News

Primăria Iași va interzice circulația în municipiu a mașinilor poluante! De când intră în aplicare măsura

06.04.2019 | 11:28
Primaria Iasi va interzice circulatia in municipiu a masinilor poluante De cand intra in aplicare masura
Primăria Iași va interzice mașinile care poluează în municipiu

Primăria Iași a luat o decizie îndrăzneață și își propune ca până la începutul anului 2023 să curețe orașul de mașini poluante. Municipalitatea dorește să interzică treptat autovehiculele care poluează, astfel încât pe străzile orașului să nu mai circule niciun automobil sub categoria Euro 5 inclusiv.

Cum va decurge interzicerea mașinilor poluante în municipiul Iași

Interzicerea ar urma să se facă în mai multe etape. Din momentul în care hotărârea va fi adoptată, mașinile non-Euro și cele care intră sub categoria Euro 3 inclusiv nu vor mai putea circula în Iași. Apoi, începând cu 1 ianuarie 2021, nu vor mai putea circula automobilele sub categoria Euro 4 inclusiv.

În final, de la 1 ianuarie 2023, circulația mașinilor sub categoria Euro 5 inclusiv ar urma să fie interzisă în municipiu. Interdicțiile ar urma să fie aplicate doar în intervalul orar 6.00 – 22.00, precizează Primăria Iași într-un comunicat de presă. Reprezentanții municipalității spun că prin această măsură se vor înlocui mașinile vechi și poluante cu unele noi, categoria Euro 6, hidrid sau electrice.

Primăria Iași dorește să interzică mașinile care poluează în municipiu. Vor exista și unele excepții

Ce măsuri mai anunță Primăria Iași în ceea ce privește mașinile poluante

Există și excepții de la aceste reguli. Interdicțiile nu se vor aplica ambulanțelor, autovehiculelor de transport public local, celor care transportă alimente, mașinilor îndreptățite să folosească semne de avertizare luminoase, autovehiculelor de depanare sau autospecialelor televiziunilor cu acreditare.

De asemenea, interdicția nu se va aplica nici autovehiculelor militare și nici celor care transportă oameni cu handicat locomotor. Municipalitatea ieșeană mai dorește să acorde vouchere în valoare de 500 de euro pentru 25.000 de proprietari de mașini poluante din oraș, pentru a-i face pe aceștia să renunțe la ele și să achiziționeze unele noi.

Proiectul Primăriei urmează să fie trimis la Comisariatul European pentru Mediu. Dacă va primi un răspuns favorabil, inițiativa va ajunge la Comisia Europeană pentru a se accesa fonduri europene nerambursabile. Poluarea este o problemă gravă în România, iar CE a deschis o procedură de infringement împotriva țării noastre, anul tecut, pentru că autoritățile nu au luat măsurile necesare ca să respecte valorile minime referitoare la calitatea aerului.

Tags: