News

Prima țară care ar putea atinge imunitatea de grup. Ce au făcut autoritățile în contextul pandemiei de coronavirus

17.04.2020 | 08:14
Prima tara care ar putea atinge imunitatea de grup Ce au facut autoritatile in contextul pandemiei de coronavirus
ADVERTISEMENT

Suedia ar putea fi prima țară din lume care va obține imunitatea de grup. Anunțul a fost făcut de epidemiologul Anders Tegnell care a subliniat faptul că în foarte multe zone ale țării, dar și în capitala Stockholm imunizarea de grup se realizează fără prea multe blocaje sociale.

Imunitatea de grup ar putea fi realizată pentru prima oară în Suedia

Epidemiologul suedez a mai declarat în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o joi, 16 aprilie, că imunitatea de grup în contextul pandemiei de coronavirus a început să se obțină în numeroase zone ale țării, dar sunt abia la jumătatea acestui proces.

ADVERTISEMENT

Totodată, Anders Tegnell a mai precizat că cel mai probabil imunizarea de grup se va încheia înainte de a fi descoperit un vaccin pentru COVID-19, dar nu mai devreme de luna mai.

„Avem motive să credem că am ajuns cel puţin la jumătatea drumului în obţinerea imunizării de grup fără a blocaje sociale şi, prin urmare, se pare că suntem destul de aproape de acest obiectiv în anumite părţi din Suedia”, a spus Tegnell, scrie Emanuelkarlsten.se, citat de Mediafax.

ADVERTISEMENT

Suedezii, imunizați în grup în contextul pandemiei de coronavirus

Epidemiologul din Suedia nu știe când imunitatea de grup s-ar putea atinge la toți locuitorii, însă a lăsat să se înțeleagă faptul că totul depinde de evoluția pandemiei de coronavirus care a pus stăpânire pe toată Europa și multe alte țări din lume.

„Nu ştim exact când, deoarece depinde de felul în care continuă să se dezvolte. Şi imunitatea de grup nu are un buton de pornire şi oprire care să facă totul să se oprească brusc”, a explicat Anders Tegnell.

ADVERTISEMENT

„Este greu de spus dacă se va atinge prima dată imunizarea de grup sau un vaccin. Dar eu aş paria pe faptul că vom atinge acel nivel de imunizare înainte ca un vaccin să fie disponibil. Cu toate acestea, un vaccin va fi oricum important pentru protejarea grupurilor vulnerabile”, a completat specialistul.

Guvernul suedez a mers pe o strategie diferită față de alte țări încă de la începutul pandemiei de coronavirus, însă după atingerea numărului de 10.000 de cazuri confirmate pozitiv și peste 1.000 de decese autoritățile au început să îşi reconsidere poziţia.

ADVERTISEMENT

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că Suedia ar putea o ascensiune a deceselor asemănătoare Italiei, în situația în care nu sunt luate măsuri drastice și cât mai rapide în ceea ce privește distanțarea socială forțată.

ADVERTISEMENT