News

Primăria Capitalei are conturile blocate. Nicuşor Dan confirmă: ”Vorbim despre aproape 120 de milioane de euro”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat miercuri că instituția pe care o conduce are conturile blocate din cauza procesului cu omul de afaceri Costică Constanda.
04.05.2022 | 15:44
Primaria Capitalei are conturile blocate Nicusor Dan confirma Vorbim despre aproape 120 de milioane de euro
ADVERTISEMENT

Practic, PMB nu poate face nicio investiție în acest context. Nicușor Dan a subliniat că nu pot fi plătite decât cheltuielile curente pe care le are instituția.

Este blocată suma principală, 75 milioane euro și dobânda penalizatoare, pentru că s-a solicitat către instanță până în momentul în care acel proces a început. Vorbim despre de aproape 120 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

(n.r. – a fost întrebat de jurnaliști ce activități mai poate desfășura PMB în situația în care are conturile blocate) Când ai conturile blocate, conform legii… Le-am avut blocate până în mai 2021. Poți să plătești cheltuielile curente, mai puțin investițiile”, a declarat Nicușor Dan.

Istoria procesului care a blocat conturile Primăriei Capitalei

În anul 2001, Eugen Lincaru și Dumitru Tudor au câștigat în instanță dreptul de proprietate pentru 2,8 hectare de teren în Satul Francez. Costică Constanda și soția lui au cumpărat acele drepturi litigioase. La data de 5 septembie 2003, Traian Băsescu (n.r. – la acea vreme primar general al Capitalei) semna două decizii prin Eugen Lincaru și Dumitru Tudor primeau un teren de 3,3 ha în parcul Parcul Bordei, în schimbul terenului de 2,8 ha din Satul Francez.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Costică Constanda a solicitat Consiliului General al Municipiului București emiterea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care să-i permită construirea unui complex rezidențial în parcul Bordei. Din păcate pentru el, a fost refuzat de membrii Consiliului General, care au motivat că, potrivit Planului Urbanistic General (PUG), acel teren are destinație de spațiu verde.

În cele din urmă, Constanda s-a adresat instanței, iar avocații lui au motivat că îi este afectat dreptul la proprietate. La 21 iunie 2007, judecătorii de la Curtea de Apel București (CAB) au confirmat decizia Tribunalului Capitalei. Astfel, Consiliul General a fost obligat să aprobe PUZ-ul solicitat de Costică Constanda și să îl lase să construiască blocuri de 5 etaje în parcul Bordei. Mai mult, magistrații au obligat PMB la plata unor daune în valoare de 17 milioane euro către Constanda.

ADVERTISEMENT

Satul Francez pentru parcul Bordei

Peste 4 ani, la 3 octombrie 2007, primarul Adriean Videanu semna un nou ”contract de schimb cu sultă” între Primărie și soții Constanda, prin care îi dă înapoi lui Constanda Satul francez și ia parcul Bordei. Trebuie spus că atunci au apărut multe dezbateri publice despre salvarea parcului Bordei. În plus, PMB se obliga să acorde soților Constanda dreptul de a construi imobile P+5 în Satul Francez, context în care Constanda a renunțat la daunele de 17 milioane euro.

Tot în 2007, dar spre finalul anului (17 octombrie) guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu a emis OUG 114/2007. Astfel a fost interzisă schimbarea destinației spațiilor verzi, inclusiv private. Practic, acea ordonanță a blocat punerea în aplicare a deciziei CAB din același an.
La începutul anului 2008, prin Hotărârea Consiliul General (HCGMB) nr. 5 este aprobat Contractul de schimb cu sultă. La 15 iulie 2008 și 24 septembrie 2008, Constanda încheie contracte cu dezvoltatorul imobiliar Raptis Kavouras, după aprobarea schimbului de terenuri din ianuarie 2008.

ADVERTISEMENT

În acele contracte se menționa că PUZ-ul trebuie aprobat până la data de 30 iunie 2010. În caz contrat, urma ca acele contracte să se desființeze. Mai departe, soții Constanda au solicitat în 2009 aprobarea Consiliului General pentru un PUZ în Satul Francez cu o înălțime mai mare. Între timp, în fruntea PMB a venit Sorin Oprescu. Solicitarea omului de afaceri n-a avut niciun efect, iar membrii Consiliului General au respins de două ori PUZ-ul solicitat.

Costică Constanda ajunge la Tribunalul București

La 30 septembrie 2009, PUZ-ul nu a putut fi aprobat din cauza lipsei de cvorum. La începutul anului 2010, omul de afaceri se adresează Tribunalului București, reclamând că Primăria Capitalei nu a respectat contractul de schimb cu sultă întrucât Consiliul General nu a emis PUZ-ul solicitat. Avocații lui au cerut anularea contractului de schimb și repunerea în situația anterioară. Mai simplu spus, au solicitat să i se dea iar parcul Bordei în locul Satului Francez.

Complicată cerere, mai ales că între timp însă, parcul Bordei intrase în domeniul public al statului cu destinația de parc. Așadar, nu mai putea fi dat unui privat. Drept urmare, soții Constanda au cerut contravaloarea parcului Bordei la valoarea din 2008, plus cele 17 milioane de euro din 2007 și penalități. S-a ajuns la 200 de milioane de euro.

În decembrie 2010, CG al PMB aprobă PUZ-ul lui Constanda pentru Satul Francez, iar în iulie 2011, Tribunalul București i-a dat câștig de cauză lui Constanda. A fost anulat contractul de schimb din ianuarie 2008 și a PMB a fost obligată să-i plătească 165 de milioane de euro. În 2013, omul de afacei a câștigat și apelul la CAB, dar magistrații nu i-au acordat decât despăgubiri de 115 milioane de euro. În recursul de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a decis rejudecarea la CAB.

La Curtea de Apel, omul de afaceri a primit despăgubiri diminuate

La rejudecarea din iulie 2018, CAB i-a dat iar dreptate lui Constanda, dar i-a diminuat despăgubirile la aproape 75 de milioane de euro. Aceasta este suma despre care a vorbit astăzi Nicușor Dan. În 2019, ÎCCJ a respins recursul PMB și a obligat-o la plata despăgubirilor către Constanda. A fost o decizie definitivă.

Fostul primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunța în august 2020 că PMB are conturile blocate din cauza acelei decizii. La acea vreme, Firea preciza că dorea să supună din nou votului Consiliului General propunerea de a-i da lui Costică Constanda un teren de 15.000 de metri pătrați în Satul Francez, în contul datoriei.

În august 2020, CG al PMB respinge de 4 ori propunerea Gabrielei Firea de a-i da lui Costică Constanda un teren de 15.000 metri pătrați în Satul Francez în contul sumei de 115 milioane de euro. La 115 milioane s-a ajuns de la cele 75 de milioane de euro câștigate în instanță plus dobânzi și penalități. Azi, Nicușor Dan a subliniat că suma a crescut la aproape 120 de milioane de euro.

Gabriela Firea dezvăluia că PMB i-a achitat deja 17 milioane de euro omului de afaceri și mai trebuie să îi dea 98 de milioane de euro.
3 august 2020 a fost data-limită la care PMB trebuia să îi achite suma lui Constanda, dar cum asta nu s-a întâmplat, el a anunțat că pune poprire pe conturile Municipalității. La 7 august 2020, PMB afla că a fpst depus un dosar de executare, creditor fiind Costică Constanda. Conturile Primariei erau blocate.

ADVERTISEMENT