News

Prima reacție a României după discursul lui Putin. Premierul Ciucă: ”Am luat act cu îngrijorare de mobilizarea parțială a armatei ruse”

La câteva ore după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială a armatei, de la București a venit o primă reacție a României. Aceasta îi aparține premierului Nicolae Ciucă.
21.09.2022 | 12:26
Prima reactie a Romaniei dupa discursul lui Putin Premierul Ciuca Am luat act cu ingrijorare de mobilizarea partiala a armatei ruse
Nicolae Ciucă reacționează după discursul liderului de la Kremlin. Sursa foto: colaj Fanatik / hepta.ro
ADVERTISEMENT

Primul subiect abordat de Nicolae Ciucă în debutul ședinței de Guvern a fost discursul președintelui rus Vladimir Putin, transmis miercuri dimineață de la Moscova.

Nicolae Ciucă reacționează după discursul liderului de la Kremlin: ”Am luat act cu îngrijorare de declarațiile președintelui Putin”

Șeful Executivului de la București a precizat că a luat act de declarațiile de mobilizare parțială anunțate de Vladimir Putin. Acesta spune că România va analiza situația împreună cu partenerii din NATO și UE.

ADVERTISEMENT

Ciucă amintește că miercuri, 21 septembrie, când este Ziua Internațională a Păcii, de la Moscova vin astfel de declarații alarmante pentru pacea mondială.

Oficialul român a mai spus că îngrijorătoare sunt și poziționările Kremlinului față de referendumurile pregătite de separatiștii pro-ruși în zonele invadate din sudul și estul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

”Astăzi este Ziua Internațională a Păcii și, în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate, în această dimineață am luat act cu îngrijorare de declarațiile președintelui Putin, referitoare la mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse și la desfășurarea așa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson și Zaporojjie.

Ne menținem atitudinea echilibrată și vom continua să analizăm cu calm evoluția situației împreună cu aliații noștri din NATO și partenerii din Uniunea Europeană”, a spus, înainte de ședința de Guvern, primul-ministru.

ADVERTISEMENT

În aceeași intervenție de la Palatul Victoria, premierul și-a exprimat speranța că situația în zona de conflict să nu escaladeze.

Mobilizarea parțială a armatei ruse decretată de Putin a intrat în vigoare de miercuri

Reamintim că miercuri dimineață, de la Moscova, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială în Rusia. Scopul măsurii este îndeplinirea obiectivelor ”operațiunii militare speciale” în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Într-un discurs televizat, Putin a precizat că a semnat un decret privind mobilizarea parțială începând de miercuri.

”Trebuie să luăm o decizie urgentă pentru a ne proteja poporul în ținuturile eliberate. În acest sens, am cerut Ministerului Apărării să fie de acord cu mobilizarea parțială.

Decretul a fost deja semnat, mobilizarea parțială începe astăzi (n.r. miercuri). Toți cetățenii care vor fi mobilizați vor avea statut de forță armată deplină. Doar cei care sunt în rezervă vor fi înrolați. Ei vor fi antrenați suplimentar, având în vedere că e o operațiune specială”, a declarat Putin.

ADVERTISEMENT