Prima reacție a Rusiei după rezultatele alegerilor din Republica Moldova, care au avut loc duminică, nu s-a lăsat așteptată. Kremlinul a acuzat o ”creștere de voturi greu de explicat în favoarea Maiei Sandu și a UE”, după afișarea ultimelor rezultate.
Sunt acuzații din ambele tabere, pro-UE și pro-Rusia, după afișarea rezultatelor preliminare de la alegerile prezidențiale și de la Referendumul din Republica Moldova, de duminică, 20 octombrie.
Noaptea trecută, președintele în exercițiu de la Chișinău, Maia Sandu, care se luptă pentru al doilea mandat prezidențial, a declarat că Moldova s-a confruntat în ziua alegerilor și în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației.
Aceasta a acuzat că există ”probe și informații conform cărora ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi”. ”Dimensiunea fraudei este fără precedent.
Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic, inducerea fricii și panicii în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația. Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a spus Maia Sandu, conform România Liberă.
Luni, la orele dimineții, a venit și o primă reacție a Rusiei după rezultatele alegerilor de peste Prut. Kremlinul acuză că alegerile din Republica Moldova nu au fost libere. Rușii spun că rezultatele arată o creştere ”greu de explicat” a numărului de voturi în favoarea preşedintei Maia Sandu şi a Uniunii Europene.
Aceste declarații îi aparțin purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. ”Ceea ce vedem este o rată de creștere greu de explicat a voturilor în favoarea Maiei Sandu și în favoarea acelor participanți la referendum care susține o orientare către UE”, a spus Peskov, conform US News.
Peskov a avut și o reacție pe tema acuzațiilor venite de la Maia Sandu. Aceasta a spus că există ”dovezi clare” care arată că grupurile criminale care lucrează împreună cu ”forțele străine ostile intereselor noastre naționale” au căutat să cumpere 300.000 de voturi.
”Dacă spune că nu a primit voturi din cauza anumitor grupuri criminale, trebuie să prezinte dovezi”, a spus Peskov. ”Și ar fi bine ca doamna Sandu să explice de ce există un număr atât de mare de voci se opun politicii ei.
Sunt și acestea bande criminale? Sau vrea să spună că cetățenii moldoveni care nu o susțin sunt asociați cu bande criminale? Există multe nuanțe aici”, a mai adăugat oficialul de la Kremlin.