News

Primarii au încercat să-l păcălească pe premier să le crească salariile. Leafa mare a lui Dorel, argumentul fals utilizat de aleșii locali

Premierul Ciucă s-a întâlnit luni cu reprezentanți ai primarilor comunelor și orașelor care au cerut salarii mai mari pentru aleșii locali, invocând argumente cel puțin discutabile.
29.08.2022 | 18:49
Primarii au incercat sal pacaleasca pe premier sa le creasca salariile Leafa mare a lui Dorel argumentul fals utilizat de alesii locali
Primarii au cerut salarii mai mari premierului Nicolae Ciucă/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a primit la Palatul Victoria delegații ale organizațiilor asociative ale aleșilor locali din România, precum Asociația Comunelor din România sau Asociația Municipiilor. Pe lângă subiectul alocărilor de la buget pentru primării, o altă chestiune adusă în discuție a fost subiectul indemnizațiilor pentru primari și viceprimari.

Dorel, scos la înaintare pentru lefurile primarilor și viceprimarilor

Primarii au prezentat premierului un document care ar fi trebuit să-i demonstreze lui Ciucă existența inechităților din sistemul de salarizare. În documentul prezentat de Digi24.ro, este dat exemplul fictiv al unui oarecare Mircea, viceprimar al unei comune mici, de până în 3.000 de locuitori, care are un salariu net de 3.650 de lei. În aceeași primărie lucrează și Dorel, muncitor necalificat care, cu diverse sporuri, ajunge la 3.215 lei. Soția lui, Dorina, este asistent pentru persoanele cu handicap și încasează de la aceeași primărie 2.305 lei.

ADVERTISEMENT

„Viceprimarul=1,13 Dorel”, scrie în documentul pe care primarii i l-au pus sub ochi primului-ministru ca demonstrând necesitatea unor salarii „echitabile” în administrația locală, ceea ce ar însemna mai mari pentru aleșii locali. Numai că întregul argument este un sofism grosolan prin care aleșii locali au încercat practic să-l prostească pe șeful Guvernului și asta din mai multe motive.

În primul rând, exemplul a fost selectat cu grijă încât să dea bine. Este vorba de viceprimarul unei comune mici, de până la 3.000 de locuitori, aceștia având cele mai mici salarii dintre toți edilii din motivul logic că au comunități mai mici de gospodărit. În cazul acestora, salariul brut se calculează înmulțind salariul minim (ce-i drept, înghețat la nivelul anului 2019, de 2.080 lei) cu coeficientul trei trecut în grila de salarizare. Rezultă 6.240 de lei, iar în urma taxelor percepute de stat, salariul net rămâne la 3.650 de lei.

ADVERTISEMENT

Însă dacă facem același calcul în cazul viceprimarului unui municipiu reședință de județ, în cazul căruia coeficientul din grilă este de 8, rezultă un salariu brut de 16.640 de lei, iar netul este de 9.734 lei. Prin comparație, leafa lui Dorel parcă nu mai este așa mare…

Primarii au dat lefuri foarte mari angajaților

În al doilea rând, primarii se fac că uită că ei, împreună cu viceprimarii și consilierii locali, au fost cei care au stabilit salariul lui Dorel în acest cuantum. Prin Legea salarizării adoptată de guvernul PSD în 2017, administrațiilor locale li s-a dat dreptul să stabilească singure salariile angajaților în niște limite trasate destul de generos. Astfel, au fost stabiliți coeficienții de salarizare pentru primari și viceprimari, în funcție de salariul minim pe economie, la care se adăuga condiția ca niciun angajat dintr-o primărie să nu aibă salariul mai mare decât cel al viceprimarului. Teoretic, Dorel și Dorina puteau avea leafa la fel de mare ca a lui Mircea, dacă acesta din urmă ar fi vrut acest lucru.

ADVERTISEMENT

Numai că acum primarii merg la Palatul Victoria reclamând „inechități” în salarizare, inechități pe care tocmai ei le-au creat. Au dat lefuri mari și acum le invocă în fața premierului ca probă că ei au salariile prea mici.

Primăriile care dau lefuri din bani altora

În al treilea rând, primarii au selectat cu grijă exemplul unui viceprimar dintr-o comună cu maxim 3.000 de locuitori, însă au trecut sub tăcere o informați foarte importantă, anume câte dintre aceste comune încasează venituri proprii suficient de mari încât să acopere cheltuielile de personal, inclusiv cu salariul lui Dorel. O analiză FANATIK a arătat că, în multe comune din România, veniturile sunt atât de mici încât nu acoperă nici măcar cheltuielile de funcționare a primăriei, din care majoritatea este reprezentată de salariile angajaților. Din veniturile proprii nu poate fi vorba de investiții, primăriile depinzând de banii primiți de la bugetul de stat sau de la consiliile județene.

ADVERTISEMENT

În loc să ceară socoteală premierului pentru leafa mică a viceprimarului Mircea, poate că primarii ar fi trebuit să justifice de ce Dorel, un muncitor necalificat al unei primării sărace, primește 3.215 lei. Analiza bugetelor locale arată că, deseori, primăriile sunt niște angajatori foarte buni, oferind salarii mari și multe, întrucât schema de personal este deseori destul de stufoasă pentru o localitate cu 2-3 mii de locuitori. O posibilă explicație este faptul că primarii au astfel la dispoziție o pârghie prin care își fidelizează voturile angajaților și familiilor lor, ceea ce deseori se poate dovedi decisiv la un scrutin local cu un număr relativ redus de alegători.

ADVERTISEMENT
Tags: