News

Primăria Voluntari a tăiat bursele sociale ale elevilor. Părinții, scandalizați: “Luați banii de la copii ca să-i dați la fotbal!”

21.04.2021 | 13:50
Primaria Voluntari a taiat bursele sociale ale elevilor Parintii scandalizati Luati banii de la copii ca sai dati la fotbal
Bursele sociale au fost tăiate cu 30% la Voluntari. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Primăria Voluntari a tăiat cu 30 la sută bursele sociale ale elevilor în plină pandemie de coronavirus. Perfect legal, dar complet imoral, acuză părinții care sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile fac economii din banii copiilor, însă pompează serios în echipa de fotbal a localității, o formație abonată la partea a doua a clasamentului. 

Conform legii, în anul școlar 2020-2021, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență, este de 100 lei.

ADVERTISEMENT

Consiliul Local din Voluntari nu a ezitat și a urcat serios față de suma minimă. Astfel, toți cei în cauză primeau până acum 400 de lei. Doar că situația s-a schimbat peste noapte, spre disperarea unora.

Primaria Voluntari a tăiat din bursele sociale ale elevilor

Autoritățile au decis că e nevoie de o rectificare și au tăiat cu 30 la sută banii promiși copiilor. Gestul nu a picat deloc bine pentru părinți. Oamenii și-au spus nemulțumirile pe rețelele sociale.

ADVERTISEMENT

„Este incredibil, numai la banii copiilor nu le stătea gândul. Să le fie rușine. Am vorbit cu o altă mămică. Ea a sunat la Primărie, i s-a spus că săptămâna viitoare vom lua banii, dar s-au micșorat că nu sunt fonduri”, a acuzat o femeie.

Sursa foto – hepta.ro

„Lumea nu are ce mânca și ei plătesc jucători de fotbal. Luați banii de la copii ca să-i dați la fotbal! Domnul Andone, președintele de la Voluntari își permite să cumpere 12 jucători străini și să-i plătească cu mii de euro. Ca să lea dea lor bani ne ia nouă din banii copiilor și din bani publici”, scrie un alt părinte.

ADVERTISEMENT

„Tocmai de la noi s-a gândit domnul Pandele să ia? Cum e posibil ca din taxele și impozitele care se plătesc către Primărie să nu își permită să plătească bursele copiilor? Consiliul Local este format din consilierii afișați pe site-ul primăriei. Ei au luat această decizie care nu este publicată nicăieri. Așa mi s-a spus de la Primărie. Dacă dorim mai multe să facem o adresă la Primărie”, s-a plâns un alt părinte implicat.

Ce spune Primăria Voluntari despre tăierea burselor sociale

FANATIK a luat legătura cu Primăria Voluntari și a încercat să afle care este adevărul în această situație. Reprezentanții instituției au precizat că, într-adevăr, bursele sociale, la fel ca multe altele au fost reduse la ordinul Consiliului Local.

ADVERTISEMENT

„Știu că au fost reduse, dar nu pot să vă spun motivul. Stați să mă interesez.(n.r – revine după 40 secunde) Datorită situației economice din țară s-au alocat mai puțini bani.

Toate cheltuielile au fost reduse în Primărie. Și acordarea lor mai mare a fost decisă prin bunăvoința domnului primar. Acum dacă au fost reduse toate cheltuielile a trebuit să reducem și aici”, a spus reprezentanta departamentului Contabilitate pentru site-ul nostru.

Câți bani bagă Primăria Voluntari în echipa de fotbal

Oamenii nu sunt însă mulțumiți de răspunsurile primite și nu înțeleg nici motivul pentru care sunt reduse cheltuielile, în condițiile în care echipa de fotbal are buget serios asigurat în continuare.

Sursa foto – GEORGE FILIP / MEDIAFAX FOTO

De altfel, conform Sport-zone.ro, FC Voluntari are parte de o felie serioasă din bani publici. Astfel, sursa citată notează că echipa de fotbal susținută de primăria lui Florentin Pandele a primit aproape 50 de milioane de lei în primii patru ani de la promovarea pe prima scenă.

Nici în următoarele două sezoane situația nu s-a schimbat prea mult, în ciuda unor rezultate nu tocmai bune înregistrate. Astfel, formația s-a salvat de două ori de la retrogradare la baraj și a încheiat de fiecare dată în partea a doua a clasamentului.

Cine beneficia de burse sociale în Voluntari

Există mai multe categorii de elevi care primeau acești bani din partea primăriei. Vorbim despre cei orfani de ambii părinți sau bolnavi de TBC şi care se află în evidența dispensarelor şcolare ori bolnavi de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbție grave, insuficiențe renale cronice, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice sau infestați cu virusul HIV ori bolnavi de SIDA, sau care suferă de poliartrită juvenilă, spondilită anchilozantă ori reumatism articular, handicap locomotor.

Acordarea burselor pentru motive medicale se face pe baza certificatului eliberat de medicul specialist şi avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul şcolar

  • elevi din mediul rural, care sunt şcolarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu
  • elevi proveniți din familii care îndeplinesc în mod cumulat următoarele condiții:
  • nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie
  • nu dețin terenuri agricole cu o suprafață mai mare de 20.000 mp, în zonele colinare şi de şes, şi de 40.000 mp, în zonele montane.
Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Pentru obținerea bursei de ajutor social, elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori depun la comisia de atribuire a burselor din unitatea de învățământ, în termenul stabilit de aceasta, o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei de ajutor social.

Pentru determinarea venitului mediu net lunar pe membru de familie se vor depune acte doveditoare, în primele 10 zile lucrătoare ale fiecărui semestru.

La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie, se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocația suplimentară pentru copii. Dosarele se depun la sediul unității de învățământ unde este înscris elevul.

ADVERTISEMENT