News

Prima țară din Uniunea Europeană care taxează gazele vacilor din gospodărie. Premierul speră că și ”alte guverne îi vor urma exemplul”

”Taxa pe flatulență” este ultima găselniță a Parlamentului danez, astfel că toți crescătorii de animale vor fi taxați pentru gazele cu efect de seră emise de animalele lor.
26.06.2024 | 18:49
Prima tara din Uniunea Europeana care taxeaza gazele vacilor din gospodarie Premierul spera ca si alte guverne ii vor urma exemplul
Prima țară din Uniunea Europeană care taxează gazele vacilor din gospodărie. Premierul speră că și ”alte guverne îi vor urma exemplul”. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Nu scapă de această taxă vacile, oile și porcii, însă vestea bună e că fermierii mai au termen de grație până în 2030. Din acel moment, gazele animalelor vor fi taxate. Ministrul Jeppe Bruus, cel care a venit cu această idee, a anunțat că sistemul pe care-l conduce și-a propus să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale țării cu până la 70% până în 2030.

Prima țară din Uniunea Europeană care taxează gazele vacilor din gospodărie

“Vom face un mare pas înainte pentru a deveni neutri din punct de vedere climatic în 2045”, a declarat Bruus. Conform Euronews, politicianul a adăugat că Danemarca “va fi prima țară din lume care va introduce o taxă reală pe CO2 în agricultură”, cu mențiunea că speră că și alte țări din Uniunea Europeană vor urma acest exemplu.

ADVERTISEMENT

Acordul a fost deja încheiat între guvernul de centru-dreapta și reprezentanții agricultorilor, precum și cei ai industriei și ai sindicatelor. Inițial, fermierii vor fi taxați cu 40,2 euro pentru tona de dioxid de carbon produs, iar taxa va crește la 100,5 euro (750 de coroane) în 2035.

Războiul împotriva animalelor de fermă, mai exact a gazelor pe care aceste ființe le produc, a început în urmă cu mai mulți ani. Cu toate acestea, multă lume consideră ridicol demersul încheiat între guvern și sindicaliști.

ADVERTISEMENT

Taxa ar urma să fie adoptată în urma consensului larg, deși e nevoie ca Folketig să adopte legea cu 179 de voturi pentru. Măsura a fost luată în timp ce fermierii din întreaga Europă protestează împotriva măsurilor uneori absurde și ridicole pe care UE le ia în combaterea schimbărilor climatice.

Fermierii se plâng că aceste măsuri îi duc la faliment. Decizia a fost comentată de societatea daneză pentru conservarea naturii. ”Am reușit să ajungem la un compromis cu privire la o taxă pe CO2, care pune bazele unei industrii alimentare restructurate – și de cealaltă parte a anului 2030″, a declarat directorul agenției, Maria Reumert Gjerding.

ADVERTISEMENT

Fermierii din Danemarca vor plăti taxă pe gazele emise de vacile lor

Potrivit datelor statistice, în Danemarca trăiau în 2022 1,4 milioane de vaci. O vacă daneză produce anual aproximativ 6 tone metrice de echialent CO2 pe an. Cu toate acestea, Danemarca va impozita și gazele altor animale care au probleme cu flatulența, cum ar fi porcii.

Conform oamenilor de știință, metanul captează de 87 de ori mai multă căldură decât ”infamul” dioxid de carbon. Creșterea animalelor e responsabilă de 32% Din emisiile de metan provocate de om, conform unui Program al ONU pentru Mediu.

ADVERTISEMENT

Noua Zeelandă adoptase deja o lege similară cu cea a Danemarcei în 2022, însă legislația a fost eliminată din cauza reacțiilor negative din partea sectorului agricol. În consecință, Noua Zeelandă a transmis că va exclude agricultura din sistemul său de comercializare a emisiilor.

Fostul ministru al agriculturii Petre Daea sublinia faptul că vaca trebuie protejată, pentru că a ajuns ”cel mai mare inamic al planetei”. ”Este specia care trece prin mari greutăți, în primul rând și de interpretare. Nu vedeți acum că vaca a devenit dușmanul planetei? Toate cătările acuzațiilor sunt pe coarnele vacii. Că, acum, vaca este responsabilă când avem atâta poluare. România are două milioane de vaci și 9 milioane de mașini, autoturisme și alea-s cu două țevi. Iar taurina…trebuie să-i dăm această apreciere și să o susținem”, declara în stilul său inconfundabil Petre Daea.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă...
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă soţia fundaşului naţionalei
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Iulian Dumitrescu, întâlniri de taină cu mai mulți bărbați. De ce se ferește...
Iulian Dumitrescu, întâlniri de taină cu mai mulți bărbați. De ce se ferește politicianul. Video
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc...
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc astăzi despre el