News

Primăria Sectorului 1 a plătit ilegal 23,5 milioane euro către Romprest, sub mandatul lui Andrei Chiliman. Ce s-a întâmplat cu prejudiciul

Primăria Sectorului 1 încearcă să recupereze de la fosta conducere a instituției, în frunte cu Andrei Chiliman, aproape 118 milioane lei, plătiți ilegal către Romprest.
07.05.2023 | 09:20
Primaria Sectorului 1 a platit ilegal 235 milioane euro catre Romprest sub mandatul lui Andrei Chiliman Ce sa intamplat cu prejudiciul
Andrei Chiliman și alți șase directori din Primăria Sectorului 1, chemați să plătească din propriul buzunar banii plătiți ilegal către Romprest / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Andrei Chiliman, fost primar al sectorului 1, este chemat în instanță pentru a acoperi, în solidar cu alți șase șefi din administrație, suma de 117.904.660 lei. Banii ar fi fost plătiți ilegal către compania de salubritate Romprest.

Dosarul lui Andrei Chiliman va fi rejudecat

Curtea de Apel București a decis, recent, să retrimită către rejudecare dosarul în care Andrei Chiliman este acuzat că a aprobat plata ilegală către Romprest a sumei de 117.904.660 lei (peste 23,5 milioane euro), din care 94.906.660 lei reprezintă prejudiciul iar 23.747.644 lei sunt dobânzi și penalități de întârziere.

ADVERTISEMENT

Prin această decizie, instanța a admis apelul formulat de Primăria Sectorului 1 și a întors hotărârea de fond a Tribunalului București, care a respins acțiunea ca fiind introdusă de o persoană fără capacitate de folosință.

Mai exact, judecătorii de fond susțineau că, potrivit Codului Administrativ, doar comunele, orașele, municipiile și județele sunt unități administrativ teritoriale care pot deveni parte într-un proces. Curtea de Apel nu a fost de acord cu această interpretare și a întors decizia. În litigiu mai apar, ca intervenienți, Curtea de Conturi a României și Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.

ADVERTISEMENT

Tariful la salubritate a crescut peste noapte, de la 58 la 89 de lei

Potrivit datelor din dosar, consultate de FANATIK, Primăria Sectorului 1 și Romprest Service SA au încheiat un contract de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate în data de 30 iunie 2008.

În 2012, Romprest a solicitat ajustarea tarifelor practicate, acestea urmând să fie indexate cu un coeficient de 0,515, până în 2011. Practic, dacă un consumator plătea, pentru servicii de salubritate 58,85 de lei pe lună, începând de la 1 august 2012, tariful a crescut la 89,16 lei.

ADVERTISEMENT

Problema este că solicitarea de ajustare a tarifelor pe baza indicelui de inflație pe ramura apă, canal și salubritate era contrar prevederilor din contractul încheiat între cele două părți, potrivit căruia operatorul avea dreptul să solicite ajustarea tarifului în raport cu evoluția prețurilor și tarifelor din economie (date prelucrate de Institutul Național de Statistică), precum și de normele metodologice ale ANRSCUP.

Curtea de Conturi a solicitat Primăriei Sectorului 1 să recupereze prejudiciul

În decembrie 2015, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a efectuat un control la sediul PS1, la finalul căruia a amendat instituția pentru modificarea contractului cu Romprest.

ADVERTISEMENT

În paralel ANRSCUP a sesizat Curtea de Conturi a României, care a realizat un audit financiar și a constatat. ”angajarea, lichidarea, ordonarea şi plata nelegală din bugetul local, a sumei totale de 94.157.016 lei (inclusiv TVA), reprezentând tarife indexate în baza unui indice la preţului de consum, altul decât cel prevăzut în contractul iniţial atribuit prin licitaţie, modificat prin act adiţional şi contrar prevederilor din caietul de sarcini, fiind calculate dobânzi şi penalităţi în sumă totală de 23.747.644 lei”.

Curtea de Conturi a solicitat recuperarea sumei respective de la persoanele cu atribuții în domeniul în care a fost constatată abaterea.

Cine sunt ceilalți directori care au semnat contractul cu Romprest

În afară de Andrei Chiliman, au mai fost chemați în instanță șefi directori din primărie: directorul executiv al Direcției Investiții, directorul executiv al Direcției Utilități, directorul executiv al Direcției Management Economic, directorul executiv al Direcției Juridice și Resurse Umane, șeful serviciului Legislație și spații cu altă destinație decât cea de locuință și un consilier din cadrul Direcției Management Economic.

În cazul acestora, dosarul a fost disjuns iar la finalul anului trecut, acesta a fost, de asemenea, trimis spre rejudecare. În paralel, Primăria Sectorului 1 a deschis mai multe litigii pentru anularea contractului cu Romprest (începând cu anul 2017), însă acestea nu au fost admise de instanță. De asemenea, Andrei Chiliman a dat în judecată Curtea de Conturi și Camera de Comerț, solicitând anularea deciziei din 2016. În aprilie 2022, Curtea de Apel București a respins definitiv cererea lui Chiliman.

ADVERTISEMENT