News

Beneficii importante pentru șomeri! Cum poți încasa o primă de peste 15.000 de lei din partea statului

Autori: Eduard Nicolae Popa, Ionut Neamţu | 12.08.2019 | 11:42
Beneficii importante pentru șomeri! Cum poți încasa o primă de peste 15.000 de lei din partea statului
Ce prime oferă statul român pentru șomeri *foto: gazetanoua.ro

Statul român oferă sume importante pentru reintegrarea pe piața muncii a cât mai mulți șomeri și le oferă acestora bani pentru angajarea de la distanță pentru a se încadra pe post. În primele șase luni din 2019, statul român a oferit prime de instalare pentru 5.000 de șomeri, iar banii ajung până la 15.500 de lei. În același timp, statul român oferă și o sumă de bani importantă pentru cei care fac naveta pentru a ajunge la muncă.

Ce primă încasează șomerii dacă își mută domiciliul pentru a-și găsi un job

Introducerea primelor de mobilitate a apărut în luna decembrie a anului 2016 și a avut ca scop să ajute la angajarea cât mai multor români. Astfel, persoanele înregistrate ca șomeri și care se încadrează într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 de kilometri față de domicilu au parte de o primă de instalare importantă, care se acordă în două tranșe.

Suma pe care șomerii o primesc pentru a-și schimba reședința este de 12.500 de lei. Cei care sunt însoțiți de membrii familiei în mutare vor primi 15.500 de lei. Dacă ambii soți îndeplinesc aceste condiții pentru primă, unul va primi 12.500 de lei iar celălalt 3.500 lei. În primele șase luni din 2019 115 persoane au beneficiat de această primă. În 2017 au fost nu mai puțini de 258 de oameni care au beneficiat de prima de instalare, în timp ce 277 au beneficiat în 2018.

Ce prime oferă statul român pentru șomeri
Ce prime oferă statul român pentru șomeri *foto: ziare.com

Ce primă încasezi dacă faci naveta către noul job

De altfel statul îți dă bani și dacă faci naveta. Astfel, potrivit legii, dacă șomerii se angajează la o localitate aflată la o distanță mai mare de 15 km, cuantumul primei se calculează la 0,5 lei/km, nu mai mult de 55 lei/zi. Astfel, peste 5.500 de persoane au încasat pentru transport în acest an. Anul trecut, peste o mie de oameni au primit bani pentru naveta, în timp ce în 2017 prima a fost încasată de 1.200 de persoane.

De asemenea, o altă primă, cea de relocare, este acordată șomerilor care se angajează în localități aflate la peste 50 de kilometri de domiciliu. Prima de relocare, neimpozabilă, este egală cu 75% din suma destinată asigurării chiriei, dar nu mai mult de 900 de lei pe lună. Prima de relocare se acordă pe o perioadă de 36 de luni, iar un număr de 373 de persoane au primit această sumă până în prezent.

Însă prima preferată de șomerii români și acordată de stat este cea de activare. Acesta este acordată șomerilor înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă de cel puțin 30 de zile și care se angajează cu normă întreagă. Ei beneficiază de o primă de activare de 1.000 de lei.  În doar șase luni din acest peste 4.500 de persoane au încasat această sumă, arată o statistică a wall-street.ro.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE