News

Prima țară care pare să fi învins pandemia: „Cred că vremurile grele au rămas în urmă”

19.03.2021 | 18:59
Prima tara care pare sa fi invins pandemia Cred ca vremurile grele au ramas in urma
ADVERTISEMENT

Este posibil să fi lăsat în urmă definitiv pandemia de coronavirus”, a declarat, plin de entuziasm, ministrul Sănătății din Israel, Yuli Edelstein, în contextul în care țara a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de infectări în ultimele săptămâni.

Mai exact, dacă la jumătatea lunii ianuarie se număra printre statele puternic afectate de acest virus, acum vorbim despre o rată a deceselor cu 91% mai mică, iar cazurile grave s-au redus cu 73% în rândul pacienților de peste 60 de ani.

ADVERTISEMENT

La această oră, 60% din populație a primit, conform datelor oficiale, cel puțin o doză de vaccin. În opinia lui Raul David, un medic israelian cu origini române, aici s-a făcut, de fapt, diferența.

Israelul, aproape să învingă pandemia Covid-19

Cu toată precauția, încep să cred că nu ne întoarcem (n.r. la restricții). În trecut, pentru a obține astfel de cifre, aveam nevoie de un lockdown strict.

ADVERTISEMENT

Acum, totul este deschis și toți indicii scad. Încep să cred că vremurile dificile sunt în spatele nostru”, a declarat ministrul Sănătății, Yuli Edelstein, în cadrul unui eveniment la care a luat parte alături de șefii organizațiilor sanitare.

În ultimele 24 de ore, în Israel au fost raportate 1.047 de cazuri noi și 4 decese. În noaptea de joi, 549 de pacienți erau internați la Terapie Intensivă. Veștile sunt excelente, mai ales dacă luăm în calcul și faptul că activitatea economică a fost reluată de aproape două săptămâni.

ADVERTISEMENT

Sunt deschise restaurantele, cafenelele, elevii își desfășoară cursurile în sălile de clasă, iar evenimentele culturale și sportive pot să aibă loc din nou cu spectatori. Potrivit medicului Raul David, diferența a fost făcută de vaccinare.

„În România apar la televizor feţele alea acre ale unor medici care vorbesc într-un limbaj de lemn şi mai mult îi sperie pe oameni”

În primul rând trebuie neapărat să spunem şi că aici campania de vaccinare a fost începută devreme, în timp ce alţii încă negociau contracte cu producătorii sau analizau la nesfârşit vaccinurile.

ADVERTISEMENT

Cred că a fost o strategie eficientă, pentru că Israel a început vaccinând populaţia îmbătrânită şi pe cei predispuşi să facă şi complicaţii şi nu s-a sărit peste rând aşa cum s-a făcut în alte locuri.

În Israel avem o campanie pe limba oamenilor. Înţeleg că în România apar la televizor încă feţele alea acre ale unor medici care vorbesc într-un limbaj de lemn şi mai mult îi sperie pe oameni.

Ei bine, în Israel s-a evitat asta, s-a mers tocmai pe ideea de a nu crea panică şi de a explica totul populaţiei într-un limbaj cât mai accesibil. A fost o campanie reuşită de vaccinare, rezultatele se văd şi nu pot fi negate nici de antivaccinişti”, a declarat medicul, conform adevărul.ro, subliniind, totodată, rolul extrem de important pe care îl joacă testarea în combaterea pandemiei.

Sigur că în Israel a fost şi lockdown, dar eficienţa acestui lockdown e discutabilă şi se vede că în alte ţări, cum ar fi Austria sau Olanda, lockdown-ul nu a ajutat cu nimic nefiind dublat de o campania de vaccinare serioasă.

Dacă ar fi să recomand ceva ar fi mai puţine restricţii, că oamenii au obosit deja şi au ajuns la capătul puterilor, e imposibil să mai îndure atâtea. Mai puţine restricţii, mai multe teste şi mai multe vaccinuri. Asta e cheia spre victorie în lupta cu pandemia”, a explicat Raul David.

ADVERTISEMENT