Națiunea Tuvalu din Pacific a dezvăluit că se mută în metavers deoarece riscă să fie ștearsă de pe hartă din cauza schimbărilor climatice. Aceasta va folosi metaversul pentru a crea o versiune digitală a sa, replicând insule și atracții turistice și păstrându-și istoria și cultura.
Simon Kofe, ministrul de externe al Tuvalu, a declarat la summitul COP27 privind clima că a sosit momentul să caute soluții alternative pentru supraviețuirea țării sale.
El a anunțat că una dintre acțiunile întreprinse de Tuvalu este aceea de a deveni prima națiune digitalizată în metavers – un tărâm online care folosește realitatea augmentată și virtuală (VR) pentru a ajuta utilizatorii să interacționeze.
„Pământul nostru, oceanul nostru, cultura noastră sunt cele mai prețioase bunuri ale poporului nostru și, pentru a le păstra în siguranță, indiferent de ce se întâmplă în lumea fizică, le vom muta în cloud”, a spus el în videoclipul în care se vede cum stă pe o replică digitală a unei insulițe amenințată de creșterea nivelului mării.
Kofe a atras atenția la nivel mondial la COP26 de anul trecut, când s-a adresat conferinței stând până la genunchi în mare pentru a ilustra modul în care Tuvalu se află în prima linie a schimbărilor climatice.
Națiunea a precizat că a fost nevoită să acționeze deoarece țările din întreaga lume nu fac suficient pentru a preveni schimbările climatice.
Va fi prima țară care se va replica în metavers, dar urmează atât orașul Seul, cât și națiunea insulară Barbados, care au declarat anul trecut că vor intra în realitatea virtuală pentru a oferi servicii administrative și, respectiv, consulare.
„Ideea este să continuăm să funcționăm ca stat și, dincolo de asta, să ne păstrăm cultura, cunoștințele și istoria într-un spațiu digital”, a declarat Kofe pentru Reuters înainte de anunțul de la COP27.
Tuvalu, un grup de nouă insule și 12.000 de locuitori aflat la jumătatea distanței dintre Australia și Hawaii, este de mult timp o voce de frunte în lupta împotriva schimbărilor climatice și a creșterii nivelului mării.
Până la 40% din districtul capitalei se află sub apă la maree înaltă, iar întreaga țară se preconizează că va fi sub apă până la sfârșitul secolului.
Kofe a declarat că speră ca crearea unei națiuni digitale să permită Tuvalu să continue să funcționeze ca stat chiar dacă va fi complet scufundată.
Acest lucru este important, deoarece guvernul începe să depună eforturi pentru a se asigura că Tuvalu continuă să fie recunoscută la nivel internațional ca stat și că granițele sale maritime – și resursele din aceste ape – sunt menținute chiar dacă insulele sunt scufundate.
Kofe a declarat că șapte guverne au fost de acord cu recunoașterea continuă, dar există provocări în cazul în care Tuvalu se scufundă, deoarece este un domeniu nou al dreptului internațional.
Tuvalu a devenit independentă față de Regatul Unit în octombrie 1978, ca stat suveran în cadrul Commonwealth-ului. Este o monarhie constituțională cu Regele Charles al III-lea ca rege al Tuvalu, cu un parlament unicameral format din 15 membri, ales la fiecare patru ani.
Cabinetul este format din prim-ministru, ales de majoritatea membrilor parlamentului, și din mai mulți miniștri. Prim-ministrul este șeful guvernului. Nu există partide politice organizate, iar membrii se aliniază de obicei la grupări informale. Membrii parlamentului au legături foarte strânse cu circumscripțiile lor insulare.