News

Prima ședință a coaliției după demiterea lui Vlad Voiculescu. Discuțiile se vor relua marți, la ora 16:00. Update

19.04.2021 | 21:06
Prima sedinta a coalitiei dupa demiterea lui Vlad Voiculescu Discutiile se vor relua marti la ora 1600 Update
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de luni, 19 aprilie, a fost programată prima ședință a liderilor coaliției de guvernare după demiterea lui Vlad Voiculescu.  Cele două tabere au încercat să găsească o rezolvare la criza din Guvern, dar nu au stabilit nimic clar. Liberalii sunt fermi pe poziție și nu îl schimbă pe Cîțu de la șefia Guvernului. Discuțiile se reiau marți.


Niciun consens la ședința coaliției de luni. Discuțiile se vor relua marți, la ora 16:00

UPDATE, ora 21:05 / După mai bine de patru ore de discuții, liderii PNL, USR PLUS și UDMR nu au ajuns la niciun consens în ceea ce privește criza din coaliție cauzată de demiterea lui Vlad Voiculescu.

ADVERTISEMENT

Pentru a tranșa situația, aceștia vor reveni la masa negocierilor, marți, la ora 16:00. Anunțul a fost făcut de liderul USR, Dan Barna.

”S-au discutat toate scenariile. Continuăm mâine (n.r. marți) la ora 16.00”, a declarat Barna la ieșirea de la ședință, anunță Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu: „Ministerul Sănătății are nevoie de o conducere stabilă”

Update, ora 12:20. Florin Cîțu și-a îndemnat încă o dată partenerii din coaliție să vină în cel mai scurt timp cu o propunere pentru Ministerul Sănătății. „Avem în continuare nevoie de paturi la ATI, știți foarte bine în ce situație suntem. Așteptăm un ministru competent care să se aplece zilnic asupra acestor probleme”, a subliniat premierul, adăugând că evaluarea fiecărui membru al Guvernului se va face în funcție de realizări, „nu pe ceea ce spun”.

În acest moment, Ministerul Sănătății are nevoie de o conducere stabilă. Avem în continuare nevoie de paturi la ATI, știți foarte bine în ce situație suntem. Așteptăm un ministru competent care să se aplece zilnic asupra acestor probleme.

ADVERTISEMENT

Îi asigur pe toți membrii cabinetului că evaluarea se va face pe baza performanțelor. Pe baza a ceea ce fac, nu ceea ce spun că fac. Voi exercita acest mandat așa cum am atribuțiile date de Constituție. Nu voi încălca Constituția pentru nimeni”, a declarat Florin Cîțu.


Rareș Bogdan: ”Vă asigur că Florin Cîțu e un om cu o răbdare de fier. Nici eu nici Orban nu am fi avut răbdarea lui în relația cu Vlad Voiculescu”

UPDATE, ora 10:50/ Prim-vicepreședintele PNL a declarat luni, în Parlament, că nu se pune problema ca premierul Florin Cîțu să fie schimbat și că lucrurile se vor liniști după ședința de azi.

ADVERTISEMENT

”Nu există o soluție mai bună pentru România ca Florin Cîțu în acest moment. (…) Noi nu avem altă construcție politică posibilă decât cu USR PLUS. Sper ca lucrurile să se calmeze și nu vă pot spune că în seara asta, după coaliție, va ieși fum alb. Probabil ambele partide vor sta pe poziții de forță, dar pot să vă garantez că până mâine seară lucrurile se vor încheia și vom merge în aceeași formulă.

Nu se pune problema ca Florin Cîțu să plece. Florin Cîțu este premierul de care are nevoie România, se bucură și de sprijinul PNL.

Vă asigur că Cîțu e un om cu o răbdare de fier. Nici eu nici Orban nu am fi avut răbdarea lui Cîțu în relația cu Vlad Voiculescu. Nu dăm alt minister. Nu avem niciun motiv. Nu am greșit cu nimic. Suntem responsabili. Nu ne ajută ce se intâmplă în spațiul public.

