News

Primăria Cluj-Napoca plătește 5.8 milioane de euro pentru sediul BCR. Emil Boc cerea boicotarea Austriei: ”E Rusia Europei”

Primăria Cluj-Napoca a decis să cumpere pentru 5.8 milioane de euro o clădire din oraș, mai exact sediul actual al BCR din centrul orașului.
12.12.2022 | 19:39
Primaria ClujNapoca plateste 58 milioane de euro pentru sediul BCR Emil Boc cerea boicotarea Austriei E Rusia Europei
Primăria Cluj-Napoca a cumpărat sediul BCR. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Scopul final e mutarea angajaților Primăriei în această clădire, mai modernă și mai încăpătoare față de ceea ce oferă actualul sediu al municipalității.

Primăria Cluj-Napoca plătește 5.8 milioane de euro pentru sediul BCR

Decizia vine la câteva zile după ce Emil Boc anunța public că Austria ar trebui boicotată pentru că e ”Rusia Europei”. Discret, primarul nu a participat la ședința de Consiliu Local, cea care a aprobat cumpărarea clădirii BCR de pe strada George Barițiu.

ADVERTISEMENT

”Pentru a nu fi asociat cu această tranzacție, primarul a lipsit de la ședință. Ba mai mult, semnarea contractului de achiziție va fi făcută de viceprimarul UDMR al Clujului”, transmite Știri de Cluj.

USR s-a abținut de la vot, considerând că Emil Boc dă dovadă de ”lipsă de consecvență” atunci când cere boicotarea Austriei, după care plătește milioane de euro în conturile băncilor austriece.

ADVERTISEMENT

”USR rămâne consecvent cu vot de abținere. Lipsa de consecvență. Primarul Emil Boc anunța la un post de radio că Austria este Rusia Uniunii Europe și îndemna la un boicot la adresa Austriei. Mai mult, domnul Emil Boc spunea că dacă ar avea decizie politică majoră ar da ordin pentru exercitarea unui drept de veto pentru interesele Austriei.

La Cluj-Napoca, aceste decizii aparțin primarului Emil Boc. Pe deoparte le sugerează clujenilor să nu meargă în vacanțe în Austria și să nu își depună banii la bănci austriece, dar dă 6 milioane de euro unei bănci austriece. Din nou o mare diferență între vorbe și fapte”, a acuzat Călin Groza, consilier local USR.

ADVERTISEMENT

Explicațiile Primăriei Cluj-Napoca: ”E o nevoie reală”

În lipsa lui Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea a explicat de ce această achiziție a fost mai importantă pentru municipalitate decât boicotul propus de Emil Boc.

”Aș vrea să spun că nevoie și necesitatea acestui spațiu nu a dispărut în 7 zile. Nu a dispărut în urma votului Austriei sau deciziei Austriei de a ne lăsa afară din spațiul Schengen. Nevoia este una reală, este una permanentă pe care noi trebuie să o clarificăm. Acești bani nu îi dăm pentru Austria, ci pentru necesitatea și nevoile clujenilor, de a le asigura un spațiu adecvat pentru a-și putea continua relația cu Primăria. 

ADVERTISEMENT

Această clădire revine în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca, adică nu rămâne în patrimoniul unei companii cu acționariat austriac, ci revine sau vine în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca”, a explicat Dan Tarcea, conform Ziar de Cluj.

”Pentru că PNL are majoritate, Consiliul Local a aprobat achiziția clădirii cu 20 de voturi pentru, un vot împotrivă și 5 abțineri (USR)”, menționează sursa citată.

Emil Boc îndemna la boicotarea Austriei: ”E Rusia Europei”

În urmă cu câteva zile, Emil Boc îndemna ferm la boicotarea Austriei, a produselor austriece și a companiilor austriece.

”Există o stare de supărare și frustrare, dar întodeauna găsești putere să mergi mai departe când istoria e de partea ta. Știm că dreptatea este de partea noastră, te duci mult mai ușor înainte. Austria a făcut un mare act de nedreptate României. Austria este Rusia Uniunii Europene. Are aceeași veche idee imperială, dar uită că a pierdut imperiul. Până la urmă va înțelege că trebuie să trateze de la egal la egal partenerii din UE. Nu mai este mult până vom ajunge acolo.

Ne trebuie calm, inteligență, diplomație și până la urmă vom rezolva. Sfidăm interesele Austriei. Dacă mă duc să-mi cumpăr benzină, aleg de unde să-mi cumpăr că am mai multe oportunități. Avem o opțiuni unde să ne depune banii, unde să ne petrecem vacanțele, weekendurile, avem opțiunea să jucăm inteligent”, a declarat Boc.

ADVERTISEMENT
Tags: