News

Probleme cauzate de pandemie în noul an școlar: elevi şi profesori diagnosticaţi cu coronavirus, unităţi de învăţământ închise. Update

15.09.2020 | 15:54
Probleme cauzate de pandemie in noul an scolar elevi si profesori diagnosticati cu coronavirus unitati de invatamant inchise Update
ADVERTISEMENT

Elevi și profesori, confirmați cu coronavirus în primele zile ale noului an școlar. Luni, 14 septembrie, un număr de aproximativ 3 milioane de elevii au luat parte, fizic sau online, la debutul anului școlar 2020-2021.

UPDATE, 15 septembrie, 15:54 / După problemele de la școala din Zădăreni, iată că și în județul vecin din Banat, Timiș, Covid-19 afectează desfășurarea orelor.

ADVERTISEMENT

O învăţătoare care predă la Liceul ”W. Shakespeare” din Timişoara a fost depistată pozitiv cu noul coronavirus. Drept urmare, alte trei colege care au intrat în contact cu ea sunt în izolare la domiciliu. În aceeași unitate de învățământ, o altă învățătoare este izolată acasă, după ce soţul ei a fost diagnosticat cu COVID-19.

Elevi şi profesori diagnosticaţi cu coronavirus, unităţi de învăţământ închise

Conform tion.ro, învățătoarea a fost depistată cu Covid-19 în a doua parte a zilei de luni, 14 septembrie. Toate cele cinci cadre didactice sunt izolate la domiciliu, iar copiilor din cinci clase li s-a spus să stea acasă.

ADVERTISEMENT

”Este vorba despre o doamnă care a stat acasă, soțul ei avea Covid-19. Este și o învățătoare care a fost confirmată cu Covid-19, aseară. Ancheta epidemiologică a fost făcută de către DSP și cele două doamne și alte trei învățătoare stau acasă.

Elevii din cinci clase de învățământ primar stau acasă 14 zile. Din cele cinci învățătoare, doar una este infectată. Copii din cele cinci clase sunt acasă”, a declarat Marin Popescu, inspector școlar general de Timiș pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Acesta nu este un caz singular înregistrat în școlile din Timiș. Anterior începutului şcolii, la o altă unitate de învăţământ au fost confirmate cu Covid-19 trei cadre didactice. În tot județul Timiş, peste 1.500 de elevi şi profesori au început şcoala online, conform scenariului roșu instituit de autorități.

UPDATE, 15 septembrie, 11:05 / Pandemia cauzează probleme și în județul Botoșani. Trei profesori şi şapte elevi se află în izolare la începutul anului şcolar după ce au prezentat simptome sau au intrat în contact cu persoane infectate cu SARS-COV 2.

ADVERTISEMENT

”Pur și simplu au intrat în contact cu diverse persoane, iar DSP a decis izolarea lor. Copiii se aflau în izolare de acum o săptămână și nu au intrat în contact cu școala”, a spus Gabriel Hârtie, de la Inspectoratul Județean, conform Botoșani News.

Virusul provoacă întreruperi ale cursurilor normale și în vestul țării. Şcoala Gimnazială Zădăreni din județul Arad a fost închisă, marţi dimineaţa, înainte de a fi primiţi copiii la cursuri, după ce directorul unităţii a primit confirmarea că este infectat cu virusul SARS-CoV-2, o anchetă epidemiologică fiind în desfăşurare.

“Domnul director a intrat în contact cu angajaţi ai şcolii înainte să aibă primele simptome, pentru că în cursul săptămânii trecute, până vineri inclusiv, a fost zilnic la şcoală pentru a face pregătirile pentru începerea cursurilor.

Astfel, am decis să nu mai deschidem şcoala în această dimineaţă, iar cursurile se vor desfăşura online în următoarea perioadă. Am anunţat Direcţia de Sănătate Publică, care face o cercetare epidemiologică, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni pentru a confirma decizia noastră de a trece şcoala în scenariul roşu”, a declarat şeful ISJ.

UPDATE, 15 septembrie, 8:35 / Problemele din țară la unitățile școlare se înmulțesc. Liceul Teoretic ”Ovidius” din Constanța, o unitate de elită din oraș, își închide porțile pentru toți elevii, la o zi după începerea noului an școlar. Patru angajați au fost confirmați cu COVID-19, așa că instituția a intrat în scenariul roșu.

Inspectoratul Școlar Județean Constanța anunță că angajații nu au intrat în contact cu elevii pentru că doi dintre ei sunt internați în spital încă de săptămâna trecută, iar ceilalți doi depistați pozitiv nu au venit la deschiderea noului an școlar. Cu toate acestea, cursurile vor fi susținute exclusiv online.

Mai mulți profesori, infectați cu coronavirus

Conform Digi24, unele surse din cadrul liceului spun că printre cei infectați s-ar afla chiar directorul instituției.