Am văzut o colaborare excelentă cu alte ministere. E clar că a fost o problema doar la MS. Eu îi aștept pe cei de la USR să vină cu propuneri, dar nu cu aberația că vrem să schimbăm premierul. Îi aștept să spună că vrem să introducem votul în două tururi. Mi-ar fi plăcut să văd și eu reforma promisă. E clar că a fost o problemă la Ministerul Sănătății, dacă ceilalți miniștri nu au avut de ce să se plângă.” a declarat Rareș Bogdan.

”E anormal ca un ministru să afle din presă despre un ordin publicat în Monitorul oficial din presă”

”Așa cum au decurs lucrurile. Nu se mai putea continua. După ce am văzut interviul luat de CTP, am fost convins că s-a luat decizia bună.

Noi ne luptăm de 1 an de zile cu o propagandă. Nu poți să dai apă la moară cu declarații despre morții Covid. Noi ce facem? Alimentăm cu un oficial toate teoriile conspiraționale”, a precizat Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan: ”Cătălin Drulă e un ministur bun. Uneori își mai uită ranga în mână”

Europarlamentarul i-a răspuns și lui Cătălin Drulă, cel care afirmase că premierul este un ”zombie politic”.

“Cătălin e un ministur bun. Uneori își mai uită ranga în mână. A făcut bine ce a făcut la metrou. Cu ranga nu poţi să construieşti o casă. Trebuie să lase ranga la uşă”, a declarat Rareş Bogdan, luni dimineaţa, la Parlament.


Știrea inițială/Avem pe masă o solicitare, va fi discutată luni, sunt sigur că se vor găsi soluții. Guvernăm țara împreună. Problema este un om în care nu mai avem încredere”, a declarat deputatul Iulian Bulai.

Chestionat pe marginea propunerii pentru postul de ministru al Sănătății, acesta a dat asigurări că formațiunea politică dispune de mai multe variante și a invocat mai multe nume, printre care Andreea Moldovan, Ioana Mihăilă sau Tudor Pop.

Liderii coaliției de guvernare se reunesc în prima ședință de la demiterea lui Vlad Voiculescu

Indiferent cât durează criza, USR PLUS trebuie să primească garanții că nu se va mai întâmpla ca premierul să schimbe miniștri fără să anunțe partenerul de coaliție”, a mai spus Bulai, indicându-l ca posibilă variantă pentru postul de premier pe Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

În schimb, liberalii dau asigurări că această coaliţie va merge mai departe cu actualul premier, chiar și după decizia acestuia de a-l revoca pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății.

Coaliţia merge mai departe, PNL este un partid responsabil, un partid care s-a angajat în procesul de dezvoltare al României şi care, în momentul în care şi-a asumat răspunderea guvernării ca principal partid de guvernământ, a făcut-o pentru a pune în practică un program de guvernare serios, care să asigure dezvoltarea României.

Orice ministru trebuie să ştie că, înainte de a-şi ataca premierul, trebuie să-şi scrie demisia. Dacă nu şi-a scris demisia, trebuie să ştie că va pleca acasă exact cum a plecat acasă Voiculescu”, a declarat Ludovic Orban, în timp ce Florin Cîțu așteaptă propunerea USR-Plus pentru ministerul Sănătății.

O posibilă propunere ar putea fi Radu Lupescu, medicul decorat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, pentru implicarea în lupta cu pandemia de Covid-19. De asemenea, este luată în calcul Ioana Mihăilă, care în prezent ocupă funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Până atunci, voi asigura interimatul şi mă voi asigura că lucrurile vor funcţiona în continuare foarte bine. Tot ce înseamnă discuţii politice vor avea loc la coaliţie, la discuţia din coaliţie, cu cele trei formaţiuni politice”, a subliniat premierul.

ADVERTISEMENT