Fotbal international

Prima reacție a FRF după ce Șumudică a fost numit „țigan”: „Nu e o jignire”

13.01.2021 | 23:22
ADVERTISEMENT

Plecat cu scandal de la Gaziantep, antrenorul Marius Șumudică a fost acuzat că „se țigănește” de către un fost fotbalist turc. FRF, prin vocea lui Mihai Stoichiță, a reacționat într-un mod defensiv. 

Stoichiță consideră că utilizarea apelativului „țigan” nu este o jignire. Asta deși termenul este unul profund ofensator la adresa comunității rome, din care Marius Șumudică a declarat totuși că nu face parte.

ADVERTISEMENT

Directorul Comisiei Tehnice al Federației Române de Fotbal a vorbit despre situația apărută după comentariile ofensatoare făcute de Erman Toroglu la un post de televiziune din Turcia și crede că nu este de datoria FRF să răspundă unei persoane particulare.

Prima reacție a FRF după ce Șumudică a fost numit „țigan”: „Nu a fost într-un cadru oficial”

Sebastian Colțescu și Octavian Șovre au fost și ei implicați într-un scandal imens de rasism, în urmă cu doar câteva săptămâni. În timpul duelului din grupele UCL dintre PSG și Istanbul Bașakșehir, Colțescu și Șovre îl identificau pe Demba Ba prin apelativul „ăla negru”, determinându-i pe fotbaliștii celor două echipe să plece de pe teren în semn de protest.

ADVERTISEMENT

FRF a reacționat atunci prin condamnarea modului în care arbitrii români au ales să se exprime. Răzvan Burleanu a declarat că nu există toleranță pentru rasism și că Federația Română de Fotbal respectă valorile UEFA. Forul fotbalistic a fost acuzat că nu a reacționat la fel de prompt și după ce Șumudică a fost atacat cu insulte rasiste în Turcia.

Mihai Stoichiță, oficial al FRF, a comentat, totuși, evenimentele și a ținut să precizeze diferența dintre situația în care a fost implicat Marius Șumudică și cea care i-a avut în prim-plan pe Sebastian Colțescu și Octavian Șovre.

ADVERTISEMENT

„În primul și în primul rând, episodul cu Șumi nu a avut loc în cadru oficial, cum a fost cu Colțescu. Probabil că jignirile care ni se aduc nouă ca popor, că sunt mulți mai mulți oameni care ne fac așa cum ne-a făcut acest om…

Nu e o jignire să fii țigan, părerea mea. E treaba lui și e rușinea acelui om de ce a spus, pentru că am văzut că a fost contestat chiar de conaționalii lui.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, dacă ar fi să mă iau după toți care ne fac în toate felurile, ar trebui să am un milion de procese. Cu cine să am proces? Cu o persoană particulară care își permite… în primul rând ar trebui să fie pedepsit de societatea în care trăiește el.

Eu ce să fac? Care e legătura Federației Turce cu acea persoană? Nici nu știu cine e ăla. E un om de presă, am înțeles, căruia ar trebui să îi fie rușine de ceea ce a spus. Cine are minte și e educat în Turcia îl acuză, pentru că noi nu îi jignim pe turci și nu ne permitem să facem treaba asta niciodată.

Cu cine că ne războim? Cu un particular? Poate e bolnav omul ăla. Nu e o jignire să spun că e bolnav, bolnav de știți dumneavoastră ce”, a spus Stoichiță la Digisport.

Oficialul FRF a vorbit și despre disensiunile dintre Marius Șumudică și conducerea lui Gaziantep, care au dus în cele din urmă la demiterea antrenorului român de la clubul din Turcia.

„De Șumi, ce să mai zic de Șumi? Dacă îi place să danseze… turcii nu l-au înțeles. Eu nu cred că și-a provocat plecarea. A greșit, el nu trebuia să facă anumite declarații. El e un antrenor foarte bun, după părerea mea”, a mai spus Mihai Stoichiță.

ADVERTISEMENT