Primăria Brașov nu a ezitat și a postat un nou anunț pe site-ul oficial de licitații. Câteva milioane bune este gata să plătească instituția condusă de Allen Coliban, bani care trebuie să ofere mai multe studii de fezabilitate. Vorbim despre un proiect și asistență tehnică menită să modernizeze domeniul schiabil existent din stațiunea Poiana Brașov.
Momentul în care turiștii vor lua cu asalt pârtiile este unul destul de îndepărtat. Deocamdată, edilul plătește pentru un studiu geotehnic și unul topografic. Cele peste 3,7 milioane de lei vor aduce și documentațiile tehnice pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate în certificatul de urbanism. De asemenea va fi actualizat PUZ-ul pentru întreaga zonă studiată.
Nu se termină aici pentru că primăria va achita și pentru un studiu de biodiversitate, dar și pentru unul de reconstrucție ecologică a suprafețelor afectate. Va exista și un studiu de corectare a torenților și rețea de drenare, colectare și transport pe ape pluviale. Nu în ultimul rând se va face un studiu și pentru a se descoperi o soluție de alimentare cu energie electrică. Nu mai puțin de 7 hectare vor fi scoase din fondul forestier, apoi se va face un studiu de fezabilitate pentru instalații transport pe cablu, pârtii de legătură și sistem electronic de ticketing.
Pe lista proiectelor pe care primăria le plătește mai apar și cel pentru obținerea autorizației de construire, dar și cel tehnic de execuție sau „as built” și actualizare deviz general la terminarea lucrărilor.
Obiectivul general pentru care brașovenii plătesc toate aceste proiecte și studii este reprezentat de creșterea atractivității stațiunii Poiana Brașov pe perioada de sezon, prin îmbunătățirea infrastructurii pe domeniul schiabil existent deja.
De remarcat că în caietul de sarcini, primăria a ținut să explice că Poiana Brașov este cea mai renumită stațiune pentru sporturile de iarnă din țară. De altfel, aceasta are nu mai puțin de nouă pârtii de schi, toate având grade de dificultate diferite, de la începător până la avansați. Există în acest moment și două linii de telecabină, dar și una de telegondolă, cele trei asigurând accesul turiștilor în masivul Postăvarul. De remarcat că, sezonier, în Poiana Brașov circulă și două linii de telescaun.
Potrivit statisticilor, în stațiune există peste două mii de locuri la hotel, aproape 500 în pensiuni și 800 în vile. De asemenea peste o mie de locuri sunt în restaurante, în condițiile în care numărul turiștilor care vin aici anual s-ar apropia de un milion.
Prețurile nu sunt deloc ieftine, mai ales că un abonament de 10 zile în sezon pentru telecabină sare de 1100 de lei. Copiii între 6 și 12 ani plătesc 700 de lei pentru aceeași perioadă. Un loc de cazare pleacă de la 130 de lei, însă poate să ajungă și la peste zece milioane, bani vechi, pe noapte. Vă readucem aminte că anul trecut au fost înregistrate aproape 40 de mii de treceri prin turnicheți, atenție, în primele trei zile de la deschiderea sezonului de schi.
Brașovenii vor să construiască acum alte trei noi instalații de telescaun, dar și să asigure legături suplimentare între pârtii și un grad de ocupare al hotelurilor și unităților de gastronomie și infrastructură. Concret, pentru a se ajunge mai ușor în partea de sus a masivului Postăvarul, autoritățile vor să construiască o nouă instalație de telescaun. Aceasta ar urma să le înlocuiască pe cele două de teleschi existente, Ruia și Kanzel.
Vremea nefavorabilă n-ar mai reprezenta o problemă după ce s-ar finaliza lucrările. Primăria Brașov vrea să ofere schiorilor două alternative de urcare, dar și o îmbunătățire, drenaj și protecție a pârtiilor existente și un nou traseu în Postăvarul.
De remarcat că, de-a lungul timpului, județul Brașov a avut pe masă mai multe proiecte uriașe, dar nu a reușit să concretizeze nici măcar unul. În urmă cu mai mulți ani se discuta ca în Lisa, o comună situată între orașele Făgăraș și Victoria, să fie demarat un amplu șantier care să aducă cel mai mare domeniu schiabil din România, unul întins pe o suprafață de 68 de kilometri și plasat la altitudine o de 2.400 de metri. Doi ani de zile s-a lucrat la un studiu de fezabilitate.
De asemenea, în urmă cu aproape zece ani, municipiile Braşov şi Săcele doreau să amenajeze în munţii Cailor cea mai mare staţiune de schi din Europa de Est. Vorbim despre un proiect întins pe o suprafață de 420 de hectare și care ar fi cuprins 22 de pârtii de dificultăți diferite. Nu s-a mai găsit însă nicio sursă de finanțare și totul a fost abandonat.