Alegeri 2024

Prima ședință a noului Parlament. Deputații și senatorii validați depun jurământul sâmbătă. Update

Noul Parlament se reunește în ședință la ora 14.00. Cele două camere trebuie să demareze procedura de validare a mandatelor aleșilor
20.12.2024 | 15:41
Prima sedinta a noului Parlament Deputatii si senatorii validati depun juramantul sambata Update
Prima ședință a noului Parlament Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru vineri la ora 14.00 Camera Deputaților și Senatul, în ședințe separate. Noii senatori și deputați se reunesc pentru prima oară în legislatura 2024 – 2028.

UPDATE. Camera Deputaților și Senatul au stabilit ședințele pentru depunerea jurământului

Deputații și senatorii din noul legislativ, reuniți în ședințe separate, au ales vineri comisiile care urmează să valideze sau să invalideze mandatele parlamentarilor nou aleşi.

ADVERTISEMENT

Ambele camere au decis că parlamentarii ale căror mandate vor fi validate de aceste comisii, vor depune sâmbătă jurământul de credinţă în plenul camerei din care fac parte.

Astfel plenul Camerei Deputaților se reia sâmbătă, de la ora 9.00, în cadrul şedinţei urmând să se aprobe raportul comisiei de validare, depunerea jurământului de credinţă de către deputaţii ale căror mandate vor fi validate şi prezentarea pentru fiecare grup parlamentar a conducerii, a anunțat deputatul UDMR Sereş Deneş, președintele de ședință.

ADVERTISEMENT

În cazul Senatului, acesta „se va întruni pentru dezbaterea raportului prezentat de președintele Comisiei de validare. Ne vom întâlni în şedinţa plenului, mâine, 21 decembrie, la ora 11.00, când se va prezenta raportul Comisiei de validare a mandatelor de senator şi vom hotărî prin vot asupra listei cuprinzând numele şi prenumele senatorilor propuşi pentru validare”, a declarat senatorul Ioan Stan, președintele de ședință.

Prima ședință a noului Parlament

În Camera Deputaţilor sunt 312 deputaţi aleşi pe liste de partid şi 19 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. În Senat sunt 134 de reprezentanţi ai partidelor politice.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe mandate de deputat aparțin PSD  – 86. AUR este al doilea partid din Camera Deputaţilor, cu 63 de deputaţi, urmat de PNL – 49 de deputaţi, USR – 40 de  deputaţi; SOS România – 28 de deputaţi; POT – 24  de deputaţi, UDMR – 22 de deputaţi. Acestora li se adaugă 19 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale.

Mandatele din noul Senat sunt împărțite astfel: PSD – 36, AUR – 28, PNL – 22, USR – 19, SOS România – 12, UDMR – 10, POT – 7 senatori.

ADVERTISEMENT

Ședințele conduse de parlamentarii cu cel mai mare număr de mandate

Lucrările Camerei Deputaţilor  vor fi conduse conduse de deputatul cu cel mai mare număr de mandate parlamentare exercitate, în calitate de preşedinte senior, asistat de cei mai tineri patru deputaţi, în calitate de secretari, scrie News.ro.

„În cazul în care doi sau mai mulţi deputaţi au exercitat acelaşi număr de mandate parlamentare, cel mai în vârstă deputat dintre aceştia va conduce lucrările Camerei Deputaţilor. Această situație va fi valabilă până la alegerea Biroului Permanent al Camerei”, potrivit prevederilor legale. Același lucru se va întâmpla şi în cazul Senatului.

În ședințele de vineri, cele două camere vor trebui să aleagă comisiile care vor valida mandatele parlamentarilor nou aleși. Camera Deputaţilor alege o comisie compusă din 30 de deputaţi, care să reflecte configuraţia politică a Camerei Deputaţilor. Comisia de validare funcţionează pe întreaga durată a mandatului Camerei Deputaţilor.

În cazul Senatului, Comisia de validare are 15 membri. La ambele Camere, componenţa Comisiei de validare este aprobată cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

„Comisia de validare, în cel mult patru zile de la constituirea sa, întocmeşte un raport în care vor fi nominalizaţi deputaţii pentru care se propune validarea, invalidarea sau, după caz, amânarea validării mandatelor, cu motivarea pe scurt a propunerilor de invalidare sau de amânare.

