News

Prima țară în care oamenii “trăiesc” online! De la banking până la consultații medicale, totul este pe internet

28.05.2020 | 11:45
Prima tara in care oamenii traiesc online De la banking pana la consultatii medicale totul este pe internet
ADVERTISEMENT

Noul coronavirus a făcut ravagii în acest început de an la nivel global. Viața tuturor a fost afectată de această pandemie, care a forțat o mare parte a globului să intre în carantină. Însă, există și țări care au reușit să treacă peste aceste dificultăți cu pierderi minime și a căror cetățeni au putut duce în continuare o viață aproape de normalitate.

Prima țară în care oamenii “trăiesc” online! De la banking până la consultații medicale, totul este pe internet

Una dintre țările care au reușit cu succes să implementeze măsuri urgente de digitalizare este Estonia, considerată de cei de la The Atlantic drept prima țară în care “oamenii” trăiesc online. Iar în aceste vremuri de criză, în care multe afaceri și activități s-au mutat în mediul digital, Estonia excelează în acest domeniu.

ADVERTISEMENT

Vorbim de o mică țară baltică, care nu se compară ca dezvoltare cu cele din proverbialul Vest, însă care a reușit să devină un super stat digital. Cu o populație de 1,3 milioane de oameni, aflată pe coasta Mării Baltice, Estonia a reușit să le ofere cetățenilor un trai cât mai aproape de normalitate în pandemie.

Și a făcut asta prin inovație tehnologică și democrație digitală. Cum vine asta? Cetățenii stau acasă și sunt fericiți că pot rezolva lucrurile de care au nevoie la domiciliu. Infrastructura digitală nu a fost construită peste noapte, ea este în continuă dezvoltare de 20 de ani, iar multe dintre sarcinile de bază ale oamenilor pot fi realizate online.

ADVERTISEMENT

“Este mult mai bine decât în alte locuri, dar nu suntem Narnia digitală cum ne spun unii. Pizza noastră nu vine prin fax”

Estonia a înregistrat primul caz de COVID-19 pe 27 februarie, iar până pe 12 martie, Guvernul a aprobat măsuri de urgență pentru a combate răspândirea acestuia. A doua zi, Executivul a început să își desfășoare majoritatea actitivăților în mod digital și a instruit și școlile să treacă îa instrumente digitale. Multe le foloseau deja, însă cele care nu o făceau dinainte, au trecut rapid la noile reguli.

Pentru estoni, nimic din toate acestea nu a fost o îndepărtare de viața normală. În statul baltic, folosind cărți de identitate digitale și semnături electronice sigure, oamenii din Estonia pot face banking, pot solicita asistență guvernamentală, pot primii îngrijiri medicale online și pot chiar vota. La cele mai recente alegeri, cele de anul trecut, 43% dintre alegători au votat online.

ADVERTISEMENT

Fostul preşedinte al Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, a povestit pentru The Atlantic despre infrastructura digitală din ţară: “Este mult mai bine decât în alte locuri, dar nu suntem Narnia digitală cum ne spun unii. Pizza noastră nu vine prin fax”

“De 20 de ani nu a trebuit să mergem nicăieri, la niciun birou la care să stăm la coadă”

Ilves este cel care a luat o serie de măsuri care acum ajută Estonia să treacă mai uşor peste pandemie. Iar elementul cheie este cartea de identitate digitală, eliberată fiecărui cetăţean, Nu este vorba de microcipuri implementate în cetăţeni (aşa cum abundă teoriile conspiraţiei din această perioadă) ci de un document online, care asigură o trecere facilă din lumea fizică în cea digitală.

ADVERTISEMENT

Cu ajutorul cărţii de identitate online şi a unei semnături electronice, estonii pot semna documente, plăti impozite, pot accesa conturile bancare şi înregistrările publice online. Cetăţenii trebuie să se prezinte personal la instituţii doar din trei motive: căsătoria, divorţul sau transferuri de bunuri imobiliare: “De 20 de ani nu a trebuit să mergem nicăieri, la niciun birou la care să stăm la coadă”, spune Ilves.

“Este o nebunie că într-o mare parte a lumii încă se semnează cu pixul”

Pentru a accesa orice serviciu sau pentru a finaliza o tranzacţie care necesită o semnătură, oamenii trebuie să insereze cartea de identitate fizică într-un dispozitiv conectat la calculatorul lor sau să îşi folosească smartphone-ul, care are o cartelă SIM specială, cu un fel de cod PIN.

Odată ce au intrat în sistem, cetăţenii nu au de completat formulare, în condiţiile în care în Estonia există o lege prin care Guvernul cere informaţii o singură dată. Semnăturile digitale autentificate sunt mai sigure decât cele de mână, iar cetăţenii ţării se amuză deseori de faptul că celelalte ţări folosesc încă semnăturile de mână: “Este o nebunie că într-o mare parte a lumii încă se semnează cu pixul”, a spus Taavi Roivas, fost premier al Estoniei pentru The Atlantic.

Cu aceste măsuri, izolarea a fost mult mai uşor de pus în practică în Estonia. Viaţa oamenilor nu s-a schimbat prea mult în perioada de pandemie şi nici activităţile balticilor nu au avut prea mult de suferit. În timp ce majoritatea ţărilor se află la nivelul de ABC în ceea ce priveşte digitalizarea cetăţenilor, pentru Estonia acest lucru este de mult timp o normalitate.

  • 1840 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Estonia
  • 66 de persoane au decedat din cauza coronavirusului în Estonia
ADVERTISEMENT
Tags: