News

Primăria lui Clotilde Armand repară străzile din sector cu un miliard de lei. Se va cheltui o sumă uriașă pentru supervizarea lucrărilor

Primăria Sectorulului 1 va plăti aproape 210 de milioane de euro pentru repararea și modernizarea străzilor administrate de instituția condusă de Clotilde Armand.
06.01.2023 | 09:33
Primaria lui Clotilde Armand repara strazile din sector cu un miliard de lei Se va cheltui o suma uriasa pentru supervizarea lucrarilor
Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, are în plan repararea și modernizarea a peste 1.000 de străzi Colaj foto: FANATIK / Sursa foto: Facebook Primaria Sector 1
ADVERTISEMENT

În februarie 2020, Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, a anunțat că a lansat o licitație în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de lei, aproximativ 273 milioane de euro la acel moment, pentru modernizarea și repararea infrastructurii din sector. Pandemia de coronavirus a dat peste cap planurile, astfel că, timp de mai bine de doi ani, nu s-au atribuit contractele care ar fi permis ca lucrările să demareze.

Primăria Sectorului 1 va acorda un contract pentru servicii de consultanță

„Având în vedere dezvoltarea sectorului datorită investițiilor efectuate de către prezenta administrație, dar și de către investitori privați, trama stradală a sectorului 1 precum si sistemul de retele edilitare vor necesita nu numai întreținere, ci și modernizare a arterelor, trotuarelor și parcărilor si a infrastructurilor de profil. Luând în considerare și probemele privind fluidizarea traficului pe anumite artere din Sectorul 1, vor trebui demarate lucrări de întreținere, de reparare, precum și proiecte de investiții pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetățenilor din sector și nu numai”, se menționa în descrierea achiziției publice..

ADVERTISEMENT

Aceasta se numește “Proiectare si execuție ”Modernizarea și repararea infrastructurii urbane din Sectorul 1 al Municipiului București”, iar contractul a fost semnat, până la urmă, pe 18 aprilie 2022. Conform datelor de pe platforma achizițiilor publice e-licitatie.ro, consultate de FANATIK, contractul are o valoare de 1.028.365.403,85 lei, adică aproximativ 210 milioane de euro, mai mică decât cea anunțată inițial, de 1,3 miliarde lei.

Achiziția este împărțită în 4 loturi, pentru fiecare fiind prevăzute lucrări pentru conducte de alimentare cu apă, lucrări de drumuri, lucrări de reparare a drumurilor, lucrări de îmbrăcare a străzilor, lucrări de îmbrăcare a trotuarelor, servicii de proiectare tehnică pentru infrastructura de transport și servicii de asistență tehnică. Pentru fiecare lot în parte, sunt cel puțin cinci firme care au semnat contractul.

ADVERTISEMENT

Lotul 1 are o valoare de 273.805.698,83 lei, lotul 2 este de 516.747.411,15 lei, lotul 3 de 222.973..869,19 lei, iar lotul 4 este de 14.838.424,18 lei. Pe finalul lui 2022, Primăria Sectorului 1 a mai lansat o licitație publică în legătură cu acest contract, numele achiziției fiind “Servicii de consultanță/ supervizare a lucrărilor (proiectare și execuție) pentru obiectivul de investiții ”Modernizarea și repararea infrastructurii urbane din Sectorul 1 al Municipiului București – Lot 1-4”.

Serviciile de consultanță și supervizare vor costa aproape 8 milioane de euro

Aceste servicii de consultanță/supervizare sunt justificate de legea 10/1995 privind calitatea în construcții. „Verificarea calității lucrărilor executate pentru realizarea construcțiilor și a intervențiilor la construcțiile existente este obligatorie și se efectuează de către investitori prin diriginți de șantier autorizați, angajați ai investitorului. Asigurarea verificării execuției corecte a lucrărilor în construcții se face prin diriginți de specialitate sau operatori economici de consultanță, pe tot parcursul lucrărilor”, se scrie în lege.

ADVERTISEMENT

Primăria Sector 1 s-a folosit de această lege pentru a posta, pe 29 decembrie 2022, un anunț de participare la licitația pentru acordarea acestor servicii de consultanță/supervizare. Conform platformei achizițiilor publice, consultată de FANATIK, valoarea totală estimată a contractului este între 11.144.678,90 lei  și 38.187.518,02 lei, suma maximă fiind de aproximativ 7,7 milioane de euro.

„Principalele activități pe care Autoritatea Contractantă urmărește a fi realizate prin atribuirea Acordului-Cadru sunt: a) Servicii de management de proiect și consultanță pentru Autoritatea Contractantă referitoare la contractul încheiat: ˂Proiectare și execuție „Modernizarea și repararea infrastructurii urbane din Sectorul 1 al Municipiului București”˃; b) Servicii de supervizare privind obținerea acordurilor și autorizațiilor necesare pentru derularea contractului”, se arată în descrierea achiziției.

ADVERTISEMENT

Vor fi reparate și modernizate 1.045 de străzi din Sectorul 1

“c) Servicii de supervizare a proiectării și execuției lucrărilor la standarde de înaltă calitate, cu respectarea normativelor, standardelor și a legislației în vigoare, evaluarea și aprobarea lucrărilor, a cantităților, materialelor, echipamentelor etc. astfel încât Antreprenorul să execute lucrări de bună calitate și să finalizeze execuția lucrărilor în perioada specificată în contractul ˂Proiectare și execuție „Modernizarea și repararea infrastructurii urbane din Sectorul 1 al Municipiului București”˃” se mai arată în document.

„d) Servicii de supervizare pe durata perioadei de garanție a lucrărilor aferente contractului ˂Proiectare și execuție „Modernizarea și repararea infrastructurii urbane din Sectorul 1 al Municipiului București”˃ astfel încât, Antreprenorul să execute lucrările de remediere a defectelor pe perioada de garanție pentru lucrările executate; e)Asigurarea verificării documentației de către verificatorii tehnici atestați.”, vor mai fi serviciile oferite de firma care va câștiga contractul.

Achiziția este împărțită în 4 loturi. Lotul 1, care vizează servicii pentru 115 străzi, este estimat între 2.764.547,76 lei  și 9.648.561,14 lei, lotul 2 (410 străzi), între 5.027.831,27  lei și 16.554.778,50 lei, lotul 3 (270 străzi), între 1.833.887,47  lei și 6.561.385,85 lei, lotul 4 (250 străzi), între 1.518.412,40 lei și 5.422.792,53 lei. Așadar, este vorba despre un total de 1.045 de străzi din Sectorul 1 care vor fi reparate, modernizate și pentru care se vor oferi servicii de consultanță/supervizare. Conform site-ului adp-sector1.ro, în Sectorul 1 sunt 1.125 de străzi. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru 6 februarie 2023.

ADVERTISEMENT
Dan Puric, prima reacție explozivă despre candidatura din partea AUR: „Am stat de...
Dan Puric, prima reacție explozivă despre candidatura din partea AUR: „Am stat de vorbă cu un nebun!”
A venit din Brazilia, a fost o singură dată în centrul Bucureștiului și...
A venit din Brazilia, a fost o singură dată în centrul Bucureștiului și a tras concluzia
Camera ascunsă: „Băi, vă crăp capul!” Incident revoltător petrecut într-o așa zisă grădiniță...
Camera ascunsă: „Băi, vă crăp capul!” Incident revoltător petrecut într-o așa zisă grădiniță privată din Popești Leordeni
VIDEO „O să îți rup capul” » A atacat fără să știe un...
VIDEO „O să îți rup capul” » A atacat fără să știe un campion mondial de jiu-jitsu: ce a urmat
ULTIMA ORĂ Simona Halep cere daune de peste 10 milioane de dolari de...
ULTIMA ORĂ Simona Halep cere daune de peste 10 milioane de dolari de la compania canadiană care a produs suplimentul nutritiv contaminat
Paradisul schiorilor aflat la 1.400 de km de Bucureşti, unde ai munţii la...
Paradisul schiorilor aflat la 1.400 de km de Bucureşti, unde ai munţii la picioare şi zăpadă cât vezi cu ochii. Destinaţia este aleasă anual de 200.000 de români
Antrenorul de înot de la Dinamo ar fi violat fetița de 7 ani...
Antrenorul de înot de la Dinamo ar fi violat fetița de 7 ani în bazin, de față cu toți părinții copiilor, înclusiv mama victimei
O „aventură” pe un site de întâlniri l-a costat 15.000 de euro pe...
O „aventură” pe un site de întâlniri l-a costat 15.000 de euro pe un tânăr avocat. Șantajiștii au ajuns la închisoare
Instructorul de înot de la Dinamo a violat fetița de 7 ani sub...
Instructorul de înot de la Dinamo a violat fetița de 7 ani sub ochii celor prezenți pe margine sau în bazin. „Suntem șocați”
Doliu în lumea televiziunii din România. A murit Florentina Satmari, unul dintre cei...
Doliu în lumea televiziunii din România. A murit Florentina Satmari, unul dintre cei mai importanți realizatori TV
Exclusiv: Chelește sau a uitat să se pieptene. Imagini controversate cu unul dintre...
Exclusiv: Chelește sau a uitat să se pieptene. Imagini controversate cu unul dintre cei mai doriți burlaci din România
Cum arată casa Simonei Gherghe. Prezentatoarea de la Antena 1, viață de vis...
Cum arată casa Simonei Gherghe. Prezentatoarea de la Antena 1, viață de vis în Paradisul verde cu soțul și copiii
Sfârşitul carierei pentru Simona Halep după verdictul TAS. Anunţul momentului!
Sfârşitul carierei pentru Simona Halep după verdictul TAS. Anunţul momentului!
VIDEO. Un polițist din Ploiești a oprit examenul și a coborât din mașină...
VIDEO. Un polițist din Ploiești a oprit examenul și a coborât din mașină pentru a ajuta o femeie să traverseze strada
Dani Oțil, un copil responsabil. Își ajută părinții financiar, cu toate că ei...
Dani Oțil, un copil responsabil. Își ajută părinții financiar, cu toate că ei nu știu acest lucru: „Tata stă în același apartament din 1984”