UPDATE, 14 septembrie, 16:55 / Elevii unei școli din Olt vor învăța exclusiv on-line după ce un profesor a fost confirmat pozitiv cu Covid-19.

20 de profesori au fost trimiși în izolare, după ce dascălii au participat toți la un consiliu profesoral.

Prefectura Olt a transmis că Școala Gimnazială Vădăstrița din comuna Vădăstrița a intrat în scenariul 3 de funcționare, pentru cel puțin 7 zile.

Decizia suspendării cursurilor a fost adoptată în urma confirmării, în data de 13.09.2020, a unui caz pozitiv din rândul cadrelor didactice. Precizăm că, în urma anchetei epidemiologice desfăşurată de către Direcţia de Sănătate Publică Olt, un număr de 20 de cadre didactice au fost declarate contact direct, în urma participării la şedinţa Consiliului profesoral din data de 07.09.2020. Cadrele didactice în cauză se află în izolare la domiciliu”, au transmis reprezentanții Prefecturii Olt.

UPDATE, 14:54. La câteva ore după ce noul an școlar și-a deschis porțile, din țară au început să apară vești proaste legate de elevi și cadre educaționale infectate cu noul coronavirus.

La Colegiul Militar Breaza, două școli și patru grădinițe au intrat în scenariul roșu din cauza unor infectări cu virusul SARS CoV-2. Cursurile vor fi mutate în mediul online timp de două săptămâni, anunță reprezentanții Prefecturii Prahova.

Elevi și profesori, confirmați cu coronavirus în prima zi de școală

În cele ce urmează, o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență va avea pe ordinea de zi, luni, suspendarea cursurilor și trecerea activității în mediul online pentru 14 zile la unități școlare din Breaza și Gorgota, unde au fost depistate cazuri de COVID-19. La Breaza sunt cel puțin patru elevi infectați, anunță Mediafax.

Situația se agravează și în județul Constanța. Un număr de 14 cadre didactice au fost diagnosticate cu COVID-19, pe raza județului, iar dintre acestea zece sunt din învăţământul preuniversitar, iar patru din cel universitar. Deocamdată nu există elevi confirmaţi cu noul coronavirus.


Știrea inițială, 11:01/ Înainte cu puțin timp ca noul ciclul de învățământ să repornească la drum, în condiții de pandemie, au apărut deja cazuri de elevi și profesori depistați pozitiv cu noul coronavirus.

Aceste infectări au fost raportate în unități de învățământ din județul Alba, iar acum se ia în calcul închiderea lor și plasarea în scenariul roșu, care presupune ore online.

Cu câteva ore înainte ca anul școlar 2020-2021, unul desfășurat în condiții speciale din cauza pandemiei de Covid-19, să fie deschis oficial, au fost anunțate deja primele cazuri de infectare în rândul celor implicați: elevi și profesori.

În cadrul Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au fost depistate trei cazuri de elevi, pozitivi după testările COVID-19 făcute la primirea acestora în unitate, săptămâna aceasta. În aceste condiții, se așteaptă decizia MApN privind continuarea activității în școală.

Cei de la alba24.ro scriu că este vorba despre trei elevi din două clase a IX-a: unul din Alba Iulia, altul din Maramureş şi al treilea din Mureş, dar şi despre un elev de clasa a Xl-a.

Din spusele celor aflați în conducerea Colegiului, sunt două variante în acest moment: cea a carantinării contacţilor şi a începerii şcolii conform programării sau intrarea în scenariul roşu – adică şcoală online şi toţi cei 460 de elevi vor fi trimişi acasă.

Doi profesori, depistați pozitiv la Seminarul Ortodox din Alba Iulia

Tot în județul Alba, s-a luat decizia ca începutul anului școlar la Seminarul Ortodox Sfântul Simion Ștefan să fie amânat, după ce doi profesori au fost confirmați cu noul coronavirus, potrivit aceleiași surse. Măsura a fost luată de cei aflați în conducerea instituției de învățământ și membrii Consiliului de Administrație

”Vom aștepta finalizarea anchetei epidemiologice de către DSP, pentru a vedea cum vom proceda mai departe. Cel mai probabil, vom merge pe varianta școală online”, a declarat Eugen Pintea, directorul Seminarului.

Directorul Seminarului a mai anunțat că luni dimineața va fi o nouă întâlnire a profesorilor, cu respectarea distanței impuse de normele sanitare și echipamente de protecție, pentru a se consulta privind activitatea școlară.

Oficial, cu o zi înainte de reluarea cursurilor în țară, situația la nivel profesoral era una tot mai dificilă. Datele indicau că 150 de profesori s-au pensionat în regim de urgență, iar alți aproape 300 erau deja infectați cu noul coronavirus, fiind plasați în carantină sau internați în spitale.

ADVERTISEMENT