Primăria Craiova, vizată de DNA privind construcţia unui parc acvatic din bani publici şi fonduri europene

Primăria Craiova este vizată de o anchetă DNA privind construcţia unui parc acvatic din bani publici şi fonduri europene. Constructorul este suspectat că a decontat suma de 2,3 milioane de euro...
15.08.2016 | 09:45
Primaria Craiova vizata de DNA privind constructia unui parc acvatic din bani publici si fonduri europene

Primăria Craiova este vizată de o anchetă DNA privind construcţia unui parc acvatic din bani publici şi fonduri europene. Constructorul este suspectat că a decontat suma de 2,3 milioane de euro pentru materiale fictive. Acesta a fost ajutat şi de funcţionari publici din primărie ca să încalce legea. Procurorii DNA fac cercetări pentru spălare de bani, dare şi luare de mită.

Procurorii DNA-Craiova au stabilit că, din dispoziţia directorului executiv Polystart au fost înscrise în situaţii de plată cantităţi de materiale care nu au fost utilizate sau lucrări care nu au fost executate în valoare de aproximativ de 2.350.000 lei, potrivit adevarul.ro.

Doi ani mai târziu, Cristian Dobre a fost reţinut în dosarul Water Park şi este acuzat de fapte de corupţie.

“În acest context, în perioada 2013-2014, inculpatul Cristian Dobre a coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situaţiile de lucrări privind realizarea unuia dintre obiectivele contractului.În acest sens, a fost schimbată integral fără respectarea prevederilor legale structura de rezistenţă a unei clădiri din cadrul complexului, urmărindu-se reducerea costurilor ocazionate de execuţia lucrărilor, în raport cu proiectul tehnic iniţial şi devizul ofertă, astfel încât diferenţa în plus dintre sumele de bani solicitate şi obţinute din fondurile europene, respectiv bugetul naţional şi sumele de bani cheltuite pentru execuţia obiectivului să fie însuşită pe nedrept“, potrivit DNA.

Procurorii DNA au stabilit că patronul Polystart a acţionat atât direct, cât şi prin intermediul altor persoane, inclusiv pentru coruperea celor care aveau sarcina supravegherii executării construcţiei în conformitate cu contractul de lucrări semnat cu beneficiarul şi contractul de finanţare încheiat cu autoritatea de management.

“Tot la iniţiativa omului de afaceri a fost disimulată şi provenienţa unei părţi din suma pretinsă şi primită ca mită de către un diriginte de şantier pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuţiilor sale de serviciu, prin încheierea unui contract fictiv de prestări servicii.Urmare a acestei conduite infracţionale, Primăria Craiova şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au fost prejudiciate cu suma totală de 5.547.055 lei ( aprox. 1.232.678 euro), care reprezintă în acelaşi timp şi un folos patrimonial necuvenit realizat de societatea controlată de inculpate”, se mai arată în comunicatul emis de DNA.

Primăria Craiova a retras autorizaţia de construcţie a parcului acvatic. Autorităţile locale au motivat faptul că au fost induse în eroare de firma de proiectare, care a introdus anumite planşe fără ca nimeni să ştie acest lucru prin care ar fi introdus în legalitate lucrările investigate de procurorii DNA-Craiova.

SURSA: romaniatv.net