Miruna Pascu, mama lui Vlad Pascu, șoferul drogat care a provocat accidentul rutier din stațiunea 2 Mai, în urma căruia au decedat doi studenți, a rămas în arestul preventiv după ce, la finalul săptămânii trecute, Curtea de Apel București a admis contestația formulată de DIICOT privind eliberarea ei din arestul preventiv.
Pe 9 septembrie 2023, Tribunalul București dispusese măsura înlocuirii arestului preventiv cu măsura controlului judiciar pentru 60 de zile în dosarul în care Miruna Pascu este acuzată de influențarea martorilor, dosar ce a fost disjuns din cel cu droguri al fiului ei. Tatăl lui Vlad Pascu, Mihail, se află sub control judiciar, fiind cercetat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Miruna Pascu este implicată în mai multe procese cu miză imobiliară, deoarece ea a fost cea care în ultimii ani a administrat afacerile familiei Pascu. Fostul ei soț, Mihail, tatăl lui Vlad Pascu, și-a refăcut viața și a locuit mai mult în Olanda. Un astfel de proces a fost înregistrat pe 14 iunie 2019, la Tribunalul București, obiectul dosarului fiind “anulare act administrativ”.
Este vorba despre o autorizație de construire emisă pe 2 februarie 2018 de Primăria Sectorului 6 și de Consiliul Local al Sectorului 6 pentru ridicarea de către Miruna Pascu a unui imobil cu funcțiunea de locuință colectivă pe un teren cu o suprafață de 520 metri pătrați aflat în proprietatea ei. Toate aceste părți figurează ca pârâți în dosar, iar reclamanți sunt două persoane fizice, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.
Dosarul a avut mai multe termene amânate, deoarece a fost nevoie de mai multe acte, inclusiv de realizarea unor expertize. De exemplu, pe 15 iunie 2022, la patru ani de la înregistrarea dosarului, instanța a încuviințat cererea reclamanților, comunicându-se expertului desemnat să verifice mai multe autorizații emise de autorități.
Este vorba, în primul rând, despre autorizația din 2 februarie 2018, instanța cerând expertului să verifice normele de aplicare precum și contextul emiterii acestei autorizații, dacă era necesar să se obțină un nou certificat de urbanism și avize sau emiterea autorizației se putea realiza în temeiul certificatului și avizelor avute în vedere la emiterea autorizației inițiale și să se indice expres dacă era sau nu îndeplinită condiția realizării construcției în conformitate cu prevederile autorizației inițiale.
În legătură cu aceeași autorizație, expertul trebuie se mai verifice dacă respectă prevederile documentației de urbanism aplicabile și a prevederilor legale incidente referitor la următoarele cerințe: retrageri fără limitele laterale, posterioară și aliniament, poziție subsol față de limitele de proprietate; să precizeze dacă pentru emiterea acestei autorizații trebuia să fie întocmite expertize tehnice de rezistență pentru lucrările deja executate.
Între timp, autoritățile au mai eliberat două autorizații pentru Miruna Pascu, pe 1 octombrie și pe 15 octombrie 2020. Și în cazul acestora, instanța a cerut expertului să verifice contextul emiterii lor și dacă era necesar să se obțină un nou certificat de urbanism și avize sau emiterea autorizației se putea realiza în temeiul certificatului și avizelor avute în vedere la emiterea autorizației inițiale.
În ceea ce privește autorizația din 15 octombrie 2020, instanța a mai cerut expertului să precizeze dacă respectă parametrii din documentația de urbanism aplicabilă și legislația incidentă, respectiv: înălțimea maximă a clădirilor/regimul maxim de înălțime, amplasarea clădirilor față de aliniament, limitele laterale și posterioară, staționarea autovehiculelor/locuri de parcare, spații verzi, poziție subsol față de limitele de proprietate, balcoane/bovindouri, tipologia construcțiilor.
De asemenea, conform datelor din dosarul consultat de FANATIK, expertul trebuie să precizeze dacă se respectă prevederile legale și normativele incidente privind asigurarea numărului minim de locuri de parcare raportat la noul număr de apartamente propus prin autorizația de construire. Expertul trebuia să studieze și Planul de Urbanism de Detaliu Drumul Ciorogârla nr. 143-147, în sensul că trebuie să se precizeze, comparativ, care din prevederile Regulamentului Local de Urbanism aferent PUZ Coordonator Sector 6 aprobat prin HCGMB nr. 278/31.10.2013 sunt modificate prin PUD Drumul Ciorogârla nr. 143-147, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local din 26.06.2014.
Dosarul a mai avut alte termene amânate din cauza lipsei raportului de expertiză. De-abia pe 13 iunie 2023, instanța a comunicat părților să ia cunoștință de acest raport, astfel că a stabilit următorul termen din dosar pe 26 septembrie 2023, când Miruna Pascu se afla deja în arestul preventiv. La acea dată, instanța a amânat din nou cauza, pentru 7 noiembrie 2023, termenul fiind acordat pentru a se lua cunoștință de conținutul obiecțiunilor depuse la dosar.