fie sunt născuți fără părți ale corpului, fie trăiesc cu cicatrici faciale ca urmare a arsurilor, traumatismelor sau cancerului.

Cicatricile afectează peste 20 de milioane de oameni din Marea Britanie

Potrivit Scar Free, cicatricile afectează peste 20 de milioane de oameni din Marea Britanie. În plus, impactul fizic al cicatricilor severe poate necesita operații frecvente, grefe de piele și kinetoterapie zilnică, ca să nu mai vorbim de impactul psihologic asupra pacienților și familiilor acestora.

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale cicatricilor apar sunt operațiile de cancer și arsurile. Cu toate acestea, acesta este un domeniu al cercetării medicale care a fost subfinanțat în mod critic.

Scar Free își propune să schimbe asta prin sprijinirea cercetării care atenuează povara fizică și psihologică a cicatricilor. De exemplu, fundația a explicat că pacienții care trăiesc cu pierderea urechilor sau a nasului le-au spus cercetătorilor că protezele din plastic existente nu se simt ca făcând „parte din ei” și ar prefera ca propriul lor țesut să fie folosit pentru reconstrucție.

Prin crearea unei schele de cartilaj personalizate pe care cresc celulele stem ale pacientului, chirurgii ar evita nevoia de a lua cartilaj din altă parte a corpului (care altfel ar duce la o intervenție chirurgicală dureroasă și cicatrici suplimentare).

ADVERTISEMENT