Şi la Senat, Comisia de validare întocmeşte un raport în care nominalizează senatorii pentru care propune validarea sau invalidarea mandatelor, cu motivarea propunerilor de invalidare”, mai arată sursa citată.

Depunerea jurământului

După ce comisiile întocmesc rapoartele, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în şedinţe separate, de drept, în cel mult cinci zile de la constituirea Comisiei de validare, pentru dezbaterea raportului, care este prezentat de către preşedintele Comisiei plenului.

Camera Deputaţilor este legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi şi după depunerea jurământului de către aceştia, prevedere valabilă şi în cazul senatorilor.

După constituirea legală a Camerei Deputaţilor şi a Senatului, fiecare deputat şi fiecare senator depune în faţa plenului Camerei din care face parte, întrunită în şedinţă solemnă, jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor:

„Jur credinţă patriei mele România;Jur să respect Constituţia şi legile ţării; Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României; Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor; Aşa să mă ajute Dumnezeu!”

Jurământul de credinţă se poate depune şi fără formula religioasă, care se înlocuieşte cu formula: „Jur pe onoare şi conştiinţă” şi aceasta prefaţează jurământul.

Jurământul scris se rosteşte solemn, se semnează de fiecare deputat sau senator şi se încredinţează spre păstrare preşedintelui Camerei. Refuzul de a depune jurământul de credinţă atrage de drept invalidarea mandatului, de care plenul Camerei ia act.

După depunerea jurământului cele două camere își vor alege președinții și membrii Birourilor Permanente.

ADVERTISEMENT
Alina lui Victor Becali a încălcat regula machedonilor, iar tatăl său a recunoscut:...
Alina lui Victor Becali a încălcat regula machedonilor, iar tatăl său a recunoscut: „Așa a fost să fie”. Ce obicei aromân nu a respectat unica moștenitoare a impresarului
Scandal în lumea mondenă! Vedeta de la Antena 1 SE DESPARTE de tatăl...
Scandal în lumea mondenă! Vedeta de la Antena 1 SE DESPARTE de tatăl copiilor ei, după 20 de ani de relație! 'Simt că e sfârșitul lumii'
Cum s-a angajat o româncă la BMW în Germania. Ce le-a spus la...
Cum s-a angajat o româncă la BMW în Germania. Ce le-a spus la interviu: "M-au luat fără să clipească"
Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul...
Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul său de la stat ca persoană cu handicap. „Îmi cer scuze că exist!”
Țigările se schimbă complet. Mai rău decât dacă le-ar interzice...
Țigările se schimbă complet. Mai rău decât dacă le-ar interzice...
Adriana Bahmuţeanu, anunţ neaşteptat despre relaţia cu George Restivan după scandalul privind custodia...
Adriana Bahmuţeanu, anunţ neaşteptat despre relaţia cu George Restivan după scandalul privind custodia copiilor: Ne-au separat kilometri, a fost distanţa!
Coldea și Dumbravă au scăpat de controlul judiciar! Hai, băieți, hai că se...
Coldea și Dumbravă au scăpat de controlul judiciar! Hai, băieți, hai că se poate!
SE RUPE COALIȚIA? RĂSTURNARE TOTALĂ în POLITICĂ!
SE RUPE COALIȚIA? RĂSTURNARE TOTALĂ în POLITICĂ!
Scandal uriaș la TV. Dan Capatos dă de pământ cu Liviu Guță. Ce...
Scandal uriaș la TV. Dan Capatos dă de pământ cu Liviu Guță. Ce a putut să spună vedeta TV despre manelist
Schema unei „țepe” de 16,8 milioane de lei trasă statului. Adrian Sârbu se...
Schema unei „țepe” de 16,8 milioane de lei trasă statului. Adrian Sârbu se reîntoarce în instanță pentru dosarul de evaziune fiscală la Mediafax Group
Cine a fost marea iubire a Maiei Morgenstern. Au trăit o poveste de...
Cine a fost marea iubire a Maiei Morgenstern. Au trăit o poveste de dragoste ca-n basme: „Ne-a fost sete unul de altul”