News

Primăria Aiud, bună de plată după ce o șoferiță și-a distrus mașina într-o groapă din asfalt

12.01.2021 | 15:51
Primaria Aiud buna de plata dupa ce o soferita sia distrus masina intro groapa din asfalt
ADVERTISEMENT

O şoferiţă din Aiud a obţinut în instanţă daune materiale din partea administraţiei locale, după ce şi-a avariat maşina într-o groapă din asfalt. Hotârârea pronunțată la sfârșitul anului trecut de Judecătoria Aiud a fost contestată, însă, atât de reclamantă, cât şi de pârâtă, astfel că dosarul va ajunge la Tribunalul Alba.

Femeia a solicitat să-i fie achitată suma de 1.176,35 lei reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat autoturismului proprietate personală, ca urmare a deteriorării părţilor componente prin izbirea lor cu denivelările pronunţate din asfalt, pe strada 1 Decembrie 1918, în contextul lipsei întreţinerii şi reparaţiei acestui segment de drum.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, Primăria Aiud a solicitat respingerea acţiunii ca fiind netemeinică şi nefondată, chiar dacă reclamanta a depus la dosar acte doveditoare privind valoarea prejudiciului, suma reprezentând contravaloarea manoperei şi a materialelor necesare, pe motiv că nu ar fi întrunite condiţiile prevăzute de lege pentru atragerea răspunderii.

O șoferiță a obținut daune materiale în instanță, după ce și-a distrus mașina în gropile din asfalt

Reclamanta (T. Viorica) a susţinut că la data de 25 iulie 2019 se afla în autoturism împreună cu fiul ei şi un prieten al acestuia şi se deplasau spre casă din centrul oraşului. La capătul străzii 1 Decembrie 1918, la intersecţie cu strada Simion Bărnuţiu, a trecut peste un postament de fier plasat peste o scurgere, iar acest postament s-a dezechilibrat, întrucât era prost fixat, lovind partea inferioară a autoturismului şi cauzând o deteriorare a acestuia.

ADVERTISEMENT

A apreciat că, întrucât drumul aparţine domeniului public de interes local al Municipiului Aiud şi este administrat de către Serviciul Public Administraţia Parimoniului Local, constatând proasta între ţinere a acestuia de natură a produce prejudicii autoturismelor aflate în trecere, implică incidenţa art. 1376 C.civ. care prevede în mod expres obligaţia reparării prejudiciului cauzat de lucrul aflat sub paza sa de către titularul dreptului de proprietate independent de orice culpă”, se arată în acţiunea civilă depusă la Judecătoria Aiud.

În replică, Primăria susține că prejudiciul nu a fost produs de un lucru, ci de persoana care conducea autoturismul şi nu a respectat regulile de circulaţie, respectiv limita de viteză corespunzătoare pentru circulaţia pe drumurile publice în interiorul localităţii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în întâmpinarea depusă de administrația locală se arată că  răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri este indirectă, obiectivă, bazată pe ideea de garanţie şi nu se aplică în situaţiile în care lucrul este un simplu instrument al omului în cauzarea prejudiciului.

Atunci când conducătorul auto nu respectă regulile de circulaţie, fapta ilicită este săvârşită de către această persoană, fiind aplicabile regulile de la răspunderea civilă delictuală pentru fapta proprie. La momentul la care reclamanta susţine că s-a produs avarierea autoturismului, aceasta nu a chemat nicio autoritate competentă care să constate împrejurările avarierii”, a transmis Primăria Aiud.

ADVERTISEMENT

Magistrații au dat, însă, câștig de cauză reclamantei. „Urmare a vizualizării planşelor foto cu intersecţia în care a avut loc avarierea vehiculului, instanţa reţine că se poate observa o stradă reabilitată şi asfaltată, iar în capătul acesteia se află amplasat un canal, existând o diferenţă de nivel, iar capacul metalic ce acoperă canalul nu se observă să fie fixat în elemente stabile.

Din înregistrările video depuse la dosar, instanţa reţine că zona în care este amplasat canalul este denivelată, prezentând deteriorări în jurul acestui canal, iar capacul de tablă de deasupra nu este fixat, chiar şi la călcarea cu piciorul ridicându-se în aer, prezentând pericol pentru trecători şi pentru autoturismele care circulă în proximitate.

Instanţa reţine că a avut loc un prejudiciu produs de lucruri, prejudiciu constând în avarierea vehiculului proprietatea reclamantei, care s-a datorat neîntreţinerii corespunzătoare a drumurilor şi a elementelor de canalizare amplasate pe acestea, respectiv de lăsarea pe drumul public a unui capac de tablă care acoperea un canal fără a fi fixat în mod corespunzător, astfel că la trecerea vehiculului, acesta s-a ridicat şi a cauzat avarii la partea inferioară a autoturismului”, se arată în hotărârea Judecătoriei Aiud.

ADVERTISEMENT