News

Prima zi de lucru pentru Camera Deputaților și Senat în noua formulă. Cum arată programul

21.12.2020 | 07:19
Prima zi de lucru pentru Camera Deputaților și Senat în noua formulă. Cum arată programul
Cele două camere ale Parlamentului se întrunesc în noua formulă. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Luni, 21 decembrie este și prima zi de lucru pentru Camera Deputaților și Senat în noua formulă. Cele două instituții se întrunesc, începând cu ora 12.00, ca urmare a decretului de convocare emis de preşedintele României după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Tot astăzi vor fi formate comisiile de validare a mandatelor, vor fi validate mandatele, iar parlamentarii vor depune jurământul.

ADVERTISEMENT

De remarcat că procedurile sunt similare pentru cele două Camere. Singurele diferenţe sunt înregistrate în ceea ce priveşte numărul membrilor comisiilor de validare şi procentul mandatelor care trebuie validate pentru a se considera legal constituită o cameră.

Start joc pentru Camera Deputaților și Senat în noua formulă

Concret, în ceea ce privește Camera Deputaţilor, acesta este de două treimi, iar la Senat de trei pătrimi. În ambele cazuri, pentru ca un mandat să fie validat, este necesară depunerea jurământului.

ADVERTISEMENT

Nu toată lumea așteaptă cu nerăbdare prima zi. Actualul preşedinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a transmis că ar putea fi înregistrate mai multe absenţe.

Se întâmplă lucrul acesta după ce în grupul minorităţilor naţionale a fost înregistrat un caz de COVID-19.

Vă reamintim că în urma alegerilor din 6 decembrie, PSD a obţinut 157 de mandate (110 deputaţi, 47 senatori), PNL – 134 de mandate (93 deputaţi, 41 senatori), USR-PLUS – 80 de mandate (55 deputaţi, 25 senatori), AUR – 47 de mandate (33 deputaţi, 14 senatori), UDMR: 30 de mandate (21 deputaţi, 9 senatori), minorităţile naţionale –  18 deputaţi.

ADVERTISEMENT

Cum se desfășoară procedura de validare la Camera Deputaţilor

Procedura în sine are câțiva pași care trebuie respectați. Astfel, în şedinţa de plen va fi constituită Comisia de validare, care are 30 de membri, va fi aprobat raportul Comisiei de validare, va fi depus jurământul de către deputaţii ale căror mandate au fost validate, vor fi aleşi preşedintele Camerei Deputaţilor şi ceilalţi membri ai Biroului permanent şi se vor constitui comisiile parlamentare.

Atenție! Camera Deputaţilor este legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi şi după depunerea jurământului de către aceştia.

Deputaţii care refuză depunerea jurământului sunt consideraţi invalidaţi. Refuzul depunerii jurământului se constată de către preşedintele de şedinţă.

ADVERTISEMENT

Până la alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor, lucrările Camerei Deputaţilor sunt conduse de cel mai în vârstă deputat, în calitate de preşedinte de vârstă, asistat de cei mai tineri patru deputaţi, în calitate de secretari, prin rotaţie.

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi ceilalţi membri ai Biroului permanent vor fi aleşi după constituirea legală a Camerei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, face parte din Biroul permanent şi este preşedintele acestuia. Din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor mai fac parte 4 vicepreşedinţi, 4 secretari şi 4 chestori. Biroul permanent se formează în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectându-se configuraţia politică a Camerei Deputaţilor.

ADVERTISEMENT

Alegerea vicepreşedinţilor, a secretarilor şi a chestorilor Camerei Deputaţilor se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice a Camerei Deputaţilor şi negocierii liderilor grupurilor parlamentare.

Alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor are loc prin vot secret, cu buletine de vot. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. În cazul coaliţiei PNL – USR PLUS – UDMR, candidat este Ludovic Orban. Este declarat preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

Ce presupune procedura de validare la Senat

Aici lucrurile sunt ferme. În mpod normal, până la alegerea Biroului permanent, lucrările plenului Senatului sunt conduse de cel mai în vârstă senator, în calitate de preşedinte decan de vârstă. La fel ca la Camera Deputaților, și el va fi asistat de cei mai tineri 4 senatori, în calitate de secretari asistenţi.

În situaţia în care 2 sau mai mulţi senatori au aceeaşi dată de naştere, desemnarea se face în ordinea alfabetică a numelui. Şedinţa de luni va fi condusă de senatorul Ion Prioteasa (PSD), în vârstă de 70 de ani.

Comisia de validare a mandatelor va fi formată prin desemnarea de către fiecare partid, alianţă politică sau alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale a unui număr de senatori care să reflecte configuraţia politică a Senatului rezultată din alegeri.

Secretarul general al Senatului preia dosarele privind alegerea senatorilor de la Biroul Electoral Central şi le predă preşedintelui Comisiei de validare, după constituirea acesteia. Preşedintele Comisiei de validare, împreună cu vicepreşedinţii, repartizează grupelor de lucru dosarele privind alegerea senatorilor primite de la Biroul Electoral Central, în ordinea circumscripţiilor electorale, cu excepţia celor referitoare la membrii comisiei.

Verificarea legalităţii alegerii senatorilor se face de către grupele de lucru. Verificarea legalităţii alegerii senatorilor care compun grupele de lucru se face de către biroul Comisiei de validare, iar a membrilor biroului, de către cei 12 membri ai grupelor de lucru.

Grupele de lucru, respectiv biroul Comisiei de validare, sunt obligate să prezinte, în scris, în plenul comisiei, propunerile de validare sau invalidare privind dosarele repartizate în termen de cel mult 3 zile de la constituirea comisiei. Propunerile grupelor de lucru şi a biroului Comisiei de validare se adoptă cu votul majorităţii membrilor acestora.

Comisia de validare se pronunţă prin votul majorităţii membrilor săi asupra propunerilor referitoare la validarea sau invalidarea alegerii senatorilor, precum şi asupra contestaţiilor primite în termen de 4 zile de la constituirea sa.

Comisia de validare poate propune invalidarea alegerii unui senator în cazul în care constată că alegerea acestuia s-a făcut prin încălcarea dispoziţiilor legii electorale privind candidatura sau obţinerea mandatului, precum şi în cazul în care există o hotărâre definitivă şi irevocabilă privind săvârşirea de către senatorul în cauză a unei infracţiuni legate de derularea procesului electoral.

Senatul se întruneşte, de drept, în a 5-a zi de la constituirea Comisiei de validare, pentru dezbaterea raportului prezentat de preşedintele acesteia. Acesta este legal constituit după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri