News

Primăria București a achiziționat 100 de troleibuze noi. Care este valoarea contractului și când vor intra în circulație

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a semnat joi contractul pentru achiziționarea a 100 de troleibuze noi marca Slaris, produse în Polonia
29.12.2022 | 18:07
Primaria Bucuresti a achizitionat 100 de troleibuze noi Care este valoarea contractului si cand vor intra in circulatie
Troleibuzele vor fi produse în Polonia. Sursa foto: Facebook/ STB
ADVERTISEMENT

Termenul de livrare pentru cele 100 de troleibuze este de 22 de luni, ceea ce înseamnă că primele troleibuze noi vor începe să circule prin București începând cu anul 2024.

100 de troleibuze noi pentru București

Potrivit primarului Nicușor Dan, cel care a semnat joi contractul de 290 de milioane de lei pentru cele 100 de troleibuze noi, primul troleibuz urmează să fie livrat și să intre în circulație după 15 luni. Acesta a precizat că acest contract a fost finanțat prin fonduri europene.

ADVERTISEMENT

„Bucureștiul va avea 100 de troleibuze și 100 de autobuze electrice noi. Transportul în comun va deveni astfel mai atractiv atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru turiști. Comisia de evaluare a finalizat analiza ofertei depuse de firma Solaris pentru achiziția a 100 de troleibuze cumpărate cu fonduri nerambursabile de la Agenția Fondului pentru Mediu. Termenul de livrare pentru cele 100 de troleibuze este de 22 de luni de la semnarea contractului”, a declarat, joi, primarul Nicușor Dan.

Acesta a precizat că fiecare troleibuz va avea o garanție de funcționare de 300.000 de kilometri sau cinci ani.

ADVERTISEMENT

„Cele 100 de troleibuze noi, din gama de 12 m, vor avea podeaua complet coborâtă, spațiu destinat cărucioarelor pentru persoane cu dizabilități, vor fi dotate cu computer de gestiune management vehicul cu funcții GPS, sistem de informare audio-video, aer condiționat și au o autonomie minimă de 20 de km.

Garanția funcționării va fi de 300.000 km de la data recepției sau 5 ani pentru troleibuz în ansamblu și pentru toate componentele acestuia, inclusiv întreținerea planificată, consumabilele și manopera efectuată în această perioadă”, a mai spus primarul Capitalei.

ADVERTISEMENT

Producătorul promite că nu vor exista întârzieri

Prezent la semnarea contractului, directorul producătorului Solaris din Polonia, Eugen Ciolan, a dat asigurări că nu vor exista întârzieri privind punerea în circulație a acestor troleibuze similar cu tramvaiele Astra, care au stat șase luni după livrare până au fost date în exploatare.

„Avem o marjă de timp peste ceea ce ar însemna producția, tocmai pentru situații absolut neprevăzute cu care ne-am confruntat cu toții, în ultimii ani, pandemie, război. Până acum, și avem multe contracte și livrări în România nu am avut întârzieri.

ADVERTISEMENT

Noi am livrat deja troleibuze la Târgu Jiu, tot 12 metri, tot 20 de kilometri autonomie, facem doar o mică extensie pentru ce este specific troleibuzului de București. Omologarea în sine, ea există deja. Noi când livrăm, o facem cu Carte de Identitate, cu tot”, a declarat Eugen Ciolan.

Directorul General STB, Adrian Criț, a precizat și el că troleibuzele achiziționate de la producătorul din Polonia vor circula pe toate liniile, urmând să înlocuiască treptat modelele Astra Ikarus vechi de 25 de ani.

ADVERTISEMENT