News

Primăria Brașov, milioane de lei investite în proiecte și studii pentru domeniul schiabil. Cum trebuie să se schimbe Poiana Brașov

Milioane plătite de Primăria Brașov pentru proiecte și studii ale domeniului schiabil. Rezultatul final trebuie să schimbe la față stațiunea Poiana Brașov
21.08.2022 | 16:40
Primaria Brasov milioane de lei investite in proiecte si studii pentru domeniul schiabil Cum trebuie sa se schimbe Poiana Brasov
Primăria Brașov, milioane de lei investite în proiecte și studii de fezabilitate. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Primăria Brașov nu a ezitat și a postat un nou anunț pe site-ul oficial de licitații. Câteva milioane bune este gata să plătească instituția condusă de Allen Coliban, bani care trebuie să ofere mai multe studii de fezabilitate. Vorbim despre un proiect și asistență tehnică menită să modernizeze domeniul schiabil existent din stațiunea Poiana Brașov.

Bani cu nemiluita investiți de Primăria Brașov în domeniul schiabil

Momentul în care turiștii vor lua cu asalt pârtiile este unul destul de îndepărtat. Deocamdată, edilul plătește pentru un studiu geotehnic și unul topografic. Cele peste 3,7 milioane de lei vor aduce și documentațiile tehnice pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate în certificatul de urbanism. De asemenea va fi actualizat PUZ-ul pentru întreaga zonă studiată.

ADVERTISEMENT

Nu se termină aici pentru că primăria va achita și pentru un studiu de biodiversitate, dar și pentru unul de reconstrucție ecologică a suprafețelor afectate. Va exista și un studiu de corectare a torenților și rețea de drenare, colectare și transport pe ape pluviale. Nu în ultimul rând se va face un studiu și pentru a se descoperi o soluție de alimentare cu energie electrică. Nu mai puțin de 7 hectare vor fi scoase din fondul forestier, apoi se va face un studiu de fezabilitate pentru instalații transport pe cablu, pârtii de legătură și sistem electronic de ticketing.

Pe lista proiectelor pe care primăria le plătește mai apar și cel pentru obținerea autorizației de construire, dar și cel tehnic de execuție sau „as built” și actualizare deviz general la terminarea lucrărilor.

ADVERTISEMENT

Obiectivul general pentru care brașovenii plătesc toate aceste proiecte și studii este reprezentat de creșterea atractivității stațiunii Poiana Brașov pe perioada de sezon, prin îmbunătățirea infrastructurii pe domeniul schiabil existent deja.

Cum se prezintă Poiana Brașov în prezent

De remarcat că în caietul de sarcini, primăria a ținut să explice că Poiana Brașov este cea mai renumită stațiune pentru sporturile de iarnă din țară. De altfel, aceasta are nu mai puțin de nouă pârtii de schi, toate având grade de dificultate diferite, de la începător până la avansați. Există în acest moment și două linii de telecabină, dar și una de telegondolă, cele trei asigurând accesul turiștilor în masivul Postăvarul. De remarcat că, sezonier, în Poiana Brașov circulă și două linii de telescaun.

ADVERTISEMENT

Potrivit statisticilor, în stațiune există peste două mii de locuri la hotel, aproape 500 în pensiuni și 800 în vile. De asemenea peste o mie de locuri sunt în restaurante, în condițiile în care numărul turiștilor care vin aici anual s-ar apropia de un milion.

Prețurile nu sunt deloc ieftine, mai ales că un abonament de 10 zile în sezon pentru telecabină sare de 1100 de lei. Copiii între 6 și 12 ani plătesc 700 de lei pentru aceeași perioadă. Un loc de cazare pleacă de la 130 de lei, însă poate să ajungă și la peste zece milioane, bani vechi, pe noapte. Vă readucem aminte că anul trecut au fost înregistrate aproape 40 de mii de treceri prin turnicheți, atenție, în primele trei zile de la deschiderea sezonului de schi.

ADVERTISEMENT

Ce masterplan au autoritățile din Brașov

Brașovenii vor să construiască acum alte trei noi instalații de telescaun, dar și să asigure legături suplimentare între pârtii și un grad de ocupare al hotelurilor și unităților de gastronomie și infrastructură. Concret, pentru a se ajunge mai ușor în partea de sus a masivului Postăvarul, autoritățile vor să construiască o nouă instalație de telescaun. Aceasta ar urma să le înlocuiască pe cele două de teleschi existente, Ruia și Kanzel.

Vremea nefavorabilă n-ar mai reprezenta o problemă după ce s-ar finaliza lucrările. Primăria Brașov vrea să ofere schiorilor două alternative de urcare, dar și o îmbunătățire, drenaj și protecție a pârtiilor existente și un nou traseu în Postăvarul.

Județul Brașov, proiecte eșuate pe bandă rulantă

De remarcat că, de-a lungul timpului, județul Brașov a avut pe masă mai multe proiecte uriașe, dar nu a reușit să concretizeze nici măcar unul. În urmă cu mai mulți ani se discuta ca în Lisa, o comună situată între orașele Făgăraș și Victoria, să fie demarat un amplu șantier care să aducă cel mai mare domeniu schiabil din România, unul întins pe o suprafață de 68 de kilometri și plasat la altitudine o de 2.400 de metri. Doi ani de zile s-a lucrat la un studiu de fezabilitate.

De asemenea, în urmă cu aproape zece ani, municipiile Braşov şi Săcele doreau să amenajeze în munţii Cailor cea mai mare staţiune de schi din Europa de Est. Vorbim despre un proiect întins pe o suprafață de 420 de hectare și care ar fi cuprins 22 de pârtii de dificultăți diferite. Nu s-a mai găsit însă nicio sursă de finanțare și totul a fost abandonat.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei...
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei minoră. Hotărârea luată înainte să moară
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Angelina Jolie nu s-ar mai face actriță. Hollywood-ul a distrus-o
Angelina Jolie nu s-ar mai face actriță. Hollywood-ul a distrus-o
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română