News

Primăria Sectorului 1: “Poligonul de tragere din Pădurea Băneasa este ILEGAL”

Primăria Sectorului 1 a solicitat în instanţă Jandarmeriei Române să i se pună la dispoziţie documentaţia care a stat la baza omologării poligonului de tragere din Pădurea Băneasa....
07.03.2016 | 15:00
Primaria Sectorului 1 Poligonul de tragere din Padurea Baneasa este ILEGAL

Primăria Sectorului 1 a solicitat în instanţă Jandarmeriei Române să i se pună la dispoziţie documentaţia care a stat la baza omologării poligonului de tragere din Pădurea Băneasa. Autorităţile locale din sectorul 1 “apreciază ca fiind nelegală omologarea poligonului”.

“În prezent, în pretinsa zonă de siguranţă a poligonului sunt câteva sute de unităţi locative, unde locuiesc aproximativ 1000 de persoane. Menţionăm că aceste locuinţe au fost construite înainte de omologarea, în anul 2005, a poligonului de tragere din Pădurea Băneasa, cu avizul ministerului de resort.

Păstrarea pretinsei zone de siguranţă în limitele actuale pentru poligonul deschis Băneasa conduce la imposibilitatea respectării Ordinului nr. 485/19.05.2008, emis de către Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), care interzice efectuarea tragerilor în condiţiile în care, în zona de siguranţă, se află oameni, animale sau vehicule.

Primăria Sectorului 1 a solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Române comunicarea unor propuneri referitoare la modul de utilizare a terenurilor care intră sub incidenţa pretinsei zone de siguranţă a poligonului şi la modul de realizare şi utilizare al construcţiilor. Din păcate, aceste demersuri au rămas fără răspuns.

Administraţia locală a Sectorului 1 consideră că este de neconceput şi împotriva tuturor reglementărilor legale, având în vedere că vorbim de Capitala României, existenţa unui poligon de tragere descoperit într-o zonă în plină expansiune şi aflată în parte în proprietate privată. Ministerul Administraţiei şi Internelor are pretenţia, în baza unor acte unilaterale, să greveze de sarcini urbanistice terenurile care, anterior omologării poligonului, erau construibile.

La momentul omologării poligonului, Ministerul Administraţiei şi Internelor nu a ţinut cont de faptul că terenurile din zonă se aflau în intravilanul Municipiului Bucureşti, erau în proprietate privată, fiind aprobate reglementări urbanistice care le permiteau proprietarilor să execute lucrări de construcţii.

Primăria Sectorului 1 apreciază ca fiind nelegală omologarea poligonului, întrucât dosarul de omologare nu conţine dovezi că au fost respectate prevederile Planului Urbanistic General. Mai mult, Ministerul Administraţiei şi Internelor nu a solicitat un punct de vedere/aviz din partea autorităţilor publice locale.

Terenurile aflate în pretinsa zonă de protecţie a poligonului Băneasa au fost introduse în intravilanul Capitalei prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 269/2000 de aprobare a Planului Urbanistic General (PUG), valabil şi în momentul de faţă. PUG-ul nu conţine niciun fel de restricţii de construire pentru zona de protecţie a poligonului Băneasa. Mai mult decât atât, la data aprobării PUG al Municipiului Bucureşti a fost solicitat inclusiv avizul MAI, în care nu se face vreo referire cu privire la existenţa poligonului Băneasa.

În baza unor Planuri Urbanistice Zonale, aprobate încă începând cu anul 1995, a Planului Urbanistic General şi/sau a altor documentaţii de urbanism tip Planuri Urbanistice Zonale (prima ediţie a PUZ Zona de Nord aprobat la nivelul anului 2004) sau Planuri Urbanistice de Detaliu au fost emise autorizaţii de construire, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data depunerii cererilor pentru obţinerea autorizaţiilor respective”, a transmis Primăria Sectorului 1 într-un comunicat de presă.

Sursă: www.romaniatv.net