News

Prima zi cu noi restricții pentru cetățeni. Ce măsuri trebuie respectate, mai ales de persoanele nevaccinate

În mai multe zone din țară au intrat în vigoare noi restricții anti-Covid. Printre acestea se află și Capitala.
04.10.2021 | 10:18
Prima zi cu noi restrictii pentru cetateni Ce masuri trebuie respectate mai ales de persoanele nevaccinate
ADVERTISEMENT

În Capitală, rata de infectare este aproape de 9 la mia de locuitori: 8, 98. Această situație presupune carantină de noapte pentru persoanele nevaccinate.

Cele vaccinate, în schimb, chiar dacă pot circula fără declarația pe propria răspundere, în intervalul 20:00-5:00, trebuie să dețină certificatul verde.

ADVERTISEMENT

Doar cei vaccinați sau trecuți prin boală pot merge la restaurant

De asemenea, magazinele pot rămâne deschise în intervalul 5.00 – 22.00. După ora 22:00 se acceptă livrarea la domiciliu.

Sunt valabile restricții în ceea ce privește și mersul la: restaurante, cafenele, săli de sport/fitness, piscine, nunți, botezuri, spectacole, teatru, cinematografe. Aici pot veni doar cei imunizați sau care au avut Covid.

ADVERTISEMENT

Patronii de restaurante spun că afacerea le-a fost afectată de când s-a cerut accesul doar cu certificatul verde.

“Ne afectează foarte puternic, ne-a scăzut numărul de oaspeţi cu aproximativ 65%. Sunt foarte mulţi oameni nevaccinaţi în Bucureşti. Bine că suntem deschişi şi încă putem să funcţionăm”, a declarat Radu Di, patron restaurante, pentru Observator.

ADVERTISEMENT

Restricții și pentru competiții sportive

Sunt măsuri valabile și pentru cei care vor să ia parte la competiții sportive în spaţii închise sau deschise. Accesul se face între 5.00 – 24.00, doar de către cei vaccinați sau trecuți prin boală. Totodată, capacitatea maximă este de 50 %.

Trebuie să se asigure și o distanță de minim 1 metru între persoane. Masca trebuie purtată pe tot parcursul competiției.

ADVERTISEMENT

Inclusiv la Loterie sunt măsuri aspre. Tot doar vaccinații își pot încerca norocul la bani.  Pentru a se asigura că toate măsurile sunt respectate, au început deja controalele.

În privința celor care au și a treia doză, ei vor trebui să aștepte 10 zile pentru a folosi noul cod QR. Oficialii recomandă utilizarea certificatului verde digital valabil de la administrarea rapelului, până la sosirea celui de la doza a 3-a.

Masca, obligatorie în locurile aglomerate

Masca este obligatorie în locuri precum: târguri, staţii de autobuz, mijloace de transport în comun, în zonele unde s-a trecut de 6 la mie. Cei care încalcă măsura primesc amendă de 500 sau 2.500 de lei.

Totuși, autoritățile ar putea decide, luni, cine ar putea fi exceptat de la purtarea măștii.

”Veți vedea când se emite ordinul ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne, în ziua de luni, care va stabili și excepțiile unde nu se poartă”, a declarat Raed Arafat într-o conferință de presă.

Șeful DSU a dat ca exemplu activitățile sportive în parcuri: ”Acolo nu se va purta, dar în zonele care sunt aglomerate, une există risc de infecție, se va purta”, mai spunea Raed Arafat.

ADVERTISEMENT
Tags: