Alegeri 2024

Primarul ales degeaba. De ce nu-și poate exercita mandatul edilul din Căpușu Mare

Gheorghe Iancu, primarul ales al comunei Căpușu Mare din județul Cluj, a candidat și a câștigat deși știa că nu-și va putea exercita mandatul.
18.06.2024 | 12:36
Primarul ales degeaba De ce nusi poate exercita mandatul edilul din Capusu Mare
Gheorghe Iancu nu-și va putea exercita noul mandat abia câștigat Sursa foto: Foaia Translvană
ADVERTISEMENT

Actual edil PNL al comunei Căpușu Mare, reales pe 9 iunie, are interdicție de a exercita funcții publice timp de trei ani, după ce ANI l-a găsit în conflict de interese. Asta înseamnă că, deși a câștigat alegerile, nu-și va putea prelua noul mandat.

De ce nu-și poate exercita mandatul edilul din Căpușu Mare

Gheorghe Iancu a fost sancționat de Agenția Națională de Integritate, după ce, în exercitarea mandatului actual, i-a atribuit un contract de gestiune a fondului de pășunat unuia dintre fii săi.

ADVERTISEMENT

„În perioada exercitării mandatului de primar, Consiliul Local al Comunei Căpușu Mare (reprezentat prin Iancu Gheorghe, în calitate de primar, denumit administrator) a încheiat cu fiul persoanei evaluate (în calitate de gestionar) un contract având ca obiect gestiunea fondului de pășunat situat în Agârbiciu, Căpușu Mare și Căpușu Mic, în suprafață de 123,56 ha, și două acte adiționale la contract”, se arată în decizia ANI, citată de Gazeta de Cluj.

Edilul a contestat decizia ANI, dar a pierdut procesul. ÎCCJ a dispus prin sentința definitivă 3264/14.06.2023 că Gheorghe Iancu s-a făcut vinovat de conflict de interese și nu mai poate exercita funcția de primar pentru trei ani, începând cu mandatul din 2024.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, dosarul său de candidatură a fost respins inițial de Biroul Electoral de Circumscripție Comunală, însă Gheorghe Iancu a contestat decizia, și, până la urmă, Tribunalul Cluj i-a acordat dreptul de a candida.

„Biroul Electoral de Circumscripție Comunală nr. 23 Căpușu Mare, constatând că la data de 19.04.2024 au fost depuse: cele patru dosare de candidatură, având în vedere faptul că în urma verificărilor s-a stabilit că această candidatură nu îndeplinește condițiile de fond prevăzute de lege, domnul lancu Gheorghe având interdicția de a ocupa o funcție eligibilă conform adresei nr. 16/15.04.2024 înaintată de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 13 Cluj și tabelului anexat acestuia (poziția 249 — „Iancu Gheorghe / Primar al comunei Căpușu Mare, jud. Cluj / conflict de interese / 3 ani de la încetarea mandatului 2020-2024 // Decizia Î.C.C.J. nr. 3264/14.06.2023”), Biroul Electoral de Circumscripție Comunală respinge candidaturii domnului Iancu Gheorghe pentru funcția de primar al comunei Căpușu Mare”, a fost motivarea BECC.

ADVERTISEMENT

Primăria rămâne în familie

La alegerile locale din 9 iunie, Gheorghe Iancu a candidat din partea PNL contra vărului său Victor Iancu (PSD) și a câștigat scrutinul, deși nu-și va putea prelua noul mandat.

Miza, scrie presa locală, este păstrarea primăriei în familie. Actualul viceprimar este un alt fiu al edilului, Gelu-George Iancu. Acesta din urmă a candidat din nou pe lista de consilieri locali a partidului Forța Dreptei și a obținut un mandat.

ADVERTISEMENT

Surse locale, citate de publicația Foaia Transilvană, spun că Gheorghe Iancu se va asigura că îi obține fiului său funcția de viceprimar și în noul mandat, urmând ca Gelu-George Iancu să devină primar interimar după ce noul mandat al tatălui său va fi invalidat.

„Mandatul de primar va fi invalidat. Atunci, se alege viceprimarul care va conduce în locul primarului. Guvernul are obligația să organizeze alegeri în 90 de zile.

Dar acest lucru nu se va întâmpla. Și fiul, Iancu Gelu-George, va fi primar interimar până la noile alegeri”, a declarat o sursă locală pentru publicația citată.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă...
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă e la putere în fotbal ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Cadavrul din valiză, găsit în Vaslui: imagini-cheie surprinse pe camere. Ce se ştie...
Cadavrul din valiză, găsit în Vaslui: imagini-cheie surprinse pe camere. Ce se ştie despre bărbatul ucis
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Am întâlnit și români fericiți: pensia de 27.000 de lei i-a crescut cu...
Am întâlnit și români fericiți: pensia de 27.000 de lei i-a crescut cu 35% în 2023. Mai ia și leafă de la stat
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România...
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat,...
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat, necunoscut de români