News

Primăria Capitalei nu mai trebuie să plătească cele 267 de milioane de lei cerute de Eco-Sud pentru depozitarea deșeurilor, conform Tribunalului București. Anunțul lui Nicușor Dan

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, într-un mesaj pe Facebook, că Tribunalul București a respins cererea companiei Eco-Sud, care solicita municipalității peste 267 milioane de lei pentru depozitarea deșeurilor.
31.05.2022 | 16:31
Primaria Capitalei nu mai trebuie sa plateasca cele 267 de milioane de lei cerute de EcoSud pentru depozitarea deseurilor conform Tribunalului Bucuresti Anuntul lui Nicusor Dan
Tribunalul București a decis că Primăria Capitalei nu mai trebuie să plătească suma uriașă cerută de Eco-Sud pentru depozitarea deșeurilor. Sursa foto: colaj Fanatik / hepta.ro
ADVERTISEMENT

Primăria Generală a Municipiului București are câștig de cauză în războiul gunoaielor dus în instanță cu firma Eco-Sud S.A.

Primăria Capitalei nu mai trebuie să plătească suma uriașă cerută de Eco-Sud pentru depozitarea deșeurilor, conform Tribunalului București. Anunțul lui Nicușor Dan

Magistrații Tribunalului Bucureşti au respins solicitarea Eco-Sud S.A. Compania de salubritate a cerut în instanţă peste 260 de milioane de lei de la Municipalitate pentru depozitarea deşeurilor.

ADVERTISEMENT

”Tribunalul Bucureşti a respins cererea companiei Eco-Sud S.A care solicită Municipalităţii peste 267 milioane de lei.

Suma reprezintă diferenţa de preţ dintre tariful de 24,9 euro/tonă pentru depozitarea deşeurilor municipale aşa cum a fost aprobat prin HCGMB în anul 2021 şi tariful de 42 de euro/tonă, cât consideră Eco-Sud că trebuie plătit”, a scris Nicuşor Dan, marţi pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Edilul a mai precizat că instanţa a confirmat, astfel, ”decizia Primăriei Capitalei care a refuzat sa accepte fără documente justificative un preţ mult mai mare pentru depozitarea deşeurilor la depozitul ecologic de la Vidra”.

CGMB a adoptat o hotărâre care prevede un tarif de 24,9 euro/tonă. Eco-Sud cerea 42,40 euro/tonă

În vara lui 2021, compania Eco Sud SA, operatorul depozitului ecologic de la Vidra, a comunicat operatorului de salubritate din Sectorul 1, Romprest, că trebuie să plătească un tarif de 42,40 de euro pe tona de gunoi depozitat.

ADVERTISEMENT

Anterior, pe 6 iulie, Consiliul General al Capitalei adopta, în şedinţă, cu unanimitate de voturi, un proiect de hotărâre care prevedea un tarif de 24,9 euro, TVA inclus, pe tonă, pentru depozitarea deşeurilor la depozitul ecologic Vidra.

Era vorba despre depozitarea deșeurilor care nu necesită sortare și tratare, precum deșeurile din construcții, deșeurile vegetale, praful sau noroiul de pe străzi.

ADVERTISEMENT

În primăvara anului trecut, Nicuşor Dan preciza că între Municipalitate şi Eco Sud există litigii privind tariful de depozitare a deşeurilor. El estima că depozitul respectiv va mai putea fi folosit pentru o perioadă de cel puţin trei ani, raportat la volumul de deşeuri pe care îl generează bucureştenii în prezent.

”În ceea ce priveşte depozitul de la Vidra, gestionat de Eco Sud, şi aici sunt vreo patru-cinci litigii între noi şi cei de la Eco Sud. Eu sper să rezolvăm amiabil. Singurul punct de divergenţă este preţul cu care să se ducă gunoiul de către primăriile de sector acolo. Este o divergenţă între 20 de euro şi 40 de euro. 

Eu sper să încheiem, să zicem, în două-trei luni de acum, să încheiem în mod amiabil, eventual cu un arbitraj, acest diferend legat de preţ, astfel încât tot ce înseamnă depozitare de gunoi în Bucureşti să reintre în legalitate. Din ce spun cei de la Vidra, putem să mai folosim acest depozit pentru tot ce înseamnă gunoi din Bucureşti cel puţin trei ani, la volumul de aproape un milion de tone pe care îl avem în momentul acesta”, preciza primarul general.

ADVERTISEMENT