Într-un mesaj video postat miercuri pe pagina sa de Facebook, primarul PNL al Sectorului 6 a anunțat operaționalizarea Administrației Serviciului Public de Salubrizare Sector 6, practic o nouă administrație în subordinea primăriei, ce se va ocupa de curățenia din sector. În fruntea serviciului, înființat în urmă cu ceva timp (2021), a fost numit un liberal, Ionuț Niculescu.
Armata de angajați de la salubritate care dau cu mătura pe trotuare ar putea deveni istorie, cel puțin în Sectorul 6 al Capitalei. Cel puțin asta pare să fie conceptul noii administrații de salubrizare a sectorului. În clipul de prezentare al noii companii, primarul Ciprian Ciucu prezintă utilajele achiziționate, inclusiv mașinuțe electrice pentru măturatul străzilor dintre blocuri, a trotuarelor și a aleilor din parcuri.
„Vreau să fie mult mai curat în Sectorul 6. Pentru acest lucru am înființat o administrație proprie – Administrația de Salubritate a Sectorului 6, așa cum este și ADP-ul. Am achiziționat cele mai moderne echipamente, undeva la 60 de astfel de utilaje”, spune primarul Ciprian Ciucu, care prezintă mașinile noi pentru ridicarea gunoiului stradal, apoi mașinuțe cu perii pentru măturatul trotuarelor și aleilor și chiar aspiratoare stradale electrice.
Dezvoltarea propriului serviciu de salubrizare nu este deloc ieftină. Doar în acest an, până la finalul lunii august, ASPS Sector 6 a primit finanțări de peste 62 de milioane de lei, 16 milioane pentru funcționare și alte 46 pentru investiții. Din această sumă, 36,5 milioane au fost folosite pentru achiziționarea de utilaje, alte 9 milioane pentru construcții iar 850.000 pentru achiziția de mobilier și birotică. Bugetul total de investiții pentru anul 2024 este de 70 de milioane lei (spre comparație, cheltuielile de personal sunt de 22 milioane lei, și sunt estimate să ajungă la 33 de milioane în anii următori). potrivit deciziei de înființare, ASPS va avea 696 de angajați.
Sumele investite în 2023 și 2022 sunt la fel de impresionante. La finalul anului 2023, la subvenții de puțin peste 31 de milioane lei, pentru achiziția de mașini și alte echipamente fuseseră cheltuiți 21,8 milioane. (Spre comparație, salariile plătite anul trecut au totalizat patru milioane lei.) În anul 2022, bugetul ASPS Sector 6 a fost de 1,1 milioane lei, vorbim de practic primele luni de la decizia de înființare, majoritatea bugetului mergând către salariile personalului (800.000 lei).
Cel mai probabil, în primii ani cheltuielile cu salariile au reprezentat salariile conducerii în condițiile în care, în clipul postat, primarul Ciucu spune că, din cauza unor probleme legislative, nu au putut angaja șoferi. La fel, edilul anunță că ASPS Sector 6 face angajări de muncitori necalificați, administrația urmărind să angajeze 100 de lucrători.
Potrivit documentelor de pe site-ul noii administrații, directorul general al ASPS S6 este Ionuț Nicolescu. Acesta este membru în Biroul Politic al PNL Sector 6 și, potrivit ultimei declarații de avere, anul trecut a acordat un împrumut de 10.000 lei partidului.
Înainte să fie numit în fruntea Administrației de Salubrizare, Ionuț Nicolescu a fost salariat în cadrul administrației locale din Sectorul 6, de unde încasa un salariu anual de circa 70.000 lei. Acum, în calitate de director general al ASPS Sector 6 a ajuns la un venit de 126.000 lei. De altfel, potrivit fișei postului, salariul de bază al directorului general este de 21.879 lei.
La această sumă se adaugă alți 41.000 lei, indemnizația de administrator RER Ecologic Service București REBU SA – compania de salubrizare unde acționar unic este Consiliul General al Primăriei București. Ionuț Nicolescu ocupă acest post de administrator din aprilie 2021, urmând ca mandatul său să expire în aprilie 2025.
Nicolescu este unicul acționar al unei firme de catering, ISG Universal Group. Firma are activitatea suspendată din 2021, însă în anul 2015 cifra de afaceri a companiei era de peste 880.000 lei. În anul 2019 a câștigat și un contract cu Primăria Capitalei pentru organizarea unui eveniment. În anul 2022, potrivit Termeme.ro, firma avea pierderi de 165.000 lei, adică exact suma pe care acesta o are trecută în declarația de avere ca împrumut acordat propriei firme.
Ionuț Nicolescu a mai fost asociat în alte două firme: DIP Trading International Srl, firmă radiată din 2019, unde aportul său era de 10% din capital, și ICG Management Srl, firmă radiată din 2012. Aici, Nicolescu a fost asociat cu alți doi parteneri, unul dintre aceștia, Dobrea Răzvan Cătălin, are în prezent o altă firmă – Rocalemn Srl – cu contracte publice de peste 700.000 lei în ultimii trei ani, foarte multe dintre acestea cu administrația liberală a comunei Domnești, din Ilfov.
Toate cele trei firme, în care Ionuț Nicolescu apare ca asociat, își au sediul social la aceeași adresă din Sectorul 1. O altă firmă cu sediul la aceeași adresă este Christine Business Center Srl, firmă ce se ocupă cu intermedierea comerțului cu diverse produse. Asociat unic în această firmă este Cristina Nicolescu Alexandra, probabil o rudă a lui Ionuț Nicolescu pentru că cei doi apar asociați în alte firme cu alți membri ai familiei Nicolescu. Christine Business Center Srl a avut și ea contracte publice de peste 400.000 lei în ultimii patru ani ( a vândut steaguri către SGG sau agende către Ministerul Justiției).
Potrivit declarației de avere, Ionuț Nicolescu nu deține terenuri, apartamente, case sau un autoturism personal, iar în depozitele bancare are economii de 99.000 lei. Site-ul ASPS S6 este încă în construcție, așa că nu există încă un CV public al directorului general.