ADVERTISEMENT
News

Prima țară din UE care renunță la vaccinarea cu serul AstraZeneca. Motivul acestei decizii

Autor: Georgiana Dicu | 14.04.2021 | 17:46
Prima țară din UE care renunță la vaccinarea cu serul AstraZeneca. Motivul acestei decizii
Prima țară din UE care renunță la vaccinarea cu serul AstraZeneca. Motivul acestei decizii Foto: hepta.ro

Danemarca este prima țară din Uniunea Europeană care a renunțat definitiv la vaccinarea cu serul contra COVID-19 produs de AstraZeneca din cauza efectelor secundare “rare dar grave”. Africa de Sud renunțase la vaccin în februarie din cauza îndoielilor legate de eficacitatea acestuia asupra variantei sud africane a virusului.

ADVERTISEMENT

Prima țară din UE care renunță la vaccinul AstraZeneca

Autoritățile sanitare din Danemarca au anunțat că această țară renunţă definitiv la vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 din cauza efectelor secundare “rare” dar “grave”. În urma acestei decizii ţara scandinavă devine prima din Europa care nu va mai utiliza acest ser.

În pofida avizelor Agenţiei europene pentru medicamente (EMA) şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), favorabile utilizării sale, “campania de vaccinare din Danemarca continuă fără vaccinul AstraZeneca”, a anunţat directorul Agenţiei naţionale de sănătate, Soren Brostrom, în cadrul unei conferinţe de presă.

ADVERTISEMENT

Celor circa 150.000 de persoane care au primit o doză din acest ser li se va propune un alt vaccin pentru a doua doză, potrivit autorităţilor.

Danemarca a suspendat temporar vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca pe 11 martie ca măsură de precauţie şi nu a reluat de atunci inocularea cu acest ser.

ADVERTISEMENT

Cazurile izolate severe de cheaguri de sânge, şi chiar de decese suspecte, la oameni care au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca au reprezentat motivul pentru suspendarea vaccinării cu acest ser.

EMA a estimat că beneficiile vaccinului depăşesc în continuare riscurile, deși a confirmat pe 8 aprilie o legătură între administrarea serului și cazurile grave de tromboză foarte rare.

ADVERTISEMENT

Majoritatea ţărilor europene care au suspendat utilizarea vaccinului au reluat-o, cel mai adesea fixând o limită de vârstă.

Africa de Sud a renunţat la ser în februarie, întrucât eficacitatea sa este pusă la îndoială în combaterea tulpinii apărute în această ţară. SUA, ca şi Elveţia, nu au autorizat încă vaccinul AstraZeneca, iar Venezuela a refuzat să facă acest lucru, invocând efectele sale secundare.

ADVERTISEMENT

Renunţarea la vaccin înseamnă o prelungire cu trei săptămâni a programului danez de imunizare, care prevede vaccinarea tuturor celor de peste 16 ani până în luna iulie.

În Danemarca, la persoanele injectate cu AstraZeneca s-au înregistrat două cazuri de tromboză grave, dintre care unul mortal, ambele fiind persoane fără probleme anterioare de sănătate.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!