News

Prima sinucidere asistată, autorizată în Italia. Un bărbat de 43 de ani, rămas paralizat, a primit aprobarea

Primul caz de sinucidere asistată, autorizat în Italia pentru un fost șofer de TIR căruia i s-a rupt coloana vertebrală în urma unui accident. Bărbatul se află în această stare de zece ani.
23.11.2021 | 16:41
Prima sinucidere asistata autorizata in Italia Un barbat de 43 de ani ramas paralizat a primit aprobarea
ADVERTISEMENT

Această premieră a fost aprobată după mai multe insistențe ale pacientului în cauză. Este vorba despre un fost șofer de TIR, care a rămas complet paralizat.

Pacientul în cauză suferă de tetraplegie, un tip de paralizie care duce la lipsa completă a mișcării și a senzației din mâini și picioare.

ADVERTISEMENT

Mai mulți medici au verificat cazul acestui pacient înainte de a da aprobarea

Anunțul a fost făcut de o asociație care militează pentru legalizarea sinuciderii asistate în Italia, care lăuda această decizie luată în premieră.

O întreagă echipă de medici specialiști au verificat acest caz și și-au dat avizul pozitiv. Aceștia au decis că bărbatul în vârstă de 43 de ani îndeplinește toate criteriile legale pentru a beneficia de sinuciderea asistată.

ADVERTISEMENT

”A obţinut într-un sfârşit avizul Comitetului de Etică care a confirmat, în urma unor verificări a condiţiilor efectuată de către o echipă de medici specialişti (…), că îndeplineşte criteriile de acces legal la sinuciderea asistată”, a anunţat într-un comunicat Asciaţia Luca Coscioni.

După ce a aflat decizia, bărbatul în cauză a specificat că se simte „ușor” și că a scăpat de toată tensiunea din ultima perioadă a vieții sale.

ADVERTISEMENT

El se află în această stare de zece ani, de când a avut loc acel accident rutier fatidic.

”Mă simt mai uşor. Nu mai am toată tensiunea acumulată în aceşti ani”, a declarat el, conform asociației menționate anterior.

Deocamdată, detaliile specifice despre când va avea loc sinuciderea asistată nu au fost stabilite.

ADVERTISEMENT

Sinuciderea asistată este interzisă în Italia. Care sunt excepțiile

Persoanele care ajutau la sinuciderile asistate riscau să meagră la închisoare pentru cinci până la 12 ani, dar o decizie a Curții Constituţionale dată în 2019 arată care sunt excepțiile.

Astfel, este vorba despre persoanele care sunt menținute în viață doar de tratamente și care au suferințe considerate de nesuportat.

”Pacienţi menţinuţi în viaţă prin tratament (…) şi atinşi de o patologie ireversibilă, o sursă a unei suferinţe fizice şi psihologice pe care le consideră de nesuportat, dar care sunt însă capabili să ia decizii libere şi conştiente”, arată decizia Curții Constituţionale.

Asociația a început o campanie pentru autorizarea eutanasiei în Italia. Petiția pentru organizarea unui referendum a strâns peste 750.000 de semnături.

ADVERTISEMENT