News

Prima reacție severă la vaccinul Pfizer în România: paralizie facială temporară. Care e starea pacientei

04.02.2021 | 14:58
Prima reactie severa la vaccinul Pfizer in Romania paralizie faciala temporara Care e starea pacientei
ADVERTISEMENT

România a anunțat prima reacție adversă severă după administrarea vaccinului Pfizer. O femeie a făcut paralizie temporară facială după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

Ministerul Sănătății anunță că în acest moment, pacienta, care este medic în secția ORL a Spitalului Județean Vâlcea, se află într-o stare de sănătate bună, iar rezultatele analizelor nu arată modificări patologice.

ADVERTISEMENT

Reacția adversă avută, potrivit prospectului vaccinului BioNTech Pfizer este una rară, care se manifestă și la alte tipuri de vaccinuri, precizează Ministerul Sănătății.

Prima reacție severă la vaccinul Pfizer în România: paralizie facială temporară

Reacția severă a fost consemnată în cazul unui medic din județul Vâlcea, vaccinat, joi, cu doza de rapel. Femeia a suferit o paralizie temporară facială, transmit reprezentanții Ministerului Sănătății. În prezent, starea doctoriței este bună.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a fost informat, joi, de către reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile despre o reacție adversă rară, respectiv paralizie temporară facială, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty).

”În acest moment, pacienta se află într-o stare de sănătate bună, iar rezultatele analizelor nu arată modificări patologice”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții ministerului mai informează că reacția adversă avută, potrivit prospectului vaccinului BioNTech Pfizer (Comirnaty), este una rară, care se manifestă și la alte tipuri de vaccinuri.

Peste 2.000 de reacții adverse în campania de vaccinare anti-Covid

Până la ultima raportare, de miercuri, 3 februarie, în România au fost vaccinate în total 620.176 de persoane, din care 468.150 cu o doză și 152.026 cu două doze, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

ADVERTISEMENT

În total, au fost raportate 2.030 de reacții adverse: 482 reacții de tip local cu durere la locul injectării și 1.548 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie). Alte 13 reacții adverse sunt în curs de investigare.

Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 74 reacții comune și minore, din care: 8 reacții de tip local și 66 reacții generale.

ADVERTISEMENT